Tak niestety wypadło w to lato, że nie bardzo mogę jeść owoce i dlatego moje desery bardziej idą w smaki kawowe, czekoladowe itd.
Te pierwsze szczególnie mi pasują, bo po pierwsze jestem fanką kawy, po drugie znalazłam pyszne białko o jej smaku i często je wykorzystuje.
Mowa o tym białku o smaku cappucino od XXL Nutrition. Nie jest zbyt słodkie i nie smakuje sztucznie, dobrze się też rozpuszcza.
Dzisiaj wykorzystamy je do zrobienia roladek tiramisu.
POTRZEBUJEMY
- 100g płatków jaglanych
- 3 miarki odżywki
- 2 jajka
-
1 łyżeczka oleju
- 1/3 szklanki ciepłej wody
- serek mascarpone do przełożenia
PRZEPIS
Blendujemy składniki na gładką masę, rozprowadzamy w sporo prostokąt na około 0,5cm grubość na papierze do pieczenia. Pieczemy 15-20 min w 150•, jak podstygnie przekłady na folię spożywczą, smarujemy serkiem i zwinamy jak sushi. Nie przejmujcie się jeśli Wam popęka, zawinięte nasiągnie od serka i na następny dzień ładnie się pokroi.
Do masy mascarpone możecie dodać owoce np. borówki. Jeśli ubijecie białka i wmieszacie je w pozostałe zblendowane składniki masa będzie bardziej puszysta. Kilka łyżeczek kakao sprawi, że ciasto będzie ciemniejsze i co tu dużo mówić ładniejsze, ale i mniej kawowe;)
Smacznego!