Len zwyczajny to jedna z najdłużej uprawianych roślin w historii cywilizacji. Wywodzi się z okolic Morza Śródziemnego i Azji Zachodniej. Służył głownie do wytwarzania włókna oraz oleju. Nazwa łacińska tej rośliny to Linum usitatissimum, można to przetłumaczyć jako: „bardzo użyteczny”. Lecznicze wykorzystanie nasion lnu opisywano już w VI wieku przed naszą erą przez greckich medyków przy leczeniu bólów brzucha i biegunek. Każda część rośliny jest wykorzystywana komercyjnie – bezpośrednio lub po przetworzeniu. Łodygi stanowią dobrej jakości włókna o dużej wytrzymałości i trwałości. Nasiona lnu (siemię lniane) są drobne i płaskie, barwy brązowoszarej, w kontakcie z wodą pęcznieją i otaczają się śluzem. Stąd popularną ich formą przyrządzania są kisiele o właściwościach łagodzących problemy gastryczne. Tłoczy się z nich również olej roślinny o żółtym zabarwieniu i gorzkim smaku który słynie z wysokiej zawartości kwasów omega-3.
Nasiona lnu w swoim składzie mają wiele aktywnych biologicznie składników o działaniu prozdrowotnym.Przede wszystkim są to kwasy tłuszczowe omega-3, błonnik pokarmowy oraz lignany. Nasiona lnu są również bardzo dobrym źródeł witamin( C, E oraz witaminy z grupy B) oraz cynku i magnezu. Głównym składnikiem siemienia lnianego jest tłuszcz, jego zawartość w nasionach wynosi 35-40%. Siemię lniane jest jednym z najbogatszych roślinnych źródeł kwasów tłuszczowych omega-3. Ich głównym przedstawicielem jest kwas α-linolenowy (ALA), będący w organizmie prekursorem kwasów EPA I DHA. W diecie wegańskiej siemię lniane może być dobrym zastępstwem tranu jako źródła kwasów omega-3.
Jedyne 10 gramów nasion lnu może dostarczyć aż 3 gramy błonnika pokarmowego, błonnik rozpuszczalny pomaga w utrzymaniu wyrównanego poziomu glikemii poposiłkowej i obniża poziom cholesterolu we krwi, natomiast błonnik nierozpuszczalny. Ma właściwości przeczyszczające i zapobiegania zaparciom. W związku z dużą ilością błonnika początkowe dawki przyjmowanych nasion nie powinny być zbyt duże.
Nasiona lnu nie są pozbawione szkodliwych związków, zawierają bowiem niewielkie ilości kwasu szczawiowego i fitynowego(zmniejszających biodostępność wapnia i magnezu). Przyjmując rekomendowane porcje nie należy się jednak tym przejmować.

Kompleksowe wsparcie organizmu
Dzięki wysokiej zawartości kwasów omega-3, błonnika pokarmowego oraz znacznej zawartości lignanów, nasiona lnu mogą wpływać pozytywnie na wiele procesów zachodzących w organizmie człowieka.
Gonady i stężenia hormonów płciowych
Lignany, związki estrogenopodobne, pochodzenia roślinnego(fitoestrogeny) w organizmie człowieka wykazują działanie konkurencyjne w stosunku do endogennych estrogenów. Wspomagają utrzymanie stanu równowagi hormonalnej, zarówno w przypadku nadmiaru, jak i niedoboru hormonów steroidowych. Stymulują szlak syntezy hormonu w przypadku niskiego poziomu hormonu. Działają także ochronnie w przypadku wysokiego stężenia estrogenów, obniżając ryzyko rozwoju nowotworów hormonozależynych, m.in. raka piersi i jajnika. Wykorzystując mechanizm działania fitoestrogenów możliwe jest zmniejszenie niektórych skutków ubocznych pojawiających się podczas leczenia sterydami. Ponadto obecność fitoestrogenów w diecie może łagodzić lub też zapobiegać powstawaniu niektórych niekorzystnych następstw menopauzy. U kobiet zmagających się z problemami hormonalnymi włączenie do diety nasion lnu może być zatem bardzo sensowne.
Gospodarka węglowodanowa
Błonnik spożywczy, kwasy tłuszczowe omega-3 i lignany zawarte w siemieniu lnianym wykazują działanie protekcyjne w odniesieniu do ryzyka rozwoju cukrzycy oraz działają korzystnie i wspomagająco w leczeniu jej przebiegu. Udowodniono, że lignany zawarte w nasionach lnu hamują ekspresję genu karboksykinazy fosfofenylopirogronianu, która jest kluczowym enzymem syntezy glukozy w wątrobie i poprzez to działają korzystnie na proces leczenia cukrzycy. Wykazano, że przy cukrzycy typu 2, suplementacja 20 gramów mielonego siemienia lnianego przez 1 miesiąc redukuje poziom glikemii na czczo o 19,7% oraz poziom glikowanej hemoglobiny o 15,6% w stosunku do wartości z początku badania. Zbadano również efekt suplementacji mielonego lnu u kobiet w okresie po menopauzalnym cierpiących na cukrzycę typu 2. Pacjentki otrzymywały 15 i 20 g mielonych nasion lnu na dobę przez okres 2 miesięcy. Po tym czasie zaobserwowano średni spadek stężenia glukozy na czczo o odpowiednio 6,4 i 13%, zaś stężenia glukozy po posiłku odpowiednio o 7,9 i 19,9% w stosunku do wartości początkowych. Pożądane efekty uzyskano stosując dietę o niskim indeksie glikemicznym oraz o wysokiej zawartości błonnika pokarmowego.
 Obniż poziom cukru we krwi dzięki berberynie
Obniż poziom cukru we krwi dzięki berberynie
Redukcja masy ciała
Błonnik, którego bogatym źródłem są nasiona lnu, absorbuje wodę, dostarczany w raz z innymi pokarmami zwiększa swoją objętość w przewodzie pokarmowym powodując szybsze uczucie sytości oraz zmniejsza odczuwanie głodu. Kolejną funkcją błonnika mającą wpływ na zahamowanie apetytu jest spowolnienie opróżniania żołądka i wchłaniania substancji odżywczych. Dzięki temu mamy mniejszą chęć podjadania między posiłkami dlatego też dieta zawierająca siemię lniane może wspomagać leczenie i być stosowana w profilaktyce otyłości. U osób które mają problem z dostarczeniem odpowiedniej ilości błonnika pokarmowego, czyt. nie jedzących warzyw i owoców, włączenie siemienia lnianego do któregoś z posiłków może być świetnym rozwiązaniem.
Wysokie stężenie frakcji błonnika nierozpuszczalnego w nasionach lnu jest pomocne w leczeniu zaparć. Badania wykazały że u osób cierpiących na zaparcia w zespole jelita wrażliwego (IBS) stosowanie produktu znacznie zmniejszyło częstotliwość zaparć oraz innych objawów. Możliwości wykorzystania siemienia lnianego jest wiele. Picie przyrządzonego z nasion lnu wywaru zalecane jest między innymi przy nieżytach żołądka, jelit,dwunastnicy, przy nadkwasocie, biegunkach oraz przy wrzodach. Spożywanie moczonych przez noc, a następnie rozgniecionych nasion zalecane jest przy zaparciach.
Właściwości antynowotworowe
Siemię lniane jest bogatym źródłem fitoestrogenów – wspominane już wcześniej substancje oprócz wpływu na gospodarkę hormonalną, charakteryzują się również działaniem przeciwnowotworowym. Posiadają właściwości antyutleniające, redukując reakcje wolno-rodnikowe (działające znacznie silniej niż np. Wit. C,E). Profilaktyczne spożywanie siemienia lnianego zalecane jest przez amerykańską agencję do spraw leków i żywności FDA (Food and Drug Administration).
Wysoka zawartość lignanów działa profilaktycznie z stosunku do wielu chorób, między innymi nowotworów jelita grubego, piersi oraz prostaty. W prowadzonych badaniach wykazano,że dodatek siemienia lnianego do codziennej diety osób chorych na raka prostaty hamuje namnażanie się komórek nowotworowych. Natomiast w badaniu analizującym wpływ nasion lnu na rozwój nowotworu piersi u kobiet, w którym podawano 25g nasion dziennie, zaobserwowano zwiększoną apoptozę(programowaną śmierć) komórek nowotworowych. Efektem ubocznym testu było jedynie zwiększone uczucie sytości.
Leczenie chorób układu sercowo-naczyniowego
Istnieją ścisłe dowody naukowe na to, iż kwasy omega-3 mogą istotnie zredukować czynniki ryzyka incydentów sercowo-naczyniowych (m.in. poprzez redukcje poziomu trójglicerydów), ryzyko letalnych i nieletalnych incydentów zawału serca, nagłej śmierci sercowej oraz redukować w niewielkim stopniu wartości ciśnienia krwi oraz agregację płytek krwi. Spożywanie siemienia lnianego dostarcza do organizmu kwasu linolenowego(ALA), z którego są syntetyzowane kwasy EPA I DHA które odpowiadają za odpowiednie funkcjonowanie organizmu. Poziom kwasu linolenowego w organizmie człowieka wrasta około po 2 tygodniach codziennej suplementacji. Biodostępność kwasu jest różna w różnych formach produktu: największa w oleju, mniejsza w mielonych nasionach a najmniejsza w całych nasionach.
Organizm wydalając kwasy żółciowe pozbywa się nadmiaru cholesterolu. Błonnik rozpuszczalny zawarty w siemieniu lnianym wiąże kwasy żółciowe i usuwa je z jelit, ma zdolność również do wiązania wolnego cholesterolu dostarczanego z dietą , wiązania go i usuwania z organizmu ze stolcem. Stwierdzono, że dieta o odpowiednio wysokiej zawartości błonnika sprzyja także redukcji poziomu trójglicerydów we krwi. Nadmiar cholesterolu oraz wysoki poziom trójglicerydów to główne czynniki ryzyka miażdżycy. Badania naukowców wskazują, że stosowanie diety wzbogaconej w siemię lniane wpływa na obniżanie poziomu cholesterolu LDL nawet o 18%, a cholesterolu całkowitego do 11%. Większość prac potwierdza również redukujące działanie diety bogatej w siemię lniane na poziom trójglicerydów.
Obecne w siemieniu lnianym kwasy ALA w organizmie są prekursorami prostaglandyn – wpływających obniżająco na napięcie ściany naczyń krwionośnych. Amerykańscy naukowcy w badaniu obejmującym ponad 4500 osób dowiedli, że spożywanie ALA wiązało się z mniejszym rozpowszechnieniem nadciśnienia tętniczego i obniżeniem wartości ciśnienia skurczowego.
Znajdujące się w siemieniu lnianym składniki zmniejszają krzepliwość krwi, co może stanowić profilaktykę choroby wieńcowej serca oraz zawałów.
 Witamina D3 + K2
Witamina D3 + K2
Siemię lniane można kupić w każdym większym sklepie spożywczym lub w aptece. Jest to zatem produkt bardzo powszechny. Zmielone ziarna należy zamykać w szczelnym słoiku, gdyż zawarty w nich olej z łatwością się utlenia, co wiąże się ze stratami składników odżywczych. Spożywając siemię lniane należy pamiętać, że jest to produkt wysoko-kaloryczny. W jednej łyżeczce, czyli w około 9 gramach nasion, znajduje się aż 46 kcal.
Produkt bardzo korzystnie wpływa na organizm człowieka. Może być stosowany jako element codziennej diety oraz w leczeniu wspomagającym wielu schorzeń. Spożywane przez ludzi nasiona, od pokoleń cieszą się ogromną popularnością zarówno w przemyśle spożywczym, jak i farmaceutycznym. Siemię lniane jest powszechnie uznanym i szanowanym produktem.
Źródła:
1.Vaisey-Genser M, Morris DH: Introduction: History of the cultivation and uses of flaxseed. [In:] Muir AD, Westcott ND (eds.): Flax: The Genus Linum. RCR Press, London and New York 2003: 1-21.
2.Wawryka J. Zastosowanie lecznicze siemienia lnianego.Med Rodz 2017; 20(1): 41-47
3McCullough RS, Edel AL, Bassett CMC et al.: The alpha linolenic acid content of flaxseed is associated with an induction of adipose leptin expression. Lipids 2011; 46: 1043-1052.
4.Colli MC, Bracht A, Soares AA et al.: Evaluation of the efficacy of flaxseed meal and flaxseed extract in reducing menopausal symptoms. J Med Food 2012; 15: 840-845
5.Prasad K: Secoisolariciresinol diglucoside from flaxseed delays the development of type 2 diabetes in Zucker rat. J Lab Clin Med 2001; 138: 32-39.
6.Prasad K: Suppression of phospoenolpyruvate carboxykinase gene expression by secoisolariciresinoldi glucoside (SDG), a new antidiabetic agent. Int J Angiol 2002; 11: 107-109.
7.Tarpila A, Wennberg T, Tarpila S: Flaxseed as a functional food. Curr Top Nutraceu-ticals Res 2005; 3(3): 167-188
8. Mason JK, Fu BM, Chen J, Thompson LU: Flaxseed oil enhances the effectiveness of trastuzumab in reducing the growth of HER2-overexpressing human breast tu-mors (BT-474). J Nutr Biochem 2015; 26: 16-23.
9. Mason JK, Chen J, Thompson LU: Flaxseedoil-trastuzumab interaction in breast cancer. Food Chem Toxicol 2010; 48: 2223-2226.
10. Sturgeon SR, Volpe SL, Puleo E et al.: Dietary intervention of flaxseed: effect on serum levels of IGF-1, IGF-BP3, and C-peptide. Nutr Cancer 2011; 63(3): 376-380.

 
									 
									 
									 
									 
									 
									
 
				
								
			



 
			 
			