WSTĘP
Probiotyki to żywe bakterie, które w jakiś sposób muszą przynosić korzyści zdrowotne człowiekowi. Jednymi z tych, które dają największe benefity i koniecznie musisz poznać ich działanie są Saccharomyces boulardii – tropikalny gatunek drożdży probiotycznych. Większość ludzi nie do końca wie jakie konkretne działanie przynosi suplementacja nimi. Jak się okazuje nie dają one tylko jednego benefitu a cały szereg poważnych korzyści dla naszego zdrowia, komfortu życia i samopoczucia.
W 1923 roku francuski naukowiec Boulard wyizolował omawianą dziś rodzinę drożdży ze skórki liczi i mangostanu, którą tubylcy przeżuwali by walczyć z cholerą. Korzystne działanie tego szczepu zostało udowodnione wieloma badaniami i okazało się szczególnie imponujące przy IBS (syndromie jelita drażliwego) oraz IBD (nieswoistym zapaleniu jelita). W medycynie alternatywnej używany jest również w leczeniu trądziku, infekcji dróg moczowych czy zakażeń drożdżakami.
JAKIE KORZYŚCI PRZYNOSI STOSOWANIE SACCHAROMYCES BOULARDII?
-
Wspomaganie pracy wątroby
-
Zapobieganie chorobom układu sercowo-naczyniowego
-
Wspomaganie organizmu przy cukrzycy i otyłości
-
Pomoc w zwalczaniu różnego rodzaju infekcji
-
Łagodzenie bólów brzucha, nudności i wzdęć
-
Łagodzenie i zwalczanie objawów zespołu jelita drażliwego IBS
-
Wzmacnianie odporności
Preparat zawierający idealną dawkę 200mg S.boulardi
WSPOMAGANIE WĄTROBY
Jak pokazuje przeprowadzone w 2015 roku badanie na szczurach. Saccharomyces boulardii nie tylko wspomaga czynności wątroby ale także hamuje proces jej zwłóknienia. W 2014 roku przeprowadzono również badanie na myszach, które pokazało, że szczep ten zapobiegł uszkodzeniu wątroby spowodowanemu zakażeniem Salmonellą. Profesor Duman udowodnił również, że probiotyki dziś omawiane są w stanie łagodzić urazy jelit oraz zapalenie wątroby wspierając antyoksydację i neutrofile w naszym organizmie.
Kilka przeprowadzonych badań jasno ukazuje pozytywny wpływ na prawidłowe działanie czy ochronę – świetnym pomysłem będzie suplementowanie tego szczepu profilaktycznie lub jako wsparcie regeneracji wątroby.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23279717
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25231732
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25227279
ZAPOBIEGANIE CHORBĄ UKŁADU SERCOWO-NACZYNIOWEGO
Regularna suplementacja probiotykiem z Saccharomyces boulardii (w badaniu na dorosłych przez 8 tygodni) obniżyła pozostałą lipoproteinę o prawie 16% u dorosłych ludzi z hipercholesterolemią oraz zapobiegała chorobie wieńcowej.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4432884/
WSPOMAGANIE PRZY CUKRZYCY I OTYŁOŚCI
Suplementacja Saccharomyces boulardii wywoływała znaczne zmiany w jelitach miedzy innymi ograniczając działanie patogenów , spowodowała utratę masy ciała i tłuszczu oraz poprawiało stan wątroby i stanów zapalnych organizmu.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4056549/
ZWALCZANIE INFEKCJE BAKTERYJNE, GRZYBICZE I PASOŻYTNICZE
Przeprowadzono wiele badań udowadniających, że Saccharomyces boulardii jest w stanie realnie zwalczać zarówno najczęściej występujące infekcje bakteryjne jak i grzybicze czy pasożytnicze. Działanie tego szczepu może być równie skuteczne co nystatyny (popularnego antybiotyku) co udowodniono w badaniu przeprowadzanym na wcześniakach. Wyniki jasno pokazały, że suplementacja probiotykiem była RÓWNIE SKUTECZNA co antybiotykiem w zmniejszaniu infekcji grzybiczej. Zastosowanie drożdży boulardi zamiast antybiotyku może wyeliminować wiele efektów ubocznych i komplikacji. Dodatkowo to omawiany dziś probiotyk miał lepszą skuteczność w zmniejszaniu ilości występowania sepsy oraz miał korzystny wpływ na nietolerancje pokarmowe u niemowląt.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23703468
Na ruszt warto też wziąć badanie, które udowodniło, że drożdże probiotyczne radziły sobie równie skutecznie co chemioterapeutyk metronidazol w skracaniu biegunki z krwawieniem spowodowanej torbielami. W badaniu gdzie porównywano działanie antybiotyku z probiotykiem w skuteczności radzenia sobie z blastocytozą – pasożytniczą chorobom układu pokarmowego Saccharomyces boulardio również nie ustępowało mającemu wiele efektów ubocznych antybiotykowi.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20922415
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4611554/
Gdybyście nie byli jeszcze przekonani jak bardzo szerokie działanie wspomagające nasz organizm w chorobach ma ten szczep wystarczy, że spojrzycie na dwa kolejne badania. W pierwszym boulardi zdecydowanie zmniejsza bakterie E.coli u dzieci, w drugi natomiast probiotyk znacząco zwiększał przeżywalność, chronił wątrobę oraz hamował translokację bakterii u myszy zarażonych durem brzusznym.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16703374
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23376166
SPOSÓB NA BÓL BRZUCHA, MDŁOŚCI I WZDĘCIA
Helicobacter pylori to bakteria przysparzająca nam często wielu nieprzyjemnych dolegliwości związanych z układem pokarmowym. Może być przyczyną wrzodów żołądka, powstawania nowotworu, bólu brzucha, zaparć, mdłości czy braku apetytu. Świetnym narzędziem do pozbycia się tego problemu okazuje się szczep Saccharomyces boulardii.
Nasz probiotyk wykazuje przeciwdziałanie patogennym bakteriom H.pylori i ogranicza ich kolonizacje w układzie żołądkowo-jelitowym . Istnieją także dowody, że ma wpływ na na usuwanie z naszego organizmu H.pylori, a także zmniejszenie skutków ubocznych terapii leczniczej. Zmniejsza występowanie nudności, bólów brzucha, niestrawności czy zapaleń.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4733292/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21039671
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25898944
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24661511
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17669103
SYNDROM JELITA DRAŻLIWEGO, IBD I BIEGUNKI
Syndrom jelita drażliwego (IBS) to bardzo szeroko spotykana dolegliwość. Objawia się częstymi dyskomfortami w okolicach dolnych części układu pokarmowego. Bóle brzucha, nudności, zaparcia, gazy. Jak się jednak okazuje ratunkiem może okazać się zasuplementowanie probiotyku zawierającego omawiany dziś szczep. W kilku badaniach udowodniono, że zmniejszał znacznie objawy pacjentów cierpiących na IBS. Zmniejsza efekty uboczne stosowania silnych antybiotyków używanych przy niektórych biegunkach, zmniejsza także jej czas trwania oraz częstotliwość. Skraca też czas trwania zapalenia żołądka i pozwala na szybsze odzyskanie wagi.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22472744
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22335323
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20236813
WZMOCNIENIE ODPORNOŚCI
Wiele osób szuka poprawy odporności w suplementacji witaminą D witaminą C czy tranem. Świetną opcją okazują się nie tylko te popularne preparaty, ale właśnie probiotyki zawierające szczep S.boulardii. Należy przytoczyć tutaj 2 badania udowadniające wpływ suplementacji tymi drożdżami na nasz układ immunologiczny.
W badaniu z 2007 roku oceniano wpływ S.boulardii na zdrowie dzieci w wieku od 6 miesięcy do 10 lat. Jedna z grup otrzymywała probiotyk, a druga placebo. Grupa z S.boulardii wykazała większą ilość immunoglobuliny A – czyli glikoproteiny odpowiadającej za neutralizacje toksyn bakteryjnych oraz zmniejszenie ilości białka C-reaktywnego (im niższe jego poziomy tym mniej stanów zapalnych w organizmie).
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17542407
W drugim badaniu udowodniono immuno-modulujący wpływ naszych pomocnych drożdży. Podanie S.boulardii korelowało z lepszym uszczelnieniem jelit oraz modulacją układu odpornościowego co przyczyniło się do zapobiegania translokacji bakterii oraz niekorzystnym zmianom w jelicie
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20936479
JAK BRAĆ?
Zarówno u dzieci (powyżej 1 miesiąca życia) jak i dorosłych optymalną dawką będzie 200 mg S.boulardii zawierających ok. 5 miliardów żywych drożdży na dobę w przypadku zażywania profilaktycznego (u zdrowych osób). Przy stosowaniu podczas biegunki u dzieci do 7 roku życia powinno stosować się również około 200 mg natomiast u dorosłych i starszych dzieci 2 razy po 200 mg miedzy posiłkami.
Nie powinno się przyjmować probiotyku po posiłku ze względu na możliwą zmniejszoną skuteczność. Najlepiej popijać letnią lub zimną wodą (unikać gorących cieczy i alkoholu).
PODSUMOWANIE
Saccharomyces boulardii to niesamowicie pomocny szczep drożdży probiotycznych wykazujący naprawdę szerokie spektrum korzystnego działania na nasze organizmy. Nie przypadkowo znany jest już na całym świecie i sprzedawany w ponad 100 krajach jako najlepszy i bezpieczny sposób na poradzenie sobie z biegunką, IBS, IBD czy po prostu wzmocnieniem odporności i świetną profilaktyką przeciw wielu infekcją. Jest on oficjalnie polecany przez wiele instytucji naukowych, lekarzy czy organizacje zajmujące się zdrowiem np. Brytyjski Narodowy Instytut ds. Doskonalenia Leczenia Klinicznego czy Europejskie Towarzystwo Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci.
Michał
8 lutego 2019 o 09:10drobna uwaga – Saccharomyces boulardii to drożdże, a nie bakterie
Redakcja
13 lutego 2019 o 08:50To prawda, być może Mikołaj wziął preparat pod kategorię bakterii, ale dziękujemy za czujność – poprawione!
Ania
15 lutego 2020 o 21:36Bardzo dziękuję za wspaniały wpis. Kupiłam, bo zmagam się z Helicobacter, natomiast moje dziecko z Hashimoto i przerostem Candidy. Na Allegro dostałam S.boulardii 10 miliardów. 🙂
Jan
6 kwietnia 2020 o 22:55Byłem sceptyczny, ale na prawdę mi pomogło przy biegunkowej postaci IBS.