Szukasz sposobu na jesienne przeziębienie? Wiesz, że układ odpornościowy w tym okresie jest szczególnie narażony na wirusy? Możesz walczyć z pierwszymi symptomami zbliżających się cięższych dni lub zapobiegać im. Jak powinna przebiegać odpowiednia profilaktyka i na jakich substancjach najlepiej bazować? Dziś porozmawiamy na temat zbawiennego wpływu na naszą odporność witaminy D3, Omega-3, imbiru z kurkumą, czosnku i kwercetyny. Mamy nadzieję, że znajdziesz dla siebie odpowiednie rozwiązanie. Zwolnienie z pracy i szkoły w sezonie jesienno-zimowym to nie najlepszy pomysł, prawda? Dlatego sięgnij po nieinwazyjne sposoby, które pozwolą na zredukowanie ryzyka przeziębienia. Kto powiedział, że jesienią musisz mieć mniej energii i być mniej produktywny? Zazwyczaj dzieje się tak przez niedostateczną ilość słońca naturalnego. W dodatku ilość owoców i warzyw sezonowych z miesiąca na miesiąc zmniejsza się. Jeśli brakuje Ci ostatnio siły na wykonywanie czynności to najwyższa pora na zadbanie o swój organizm. Zarówno witamina D3, jak i omega-3 to ogólnodostępne suplementy, które są polecane o każdej porze roku.
D3
Nie wiem, czy wiesz, ale lekarze od wielu lat szacują ilość osób z niedoborem witaminy D3 na bardzo wysokim poziomie. Jest to około 90 procent Polaków, co pozostaje bardzo niebezpieczną kwestią dla naszego zdrowia i prawidłowego funkcjonowania. Aby Twoje kości były wytrzymałe, a mięśnie silne, nie możesz bagatelizować niedoboru witaminy D3. Jej suplementacja to szalenie istotny aspekt dbania o swoją odporność w szczególności w okresie jesienno-zimowym. Nasz organizm jest w stanie wyprodukować ją samodzielnie. Musi zostać spełniony jednak warunek odpowiedniej dostępności naturalnego światła słonecznego. W okresie od września do marca w umiarkowanym klimacie z trudem znajdziemy dni, gdzie słońce towarzyszy nam przez dłuższy czas. Aby zmniejszyć ryzyko przeziębień, osłabienia mięśni, stawów i kości, warto sięgnąć po witaminę D3 o każdej porze roku. Wystarczy odpowiednio manipulować jej dawką.
Z pewnością wielu z nas zrozumiało już fakt, dlaczego to właśnie z witaminą D3 mamy tak duży problem. Niestety nasze położenie geograficzne nie sprzyja odpowiedniemu nasłonecznieniu i wciąż nie zwracamy tak dużej uwagi na odpowiednią suplementację bez względu na wykonywany zawód czy stopień aktywności fizycznej. Tylko nieliczne wartości niezbędnej witaminy pochodzą z naszego pożywienia. Już od września do rozpoczęcia kalendarzowej wiosny, w naszej strefie geograficznej kąt padania promieni UVB pozostaje niekorzystny. W efekcie organizmy Polaków mają niewielkie pole manewru do jej produkcji.
Warto zadbać o suplementację witaminą D3 również latem. W tym czasie co prawda mamy do dyspozycji znacznie więcej naturalnych promieni słonecznych. Niestety nierzadko synteza witaminy pozostaje zablokowana przez kremy z filtrem (ich używanie jest oczywiście słuszne i nie powinno się go bagatelizować bez względu na karnację). Postawienie na dietę bogatą w witaminę D3 bez względu na porę roku nie jest wystarczającym krokiem do zwiększenia swojej odporności i zastrzyku energii. Suplementacją powinny zainteresować się osoby w każdym wieku. Zalecana dawka zależy od wieku, masy ciała i poziomu aktywności fizycznej danej osoby. Dzięki zainwestowaniu w dobrą ilość witaminy D3 w swoim organizmie możesz liczyć między innymi na obniżenie ryzyka chorób sezonowych, a także choroby autoimmunologiczne, zawały, udary i stwardnienie rozsiane. Jedną z podstawowych funkcji witaminy pozostaje jednak duże wsparcie dla naszego układu odpornościowego. Dbajmy o jej suplementowanie każdego dnia!
2 tyś IU D3 w jednej kapsułce
Omega-3
Omega-3 posiadają szereg zbawiennych dla naszego organizmu funkcji. Przede wszystkim jednak są doskonałym sposobem na poprawę naszej odporności. Świetnym rozwiązaniem będzie suplementowanie oleju z wątroby rekina. Jest on bogaty w niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego materiały budulcowe. Codzienna suplementacja kwasów Omega-3 wspomaga układ immunologiczny, pozwala na lepszą aktywność komórek odpornościowych i przyspiesza produkowanie przeciwciał. Niedobór może doprowadzić do szybko powstających i silnie rozprzestrzeniających się stanów zapalnych. Niestety nasza współczesna dieta nie jest bogata w odpowiednią ilość kwasów Omega-3. Coraz rzadziej sięgamy po owoce morza i tłuste ryby morskie. Proponowanym rozwiązaniem pozostaje stosowanie preparatów, które są bogate nie tylko w kwasy Omega-3, ale również zawierają odpowiednią ilość skwalenu i alkioglicerolu.
Skoncentrowane źródło EPA i DHA
Imbir z kurkumą
Jak to możliwe, że ta żółta przyprawa może mieć pozytywny wpływ na moją odporność? Jeśli tak właśnie pomyślałeś to na pewno nie jesteś jedyną osobą, która zadała sobie to samo pytanie. Oprócz tego jednak, że zarówno imbir, jak i kurkuma są częstymi towarzyszami kucharzy i znajdują miejsce również w naszych domach, ich spożywanie może mieć zbawienny wpływ na nasz układ odpornościowy i immunologiczną odpowiedź naszego organizmu na pojawiające się dla nas zagrożenia. Świetnym pomysłem, a przynajmniej znacznie lepszym niż spożywanie kurkumy jako przyprawy i całego korzenia imbiru pozostaje zastosowania odpowiednich ekstraktów. Na przykład sama kurkumina, która jest zawarta w kurkumie gwarantuje oferowanie swojej pomocnej dłoni w przypadku problemów z infekcjami wirusowymi, bakteryjnymi, a także grzybicznymi. Znacznie ułatwia wzmacnianie organizmu i jego odporność na szkodliwe działanie czynników zewnętrznych.
Kurkimina z dodatkiem piperyny
Ekstrakt z imbiru standaryzowany na gingerole i szogaole
Czosnek (alicyna)
Z kolei sam czosnek to jedna z najstarszych metod, którą wykorzystywały jeszcze nasze babcie. Nie od dziś wiadomo, że jest zbawienny w przypadku problemów z odpornością i grypą. Chyba każdy z nas pamięta, jak mamy i babcie przygotowywały nam mleko z miodem i czosnkiem, prawda? Niestety jego zapach i smak nie przypadł do gustu każdego. Nowoczesne możliwości pozwoliły na stworzenie poręcznych i wygodnych do połknięcia kapsułek. W ten sposób bez obaw o przykry zapach z ust i nieodpowiedni smak możesz śmiało korzystać z dobrodziejstw czosnku w szczególności w okresie jesienno- zimowym. Allicyna to substancja zawarta w czosnku, która pojawia się w momencie zgniecenia lub przekrojenia rośliny. Jego systematyczne stosowanie pozwala między innymi na zahamowanie niekorzystnej ilości tłuszczu we krwi, powoduje działanie antygrzybiczne i przeciwbakteryjne.
Skoncentrowane źródło allicyny
Kwercetyna
Kwercetyna jest zaliczana do flawonoidów, związków pochodzenia roślinnego. Występuje ona przede wszystkim w różnych częściach roślin, ma niecodzienny smak i zapach. Kwiatom nadaje żółtą barwę. Kwercetyna pozostaje obecna w naszej codziennej diecie między innymi przez spożywanie takich warzyw jak kapusta, brokuł, cebula, szpinak lub papryka. Jeśli chcesz spożywając owoce dostarczyć sobie więcej kwercetyny sięgaj po jabłka, pomarańcze, żurawinę, a nawet czarną porzeczkę i borówki. Dzięki dobrej suplementacji tej substancji odczujesz jej pozytywny wpływ na organizm. Między innymi możesz liczyć na zmniejszenie stanów zapalnych i jest silnym antyoksydantem.
Wygodne źródło kwercetyny
Podsumowanie
Oczywiście podstawą, o którą trzeba zadbać jest prawidłowa dieta, aktywność fizyczna i higiena życia, jednakże w okresie większego narażenia na choroby celowana suplementacja może usprawnić procesy odpornościowe organizmu.