Witam Was ponownie! Sernik dzisiaj, puszysty i smaczny jak ten z twarogu, a przy tym lekki i szybki w przyrządzeniu. Nie piekłam do niego spodu, bardziej postawiłam na ilość tłuszczu i białka.
Składniki
- 1 jogurt grecki
- 2 jajka
- 1 budyń bez cukru o dowolnym smaku (weźmiecie malinowy, serniczek będzie różowy)
- miarka odżywki o dowolnym smaku
- 1/2 łyżeczki sody
- szczypta soli
Jogurt i budyń(mój waniliowy) pochodzą z sieci sklepów na L;) opcjonalnie masę możecie dodatkowo dosłodzić np. erytrolem, do dekoracji przydadzą się owoce.
Przepis
Białka jaj ubić, resztę wymieszać, białka dodać delikatnie do masy jogurtowej. Przelać do foremki silikonowej, lub tradycyjnej wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15 min w 150 stopniach, a następnie 45min w 100-120. Czy sernik sie upiekł sprawdzamy patyczkiem. Mój sernik mimo, że go zostawiłam w piekarniku lekko opadł, nie przejełam sie tym specjalnie, bo i tak miałam go zamiar przewrócić.
Foremka była fikuśna więc sernik jest we wzroki;) Zanim go jednak wyjmiemy warto dać mu wystygnąć.
Serniczek po pokrojeniu wyglada jak tradycyjny, jest lekki i pyszny. Owoce fajnie go uzupełniają, szczególnie jagodowe;)
Smacznego!
Naleśniki przepis
24 października 2018 o 00:11Super przepis i absolutnie w moim guście;) Chyba polecę to wypróbować, mniam 🙂
Redakcja
24 października 2018 o 15:12Jest naprawdę przepyszny 🙂