Potencjalne właściwości zdrowotne Moringi olejodajnej - Testosterone Wiedza

Kategorie

Najczęściej czytane

Potencjalne właściwości zdrowotne Moringi olejodajnej

Moringa Olejodajna – potencjalne właściwości prozdrowotne

 

Super żywność, czy też SuperFoods to zawierająca wysoką zawartość różnego rodzaju składników odżywczych, które wykazują prozdrowotny efekt biologiczny. Coraz częściej poszczególne produkty klasyfikuje się do tej grupy żywności. Nie inaczej stało się z rośliną Moringa oleifera, czyli moringą olejodajną.

 

Moringa to roślina krzyżowa należąca do rodziny Moringaceae. Zyskała ona duże uznanie ze względu na swoje właściwości lecznicze. Liście moringi są bogate w różnego rodzaju związki odżywcze, np. beta-karotem, witamina C, witamina E i duża gama polifenoli. Składniki te ze względu na swój wysoki potencjał antyoksydacyjny stanowią efektywne wsparcie terapeutyczne w różnych stanach zapalnych. Wykazano szerokie spektrum zastosowań dla moringi. Wykazuje ona m.in. właściwości hepatoprotekcyjne, przeciwnowotworowe, neuroprotekcyjne, przeciwcukrzycowe, przeciwreumatyczne, przeciwdepresyjne, moczopędne, przeciwdrobnoustrojowe, a nawet częściowo regulujące pracę tarczycy.

 

Główne związki odpowiedzialne za potencjalny zdrowotny wpływ moringi:

 

  • Flawonoidy – głownie kwercetyna
  • Kwas chlorogenowy
  • Alkaloidy
  • Garbniki
  • Izotiocyjaniany

 

 

Na początku warto krótko wspomnieć o właściwościach przeciwdrobnoustrojowych moringi. Otóż ekstrakty z różnych części tej rośliny wykazały skuteczność w przeciwdziałaniu i walce wobec bakterii patogennej Staphylococcus aureus. Wodne i etanolowe ekstrakty Moringi wykazują natomiast skuteczność wobec bakterii Gram dodatnich, a więc ponownie Staphylococcus aureus, a także Enterococcus faecalis, a także bakterii gram ujemnych – Escherichia coli, Salmonella, Pseudomonas aeruginosa, Vibrio parahaemolyticus i Aeromonas caviae. Roślina Moringa zawdzięcza te właściwości składnikom aktywnym o podobnym działaniu do antybiotyków. Wymienić tu można chociażby pterygosperminę jako naturalny antybiotyk o silnym działaniu przeciwbakteryjnym i grzybobójczym. Podobne działanie wykazuje także zawarty w Morindze aglikon – dezoksyniazimicyna.

 

Właściwości przecizapalne

 

Stan zapalenia jest fizjologicznym sygnałem dla organizmu o konieczności dostarczenia do obszaru objętego zapaleniem  pewnych cząsteczek sygnałowych, które dadzą znak organizmowi do regeneracji uszkodzonej tkanki, Nadmierna jednak sygnalizacja i przedłużający się stan zapalny powodują destabilizację homeostazy organizmu powodując patologiczny efekt wykraczający poza fizjologiczną sygnalizację o stanie zapalnym. Przewlekły stan zapalny jest czynnikiem predysponującym do powstawania różnych chorób cywilizacyjnych. Stan zapalny towarzyszy takim chorobom jak cukrzyca, nowotwory, choroby autoimmunologiczne, choroby układu krążenia i wiele innych. Głównymi mediatorami stanu zapalnego są cytokiny takie jak TNF-alfa, IL-1B. Mogą one odpowiadać za nadmierną ekspresję tlenku azotu NO i prostaglandyny E2 PGE-2, stymulując tym samym ekspresję syntazy iNOS, prostaglandyny – 1 PGE-1 oraz cyklooksygenazy – 2 COX-2 w tkankach docelowych. Moringa w tym przypadku może wpływać na hamowanie iNOS oraz COX-2 i innych parametrów zapalnych tj. TNF-alfa, IL-6, IL-1B.

Zadbaj o odporność z Moringą

Działanie hepatoprotekcyjne

 

Przedłużający się stan zapalny, nadmierna peroksydacja lipidów, nieodpowiednia dieta i styl życia to składowe, przyczyniające do zaburzeń funkcjonowania różnych układów tkankowych. Takim układem jest chociażby wątroba. W przypadku zaistnienia stanu zapalnego w obrębie tej tkanki, często w badaniach biochemicznych interpretacji i większej uwadze podlegają parametry enzymów wątrobowych takich jak ASP i ALT, czyli kolejno aminotransferaza asparaginianowa oraz aminotransferaza alaninowa. Innym markerem funkcjonowania wątroby może być gamma-glutamylotranspeptydaza, czyli Gamma-GT, określająca potencjał antyoksydacyjny w postaci magazynów glutationu – GSH. Moringa oleifera może wpływać na obniżenie powyższych parametrów, wpływając na prawidłowe funkcjonowanie wątroby i uwydatnienie jej funkcji metabolizowania. Ekstrakt z liści Moringa oleifera może wpływać na obniżenie peroksydacji lipidów, wyrównanie zapasów glutationu. Zawdzięcza ona to między innymi obecności silnego immunomodulatora – kwercetyny. Można oczekiwać także podwyższenia poziomu systemu enzymów antyoksydacyjnych z grupy dysmutazy ponadtlenkowej – SOD.

 

Efekt neuroprotekcyjny

 

Problem zanikających funkcji poznawczych związany jest aktualnie nie tylko z wiekiem, ale również ze współistniejącym stanem zapalnym, często w obrębie gospodarki węglowodanowej związanej z regulacją poziomu glukozy we krwi. Nie bez powodu chorobę Alzheimera określa się czasem mianem cukrzycy typu III. Oprócz choroby Alzheimera nie można zapominać o demencji  i chorobie Parkinsona. Wyższe ryzyko wczesnego pojawienia się chorób neurodegeneracyjnych jest powiązane z niską podażą antyoksydantów, słabym wysypianiem i regeneracją , nieergonomiczną pozycją siedzącą i ustawieniem kręgosłupa szyjnego oraz niepoprawnych wzorców żywieniowych. Można tym skutkom przeciwdziałać w różny sposób, jednym z nich jest stosowanie Moringi. Uważa się, że ekstrakt z liści Moringi przyczynia się do poprawy funkcji nootropowych/kognitywnych oraz wykazuje wobec stanów zapalnych w obrębie układu nerwowego właściwości przeciwutleniające. Wykazano między innymi potencjał do rozwoju nowych neuronów i połączeń mózgowych, zwiększa liczbę i długość dendrytów oraz gałęzi aksonów, ułatwiając przez to synaptogenezę. Moringa może także wpływać na obniżenie dialdehydu malonowego i aktywności acetycholinoaesterazy, zwiększając tym samym udział dysmutazy ponadtlenkowej i katalazy, jako enzymów o działaniu antyzapalnym. Ze względu na coraz częściej diagnozowaną depresję i zespoły psychologiczne powiązane z tym zaburzeniem, uważa się, że Moringa może nieść ze sobą potencjalne korzyści również w tej materii. Może ona wpływać na poprawę pamięci i kojarzenia faktów, a także zmniejszanie incydentów depresji poprzez wpływ na szlak adrenergiczno-serotoninergiczny. Moringa w połączeniu z lekami typu SSRI może potęgować swoje działanie i nieść ze sobą realny efekt kliniczny. Wydaje się, że w połączeniu z fluoksetyną Moringa może stanowić bardzo efektywne wsparcie dla terapii depresji i związanych z nią zaburzeń.

Właściwości przeciwnowotworowe

 

Nowotwory stanowią grupę chorób, które stają się coraz częstszą przyczyną zgonów zaraz obok chorób układu krążenia. Stąd też, notuje się coraz większe zainteresowanie różnymi preparatami o potencjalnym terapeutycznym zastosowaniu. Moringa jest jedną z rozważanych opcji wspierania terapii antynowotworowych. Wykazano wkońcu negatywną korelację między spożyciem warzyw krzyżowych, a ryzykiem rozwoju chorób nowotworowych. Różne analizy chromatograficzne wykazały potencjalne zastosowanie 3 związków zawartych w roślinie Moringa, mogących nieść ze sobą efekt antynowotworowy. Jedną z grup tych związków są izotiocyjaniany wykazujące chociażby apoptozę komórek nowotworu prostaty. Kolejne analizy wykazały, że ekstrakt liści Moringa może hamować żywotność komórek białaczki szpikowej, limfoblastycznej, a także raka wątrobowokomórkowego. Ekstrakt ten może także służyć jako wsparcie w przypadku raka trzustki i piersi. W modelach in vitro wykazano, że ekstrakt Moringa oleifera może mieć zastosowanie poprzez hamowanie ekspresji NF-kB, potęgując skuteczność chemioterapii .

Witamina E – przejmij kontrolę nad stanem zapalnym

Regulacji poziomu glukozy

 

Plaga zaburzeń gospodarki węglowodanowej dotyczy praktycznie co drugiej/trzeciej osoby. Nie bez powodu regularnie diagnozowana insulinooporność stanowi czynnik predysponujący do cukrzycy, innych chorób cywilizacyjnych, a także autoimmunologicznych. Stężenie glukozy we krwi stanowi obecnie jedno z podstawowych badań, na które zgłaszają się osoby pragnące zdiagnozować swój aktualny stan zdrowia. Edukacja żywieniowa w tym zakresie także poszła naprzód. Możemy w internecie zaobserwować sukcesywny rozwój grup społecznych i tematycznych o insulinooporności, różnych formach cukrzycy, stanów przedcukrzycowych i innych stanach zapalnych. Cały czas tematem zainteresowań są różnego rodzaju preparaty mogące wpływać na stabilizację poziomu glukozy we krwi, uwrażliwiające tkanki obwodowe na działanie insuliny, a tym samym poprawiające komfort funkcjonowania na co dzień. Jednym z rozważanych preparatów jest Moringa olejodajna, która może zmniejszać stan zapalny związany ze stanami cukrzycowymi i przedcukrzycowymi poprzez zmniejszenie peroksydacji lipidów, aktywności cyklooskygenazy -2. Regularna suplementacja Moringą wpływa na poprawę wrażliwości insulinowej, zwiększa pojemność antyoksydacyjną poprzez wspomniane wyżej efekty związane ze zwiększeniem aktywności dysmutazy ponadtlenkowej, katalazy, glutationu itp., Moringa może też wpłynąć na tolerancję immunologiczną, która stanowi piętę Achillesową osób cierpiących na cukrzycę typu II, może ona chronić nerki przed negatywnymi skutkami nadmiernej glikacji białek wywołujących nefropatię cukrzycową.

 

Jednym z najważniejszych markerów skuteczności leczenia cukrzycy, czy zaburzeń związanych z gospodarką węglowodanową jest hemoglobina glikowana HbA1C. Podaż Moringi przyczynia się do regulacji tego parametru, a co za tym idzie zwiększa rokowania pacjentów ze zdiagnozowaną cukrzycą i stanami zapalanymi w obrębie zaburzonej sygnalizacji na linii insulina-glukoza.

 

Wsparcie gospodarki glukozowej – berberyna

Podsumowanie wiadomości

 

Na tę chwilę zdecydowanie więcej badań w kontekście potencjalnych zastosowań Moringi olejodajnej było dokonanych w modelach in vitro i in vivo na szczurach. Możemy znaleźć także sekcję badań wykazanych na organizmach ludzkich w przypadku wspomnianych schorzeń/zaburzeń. Na ten moment na podstawie samego składu Moringi można ją zaklasyfikować jako SuperFood, ze względu na jej bogaty skład witaminowi i mineralny oraz zastosowania terapeutyczne. Stanowi ona dalej ciekawy materiał do różnych badań, dlatego tez z niecierpliwością oczekujemy dalszych odkryć w tej kwestii. Na ten moment naszym zdaniem Moringa może stanowić ciekawe dodatkowe źródło błonnika w diecie oraz lekkie wsparcie uzupełniające ewentualnie niedobory witaminowe. W kontekście jej terapeutycznego zastosowania należy poczekać na szerzej zakrojone badania, natomiast można ją zastosować w przypadku lekkich zaburzeń np. w związku z kontrolą glikemii, czy też jako suplement wspomagający regulację ciśnienia i inne efekty metaboliczne.

 

 

Źródła:

 

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6680322/
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5745501/
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5872761/

 

Dyplomowany dietetyk oraz trener przygotowania motorycznego. Na co dzień pomagam osobom z zaburzeniami hormonalnymi z naciskiem na funkcjonowanie tarczycy. Zajmuję się także żywieniem w kontuzjach. Zadbaj o swoje zdrowie i poznaj mnie dzięki specjalistycznym artykułom i pozostałych mediach, w których się udzielam :)

    Dodaj swój komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.*