Roladki Tiramisu

Tak niestety wypadło w to lato, że nie bardzo mogę jeść owoce i dlatego moje desery bardziej idą w smaki kawowe, czekoladowe itd.

Te pierwsze szczególnie mi pasują, bo po pierwsze jestem fanką kawy, po drugie znalazłam pyszne białko o jej smaku i często je wykorzystuje.

Mowa o tym białku o smaku cappucino od XXL Nutrition. Nie jest zbyt słodkie i nie smakuje sztucznie, dobrze się też rozpuszcza.

Dzisiaj wykorzystamy je do zrobienia roladek tiramisu.

POTRZEBUJEMY

  • 100g płatków jaglanych
  • 3 miarki odżywki
  • 2 jajka
  •  

    1 łyżeczka oleju

  • 1/3 szklanki ciepłej wody
  • serek mascarpone do przełożenia

PRZEPIS

Blendujemy składniki na gładką masę, rozprowadzamy w  sporo prostokąt na około 0,5cm grubość na papierze do pieczenia. Pieczemy 15-20 min w 150•, jak podstygnie przekłady na folię spożywczą, smarujemy serkiem i zwinamy jak sushi. Nie przejmujcie się jeśli Wam popęka, zawinięte nasiągnie od serka i na następny dzień ładnie się pokroi.

Do masy mascarpone możecie dodać owoce np. borówki. Jeśli ubijecie białka i wmieszacie je w pozostałe zblendowane składniki masa będzie bardziej puszysta. Kilka łyżeczek kakao sprawi, że ciasto będzie ciemniejsze i co tu dużo mówić ładniejsze, ale i mniej kawowe;)

Smacznego!

Marta Dojlida - parę słów o autorze:

Hej! Mam na imię Marta i postaram się zadbać, żeby Wam w kuchni nie było nudno. Zapraszam Was na mój instagram oh_marta gdzie jest więcej codzienych wpisów z apetycznym fit jedzonkiem;) Zobacz pozostałe posty tego autora

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *