Jest karnawał, czas szaleństwa więc dzisiaj będzie kokosowa rozpusta, deser na codzień, ale i efektowny gdy odwiedza Nas goście. Czemu kokosowa rozpusta? Bo mamy tartaletkę kokosową z kremem z mleczka kokosowego z wiórkami, całość uzupełnia posypka z migdałów-brzmi dobrze? A jak smakuje! Zapraszam niżej po przepis.
Potrzebujemy:
na tartaletki (6szt):
- 50g mąki kokosowej, ja polecam tą od Soncone jest bardzo miałka i nie rozwala się jak inne mąki kokosowe
- 2 jajka
- 10g odżywki białkowej lub słodzidła (opcjonalnie)
na krem:
- 200g gęstego mleka kokosowego
- 30g wiórek kokosowych
- erytrol lub inne słodzidło
- 20g migdałów do posypania całości
Oprócz tego przyda się blender, papilotki lub foremki do muffinem albo tartaletek i piekarnik.
Przepis:
Mąkę kokosową mieszamy z jajkami i odżywką/słodzidłem, jeśli nasza mąką jest grubiej mielona to dobrze połączyć składniki blenderem. Ręce moczymy, ciasto dzielimy na 6 kuleczek i rozgniatamy je na papilotkach, tak by zrobić minimum centymetrowe brzegi, wsadzamy do formy na muffiny. Jeśli ciasto będziecie układać bezpośrednio w silikonowych foremkach lub takich na tartaletki i będzie sie kleić pomóżcie sobie maczając palce w wodzie. Spód dziurawimy widelcem. Pieczemy 30 min w 180 stopniach, po wyjęciu z piekarnika czekamy aż wystygną i wtedy dopiero usuwamy papilotki.
Teraz czas na krem, mleko kokosowe jeśli jest bardzo twarde blendujemy z odrobiną płynnej jego częsci i dodajemy wiórki. Jeśli ma konsystencję kremową wystraczy je z nimi wymieszać, dosładzamy wg uznania. Przekładamy do rękawa cukierniczego i wciskamy do naszych tartaletek, możemy też użyć łyżki;)
Migdały blendujemy i posypujemy po wierzchu, chowamy do lodówki na minimum godzinę.
Smacznego!
Pamiętajcie o tym przepisie w Tłusty Czwartek 😉