Wiśnie to owoc o niezwykle bogatej kompozycji substancji polifenolowych oraz antyoksydantów, które posiadają szeroki potencjał zdrowotny. Owoce wiśni są bogatym w składniki odżywcze pokarmem o stosunkowo niskiej kaloryczności i znacznej ilości ważnych składników odżywczych i bioaktywnych składników pokarmowych, w tym błonnika, polifenoli, karotenoidów, witaminy C i potasu. Ponadto wiśnie są również dobrym źródłem tryptofanu, serotoniny i melatoniny. Chociaż istnieje ponad sto odmian wiśni, są one podzielone na dwa główne typy: wiśnie słodkie (Prunus avium L.) i cierpkie (Prunus cerasus L.). Wydaje się, że to właśnie wiśnia cierpka posiada szczególną wartość dla sportowców.
ZAWARTOŚĆ MIKROELEMENTÓW W POSZCZEGÓLNYCH RODZAJACH WIŚNI
Opublikowana literatura sugerowała, że wiśnie cierpkie miały wyższe stężenia całkowitych związków fenolowych, podczas gdy czereśnie zawierały więcej antocyjanów. Tak więc całkowita zawartość związków fenolowych w miąższu, pestkach i skórkach wiśni Bing wynosiła 134, 92, 333 mg/100 g świeżej masy, a odpowiednie wartości dla wiśni Montmorency wynosiły odpowiednio 301, 157 i 558 mg/100 g. Całkowite stężenie antocyjanów dla wiśni Bing wynosiło 26,0, 10,4 i 60,6 mg/100 g miąższu, pestek i skórek, podczas gdy odpowiednie wartości dla wiśni Montmorency wynosiły odpowiednio 0,0, 0,8 i 36,5 mg/100 g. Stężenia antocyjanów w 10 innych odmianach czereśni (Benton, Black Gold, Glacier, Hedelfingen, Kiona, Kordia, Kristin, Regina, Selah i Skeena) wahały się w granicach 82–297 mg/100 g; czereśnie żółte (Gold i Rainer) 2-41 mg/100 g, a wiśnie czerwone (Montmorency i Balton) 27-76 mg/100 g.
Melatonina jest kolejnym przeciwutleniaczem powiązanym z regulacją snu i znajduje się zarówno w słodkich, jak i cierpkich wiśniach; jego stężenie wahało się od 10–20 ng/g świeżej masy zarówno w dojrzałych czereśniach Hongdeng, jak i Rainier i wynosiło 2,1 ng/g i 13,5 ng/g odpowiednio w wiśniach Balton i Montmorency. Zdolność antyoksydacyjna słodkich i cierpkich wiśni różniła się w porównaniu z różnymi systemami testowymi. Tak więc w testach zdolności absorpcji rodników tlenowych (ORAC) i zdolności redukcji żelaza w osoczu (FRAP) jadalna część wiśni Montmorency miała większą aktywność przeciwutleniającą niż ta w czereśniach, jednak w liposomach największą aktywność przeciwutleniającą wykazywały czereśnie.
Biorąc pod uwagę wysokie stężenia związków bioaktywnych (np. antocyjanów, hydroksycynamonianów, flawin-3-oli) w wiśniach, nie dziwi fakt, że spożywanie wiśni sprzyja zdrowiu. Wyniki opublikowanych badań na zwierzętach i ludziach sugerują, że spożywanie wiśni może zmniejszyć ryzyko wielu przewlekłych chorób zapalnych, w tym zapalenia stawów, choroby sercowo-naczyniowej (CVD), cukrzycy i raka. Ponadto istnieją dowody na to, że spożywanie wiśni może poprawić sen, funkcje poznawcze i powrót do zdrowia po intensywnym wysiłku fizycznym.
N-ACETYLO-L-CYSTEINA OD APOLLO’S HEGEMONY – Wsparcie procesów detoksyfikacji organizmu
SPOŻYCIE WIŚNI I ICH WPŁYW NA ZDROWIE
STAN ZAPALNY
Szesnaście badań na ludziach badało wpływ spożywania wiśni lub produktów z wiśni na markery stanu zapalnego, które zostały zmniejszone w 11 badaniach. Obniżone markery stanu zapalnego obejmowały ESR stężenia w osoczu CRP, TNFα, IL-6, IL-8, NO, MCP-1 i objawy ze strony górnych dróg oddechowych. CRP w osoczu również zmniejszyło się o około 25% w ciągu 5 godzin po podaniu 45 świeżych wiśni Bing w porównaniu z wartościami wyjściowymi, chociaż nie osiągnęło ono istotności. W dwóch badaniach Leversa, stężenia cytokin prozapalnych w osoczu przed treningiem. W badaniu Kelleya i wsp. stężenie innych markerów stanu zapalnego w osoczu było również zmienione przez spożycie czereśni, w tym spadek poziomu IL-18 i ferrytyny oraz wzrost antagonisty IL-1R. W innym badaniu z udziałem osób otyłych spożywanie świeżych czereśni przez 4 tygodnie nie wpłynęło na zmianę prostaglandyny E2 i tromboksanu B2, CRP w surowicy i homocysteiny w moczu w porównaniu ze stanem wyjściowym. Brak wykrycia zmian w tych markerach w tym badaniu może być spowodowany zmiennością stężenia antocyjanów w różnych partiach użytych świeżych czereśni, które zmieniały się prawie 20-krotnie podczas interwencji.
LIPIDY WE KRWI
Spożywanie czereśni lub koncentratu wiśniowego przez zdrowe osoby dorosłe nie zmieniło stężenia lipidów we krwi, w tym triglicerydów, lipoprotein o niskiej gęstości (LDL), lipoprotein o bardzo niskiej gęstości (VLDL), lipoprotein o wysokiej gęstości (HDL), cholesterolu całkowitego, liczba różnych cząsteczek lipoprotein i ich rozmiary u zdrowych osób dorosłych. W przeciwieństwie do badań z udziałem zdrowych uczestników, w innym badaniu z osobami z nadwagą i otyłością, które miały podwyższony poziom lipidów we krwi, odnotowano spadek stosunku VLDL i trójglicerydów do lipoprotein o wysokiej gęstości (TG/HDL) po spożyciu cierpkiego soku wiśniowego przez 4 tygodnie. Wydaje się, że profil lipidowy uczestników badania przed suplementacją wiśniami w porównaniu z czereśniami, a nie rodzaj wiśni, mógł przyczynić się do odmiennych wyników między tymi dwoma badaniami. Ekstrakty z wiśni i oczyszczone antocyjany zmniejszyły poziom trójglicerydów i cholesterolu w wątrobie w modelach myszy i szczurów oraz zapobiegały rozwojowi NAFLD wywołanego dietą wysokotłuszczową.
BETA-ALANINA OD TESTOSTERONE.PL – najlepszy suplement w sportach o wysokiej intensywności
CIŚNIENIE TĘTNICZE
Zarówno skurczowe ciśnienie krwi (SBP), jak i rozkurczowe ciśnienie krwi (DBP) uległy znacznemu obniżeniu w ciągu 2 godzin po podaniu pojedynczej dawki 300 ml soku z wiśni Bing i powróciły do wartości wyjściowych po 6 godzinach u młodych i starszych osób dorosłych. Jednakże, jeśli sok był podawany w 3 dawkach po 100 ml każda po 0, 1 i 2 godzinie, nie nastąpił spadek ani SBP, ani DBP po 2 lub 6 godzinach. Wyniki te wskazują, że zarówno dawka, jak i czas po spożyciu są ważne w określenie wpływu soku wiśniowego na obniżenie ciśnienia krwi.
Zależne od czasu efekty koncentratu z cierpkich wiśni zaobserwowano również w dwóch innych badaniach, w których tylko skurczowe ciśnienie krwi uległo znacznemu obniżeniu po 1 i 2 godzinach od spożycia koncentratu z wiśni Montmorency, ale nie po 4 i 5 godzinach po suplementacji. Nagły wpływ koncentratu wiśniowego na ciśnienie krwi był związany ze wzrostem stężenia w osoczu kwasu wanilinowego i protokatechowego, które są metabolitami cyjanidyno-3-glukozydu. W badaniu z udziałem kobiet chorych na cukrzycę 6-tygodniowa suplementacja 40 g/dzień koncentratu cierpkiej wiśni (antocyjany 720 mg/dobę) istotnie obniżały zarówno skurczowe, jak i rozkurczowe ciśnienie krwi w porównaniu z wartościami przedsuplementacyjnymi. W innym kontrolowanym placebo równoległym badaniu osób starszych 200 ml/dzień soku wiśniowego Bing (antocyjany 138 mg/dzień) znacząco obniżyło skurczowe, ale nierozkurczowe ciśnienie krwi w 6 i 12 tygodniu, w porównaniu z grupą placebo (sok jabłkowy). Podobnie w innym badaniu z udziałem zdrowych osób dorosłych, wiśnie Bing spożywane w dawce 280 g/dzień (antocyjany 100 mg/dzień) przez 28 dni istotnie obniżyły stężenie endoteliny-1 (ET-1) w osoczu, ale spadek skurczowego ciśnienia krwi nie osiągnął istotności.
Spadek ciśnienia krwi spowodowany długotrwałym spożywaniem wiśni może wynikać ze spadku poziomu endoteliny-1 (ET-1), który jest jednym z najsilniejszych czynników obkurczających naczynia krwionośne. NO wytwarzany przez śródbłonkową syntazę NO (eNOS) jest ważnym środkiem rozszerzającym naczynia krwionośne, a jego ekspresja została zwiększona przez dodanie cyjanidyno-3-glukozdy do hodowanych ludzkich komórek śródbłonka żyły pępowinowej i bydlęcych komórek śródbłonka naczyń. W związku z tym zmieniona ekspresja zarówno ET-1, jak i eNOS przez spożycie wiśni mogła przyczynić się do obniżenia ciśnienia krwi.
CUKRZYCA
W badaniu z udziałem kobiet z cukrzycą, skoncentrowany cierpki sok wiśniowy w dawce 40 ml/dzień (antocyjany 720 mg/dzień) przez 6 tygodni znacząco obniżył poziom hemoglobiny A1C (HbA1C) w porównaniu z poziomami sprzed suplementacji; Stężenie glukozy we krwi na czczo (FBG) również obniżyło się o 8%, ale nie osiągnęło istotności. Chociaż badanie to nie obejmowało grupy kontrolnej, wyniki te są zgodne z wynikami uzyskanymi w badaniach na zwierzętach i in vitro. Spożywanie ekstraktów zarówno ze słodkich, jak i cierpkich wiśni zapobiegało cukrzycy wywołanej alloksanem u szczurów i myszy. Dodanie ekstraktu z wiśni lub oczyszczonych antocyjanów do wysokotłuszczowych diet żywionych myszami i szczurami zmniejszyło krążącą glukozę, insulinę i trójglicerydy wątrobowe w porównaniu z grupami karmionymi wysokotłuszczowymi dietami bez produktów z wiśni. Frakcje czereśni bogate w antocyjany, kwas hydroksycynamonowy czy flawanole zwiększały zużycie glukozy przez hodowane komórki HepG2. Ekstrakty wodne przygotowane z kilku odmian czereśni hamowały enzym α-glukozydazę, który bierze udział w jelitowej absorpcji węglowodanów. Podobnie cierpki sok wiśniowy i jeden z jego głównych polifenoli, znany jako kwas chlorogenowy, hamowały enzymy α-glukozydazy i dipeptydylopeptydazę-4, które są zaangażowane w promowanie cukrzycy. Dodanie in vitro antocyjanów (delfindyno-3-glukozydu i cyjano-3-galaktozydu) zwiększało stymulowane glukozą wydzielanie insuliny przez hodowane komórki beta trzustki gryzoni. Wyniki badań kultur ludzkich, zwierzęcych i komórkowych sugerują, że antocyjany mogą obniżać poziom glukozy we krwi poprzez spowolnienie wytwarzania glukozy z węglowodanów złożonych, produkcji glukozy przez wątrobę, zmniejszenie produkcji glukagonu przez komórki α trzustki oraz zwiększenie wychwytu glukozy i produkcji insuliny przez trzustkę.
WPŁYW WIŚNI NA SEN, SAMOPOCZUCIE I FUNKCJE KOGNITYWNE
Spożycie cierpkich oraz słodkich wiśni poprawiało jakość i czas snu. Wpływ na sen można było wykryć w ciągu 3 dni od spożycia czereśni (141 g lub 25 wiśni/dzień) oraz w ciągu 5 dni od spożycia kwaśnych wiśni (240 ml cierpkiego soku wiśniowego; około 100 wiśni/dzień). W badaniach z wykorzystaniem czereśni odnotowano również spadek kortyzolu w moczu i niepokój oraz poprawę nastroju. Funkcje te nie były testowane w badaniach z wykorzystaniem cierpkich wiśni. Jednak nastrój i funkcje poznawcze nie uległy zmianie w ciągu 5 godzin od suplementacji 60 ml (około 180 cierpkich wiśni) cierpkiego koncentratu wiśniowego. Podobnie nie było istotnej różnicy w funkcjach poznawczych testowanych w 0 i 6 h po pojedynczej porcji soku wiśniowego (300 ml, antocyjany 55 mg) u osób młodych i starszych.
Autorzy sugerowali, że brak efektu może być spowodowany niską dawką podawanych antocyjanów. Chociaż istnieje tylko ograniczona liczba opublikowanych badań testujących wpływ wiśni na funkcje poznawcze, w kilku badaniach oceniono wpływ innych pokarmów bogatych w antocyjany na funkcje poznawcze. Tak więc funkcje poznawcze uległy poprawie w 6 z 7 badań interwencyjnych na ludziach z użyciem antocyjanów pokarmowych. Uzupełnienie diety starszych szczurów kwaśną wiśnią w proszku poprawiło pamięć roboczą i autofagię, a polifenole czereśni chroniły hodowane komórki neuronalne przed uszkodzeniem przez zwiększony stres oksydacyjny. Antocyjany w modelach zwierzęcych poprawiały pamięć i zapobiegały chorobie Alzheimera wywoływanej przez beta-amyloid. Wyniki tych badań na zwierzętach i kulturach komórkowych sugerują poprawę funkcji poznawczych u ludzi spożywających wiśnie.
CIERPKA WIŚNIA W SPORCIE
WPŁYW NA USZKODZENIA MIĘŚNIOWE
U rekreacyjnych biegaczy i biegaczy biorących udział w maratonie londyńskim suplementacja 8 uncjami soku z cierpkiej wiśni dwa razy dziennie przez 5 dni przed, dzień i 2 dni po maratonie wykazała poprawę wielu parametrów. Izometryczna regeneracja siły prostowników kolana była szybsza, markery zapalne interleukina-6 (IL-6), białko C-reaktywne (CRP) i kwas moczowy zostały zmniejszone, całkowity stan antyoksydacyjny był o 10% wyższy, stres oksydacyjny) były niższe w grupie soku wiśniowego w porównaniu z placebo.
Bowtell i in. badał wpływ koncentratu soku z cierpkiej wiśni na dobrze wytrenowanych męskich sportowców rugby, piłki nożnej i taekwondo, regularnie wykonujących treningi oporowe. W badaniu testowano 30 ml (~1 uncji) koncentratu soku wiśniowego dwa razy dziennie przez 7 dni przed, w dniu i 2 dni programie ćwiczeń prostowników stawu kolanowego. Maksymalna regeneracja siły prostowników kolana była szybsza, a procentowy wzrost i bezwzględny wzrost karbonylków białka (miara stresu oksydacyjnego) był mniejszy u osób przyjmujących koncentrat soku wiśniowego w porównaniu z placebo.
W badaniu Bell i współpracowników zmierzono markery stanu zapalnego we krwi u wytrenowanych kolarzy, którzy zażywali przez 7 dni koncentrat soku z cierpkiej wiśni oraz po 3 dniach symulowanych wyścigów kolarskich. Stwierdzono znaczne zmniejszenie markerów oksydacyjnych/zapalnych, w tym wodoronadtlenków lipidów i CRP o wysokiej czułości.
CYTRULINA OD TESTOSTERONE.PL – Wsparcie produkcji tlenku azotu i pompy mięśniowej
WYDOLNOŚĆ FIZYCZNA
Bell i współpracownicy w 2015 roku opublikowali badanie dotyczące wyników 1 uncji koncentratu soku z cierpkiej wiśni dwa razy dziennie, w tym 4 dni przed i 3 dni po pojedynczej 109-minutowej jeździe na czas. Utrata siły po wysiłku (maksymalna izometryczna siła mięśnia czworogłowego) nie uległa zmniejszeniu w przypadku soku z cierpkiej wiśni (w porównaniu ze spadkiem o 14% w przypadku placebo) i było to pierwsze badanie, które nie obejmowało istotnego ekscentrycznego komponentu ćwiczeń. Poziomy IL-6 i hs-CRP w osoczu były niższe w przypadku stosowania soku z cierpkiej wiśni w porównaniu z placebo. Co ważne, po raz pierwszy zaobserwowano poprawę wydajności: zauważono również lepszą wydajność jazdy na rowerze (mierzoną zużyciem tlenu) po 24 godzinach, a sportowcy w grupie soku wiśniowego mieli o 4% mniejsze zapotrzebowanie na Vo2 w porównaniu z placebo. Badanie Leversa było drugim badaniem, które wykazało zwiększoną wydajność przy soku wiśniowym, a mianowicie o 13% szybsze czasy półmaratonu u osób trenujących aerobowo, wykonujących półmaraton.
SMART INTRA (INTRAWORKOUT ALL IN) – wsparcie zdolności treningowych oraz regeneracji potreningowej
META-ANALIZA BADAŃ
Spośród 10 włączonych badań tylko 2 badania wykazały znaczący wpływ na poprawę wydajności przy suplementacji cierpkim sokiem wiśniowym, podczas gdy inne nie były w stanie tego znaleźć. Chociaż większość badań nie wykazała żadnego efektu, połączony efekt z tej metaanalizy wykazał znaczące korzyści. Potencjalne czynniki, które mogą mieć wpływ na wyniki badania, to dane demograficzne uczestników, kontrola diety/wysiłków, protokół suplementacji i pomiary wydajności ćwiczeń. Większość badań dotyczyła wyłącznie mężczyzn, a 3 z 10 badań w tej metaanalizie obejmowały zarówno mężczyzn, jak i kobiety. Średni wiek wahał się od 18,6 do 34,6 lat. Większość badań dotyczyła osób trenujących wytrzymałościowo, tj. rowerzystów, biegaczy lub triathlonistów. Tylko w jednym badaniu brali udział sportowcy Water Polo i nie stwierdzono różnic w pomiarach wyników w tym badaniu. Może to być spowodowane przerywanym charakterem występu, który został wykonany w wodzie. wiczenia w piłce wodnej mogą powodować mniejsze obciążenie mechaniczne niż powodowane przez jazdę na rowerze lub bieganie wytrzymałościowe. To mniejsze obciążenie mechaniczne może wywołać mniejszy stopień stanu zapalnego, potencjalnie zmniejszając w ten sposób działanie suplementu, który ma zrównoważyć stan zapalny. Długotrwałe ćwiczenia wytrzymałościowe na lądzie, takie jak bieganie i jazda na rowerze, mogą wywołać większe uszkodzenia mięśni i stany zapalne. Dlatego też badania nad produktami na bazie wiśni mogą być wartościowe dla sportowców w tych dziedzinach. Ponadto w tym badaniu jako placebo wykorzystano sok owocowy, który może również zawierać korzystne przeciwutleniacze. Kolejnym ważnym czynnikiem zakłócającym może być poziom sprawności uczestników. W próbach opartych na wynikach zazwyczaj biorą udział dobrze wytrenowani sportowcy, ponieważ współczynniki zmienności dla nich są często niższe niż w przypadku uczestników nietrenowanych lub aktywnych rekreacyjnie, co pozwala na osiągnięcie spójnych wyników w różnych próbach i zapewnia większą szansę na wykrycie znaczących wyników.
Jeśli chodzi o protokół suplementacji, większość badań obejmowała fazę ładowania trwającą około 2 do 7 dni przed sesją wysiłkową. Szczytowy czas antocyjanów to około 2 godziny po spożyciu, a po 8 godzinach antocyjany zostaną usunięte z krwi. Dlatego sugeruje się spożycie przed treningiem około 2 godziny przed wydarzeniem treningowym.
RHODIOLA ROSEA OD APOLLO’S HEGEMONY – wsparcie produkcji dopaminy i motywacji treningowej
SPOSÓB SUPLEMENTACJI I DAWKOWANIE
Forma, dawkowanie i czas suplementacji są bardzo zróżnicowane. Postaciami suplementacyjnymi stosowanymi w tych badaniach były cierpki proszek wiśniowy, cierpki proszek wiśniowy w kapsułkach, cierpki sok wiśniowy oraz najczęściej cierpki koncentrat soku wiśniowego. Faza obciążenia w tych badaniach wahała się od 2 do 7 dni przed, w dniu i 2–4 dni po wysiłku. W dniu ćwiczeń suplementacja kwaśną wiśnią jest zwykle spożywana około 2 godziny przed wysiłkiem, ponieważ biodostępność antocyjanów (głównego flawonoidu w cierpkich wiśniach) wzrasta do wartości szczytowej między 1 a 2 godzinami po spożyciu. Dawki stosowane w tych badaniach wynosiły: (1) 200-500 mg/dzień w postaci kapsułki lub proszku zawierającego 66-256,8 mg/dzień antocyjanów; (2) 60-90 ml dziennie koncentratu soku wiśniowego zawierającego około 9,117 mg/ml antocyjanów (30 ml koncentratu zawiera około 90-110 cierpkich wiśni) rozcieńczonego 100-510 ml wody; oraz (3) 300–473 ml dziennie w postaci soku wiśniowego, co odpowiada około 90–120 cierpkich wiśni dziennie, zawierające co najmniej 80 mg antocyjanów. Mieszanka koncentratu i soku była zwykle dzielona na dwa bolusy i spożywana dwa razy dziennie (przyjmowana rano i po południu). Całkowita ilość antocyjanów spożywanych dziennie w badaniach wahała się od 66 do 2760 mg. Tylko w dwóch badaniach odnotowano znaczący wpływ na poprawę wydajności i zastosowano w nich mniejsze ilości antocyjanów, tj. 66 mg i 256,8 mg, podczas gdy inne badania z wyższą dawką antocyjanów (np. 821 mg i 2760 mg) miał mniejsze efekty. W innej próbie przewlekłej suplementacji z większym efektem zastosowano niższą dawkę antocyjanów wynoszącą co najmniej 80 mg dziennie. Sugerowana ilość antocyjanów (pochodzących z soku z purpurowej marchwi) wahała się od 65 do 323 mg, ponieważ mechanizmy wchłaniania antocyjanów mogą być nasycone przy wysokich dawkach. Jednak może to nie być uogólnione na wszystkie rośliny zawierające antocyjany, ponieważ macierz roślinna może wpływać na metabolizm i biodostępność. W badaniach uwzględnionych w tej metaanalizie nie stwierdzono zależności „dawka-odpowiedź”, tj. wyższe dawki suplementacji sokiem wiśniowym nie wywoływały większego efektu.
BIBLIOGRAFIA:
Joshipura, K.J.; Hu, F.B.; Manson, J.E.; Stampfer, M.J.; Rimm, E.B.; Speizer, F.E.; Colditz, G.; Ascherio, A.; Rosner, B.; Spiegelman, D.; et al. The effect of fruit and vegetable intake on risk for coronary heart disease. Ann. Intern. Med. 2001, 134, 1106–1114. [CrossRef] [PubMed]
Ness, A.R.; Powles, J.W. Fruit and vegetables, and cardiovascular disease: A review. Int. J. Epidemiol. 1997, 26, 1–13. [CrossRef] [PubMed]
Cooper, A.J.; Forouhi, N.G.; Ye, Z.; Buijsse, B.; Arriola, L.; Balkau, B.; Barricarte, A.; Beulens, J.W.; Boeing, H.; Buchner, F.L.; et al. Fruit and vegetable intake and type 2 diabetes: EPIC-InterAct prospective study and meta-analysis. Eur. J. Clin. Nutr. 2012, 66, 1082–1092. [CrossRef] [PubMed]
Dauchet, L.; Amouyel, P.; Hercberg, S.; Dallongeville, J. Fruit and vegetable consumption and risk of coronary heart disease: A meta-analysis of cohort studies. J. Nutr. 2006, 136, 2588–2593. [CrossRef] [PubMed]
He, Y.H.; Zhou, J.; Wang, Y.S.; Xiao, C.; Tong, Y.; Tang, J.C.; Chan, A.S.; Lu, A.P. Anti-inflammatory and anti-oxidative effects of cherries on Freund’s adjuvant-induced arthritis in rats. Scand. J. Rheumatol. 2006, 35, 356–358. [CrossRef] [PubMed]
Liu, J.; Wang, J.; Leng, Y.; Lv, C. Intake of fruit and vegetables and risk of esophageal squamous cell carcinoma: A meta-analysis of observational studies. Int. J. Cancer 2013, 133, 473–485. [CrossRef] [PubMed]
Hertog, M.G.; Feskens, E.J.; Hollman, P.C.; Katan, M.B.; Kromhout, D. Dietary antioxidant flavonoids and risk of coronary heart disease: The Zutphen Elderly Study. Lancet 1993, 342, 1007–1011. [CrossRef]
Kris-Etherton, P.M.; Hecker, K.D.; Bonanome, A.; Coval, S.M.; Binkoski, A.E.; Hilpert, K.F.; Griel, A.E.; Etherton, T.D. Bioactive compounds in foods: Their role in the prevention of cardiovascular disease and cancer. Am. J. Med. 2002, 113 (Suppl. 9B), 71S–88S. [CrossRef]
Manach, C.; Scalbert, A.; Morand, C.; Remesy, C.; Jimenez, L. Polyphenols: Food sources and bioavailability. Am. J. Clin. Nutr. 2004, 79, 727–747. [CrossRef] [PubMed]
Tall JM, Seeram NP, Zhao C, Nair MG, Meyer RA, Raja SN. Tart cherry anthocyanins suppress inflammation-induced pain behavior in rat. Behav Brain Res. 153(1):181–188, 2004. doi: 10.1016/j.bbr.2003.11.011.
Keane KM, Bailey SJ, Vanhatalo A, Jones AM, Howatson G. Effects of montmorency tart cherry (l. Prunus cerasus) consump- tion on nitric oxide biomarkers and exercise performance. Scandinavian J Med Sci Sports. 28(7):1746–1756, 2018. doi: 10.1111/sms.13088.
McCormick R, Peeling P, Binnie M, Dawson B, Sim M. Effect of tart cherry juice on recovery and next day performance in well- trained water polo players. J Int Soc Sports Nutr. 13:41, 2016. doi:10.1186/s12970-016-0151-x.
Levers K, Dalton R, Galvan E, O’Connor A, Goodenough C, Simbo S, Mertens-Talcott SU, Rasmussen C, Greenwood M, Riechman S, Crouse S, Kreider RB. Effects of powdered mont- morency tart cherry supplementation on acute endurance exercise performance in aerobically trained individuals. J Int Soc Sports Nutr. 13:22, 2016. doi:10.1186/s12970-016-0133-z.
Gao R, Rapin N, Andrushko J, Farthing JP, Gordon J, Chilibeck PD. The effect of tart cherry juice on substrate metabolism, exercise performance, and recovery. Appl Physiol Nutr Metab. 43(10, Suppl. 2):S59, 2018.
Higgins JP, Altman DG, Gotzsche PC, Juni P, Moher D, Oxman AD, Savovic J, Schulz KF, Weeks L, Sterne JA. The Cochrane collaboration’s tool for assessing risk of bias in randomised trials. BMJ (Clin Res ed.) 343:d5928, 2011.
Bell PG, Stevenson E, Davison GW, Howatson G. The effects of Montmo- rency tart cherry concentrate supplementation on recovery following prolonged, intermittent exercise. Nutrients. 2016; 8.
Bell PG, Walshe IH, Davison GW, et al. Montmorency cherries reduce the oxidative stress and inflammatory responses to repeated days high-intensity stochastic cycling. Nutrients. 2014; 6:829Y43.
Bell PG, Walshe IH, Davison GW, et al. Recovery facilitation with Mont- morency cherries following high-intensity, metabolically challenging exer- cise. Appl. Physiol. Nutr. Metab. 2015; 40:414Y23.
Bowtell JL, Sumners DP, Dyer A, et al. Montmorency cherry juice reduces muscle damage caused by intensive strength exercise. Med. Sci. Sports Exerc. 2011; 43:1544Y51.
Coelho Rabello Lima L, Oliveira Assumpc¸a˜o C, Prestes J, Se´rgio Denadai B. Consumption of cherries as a strategy to attenuate exercise-induced muscle damage and inflammation in humans. Nutr. Hosp. 2015; 32:1885Y93.
Connolly DA, McHugh MP, Padilla-Zakour OI, et al. Efficacy of a tart cherry juice blend in preventing the symptoms of muscle damage. Br. J. Sports Med. 2006; 40:679Y83.
Dimitriou L, Hill JA, Jehnali A, et al. Influence of a Montmorency cherry juice blend on indices of exercise-induced stress and upper respiratory tract symptoms following marathon runningVa pilot investigation. J. Int. Soc. Sports Nutr. 2015; 12:22.
Gomez-Cabrera MC, Borras C, Pallardo FV, et al. Decreasing xanthine oxidase-mediated oxidative stress prevents useful cellular adaptations to exercise in rats. J. Physiol. 2005; 567:113Y120
Howatson G, McHugh MP, Hill JA, et al. Influence of tart cherry juice on indices of recovery following marathon running. Scand. J. Med. Sci. Sports 2010; 20:843Y52.
Jacob RA, Spinozzi GM, Simon VA, et al. Consumption of cherries lowers plasma urate in healthy women. J. Nutr. 2003; 133:826Y9.
Kelley DS, Rasooly R, Jacob RA, et al. Consumption of Bing sweet cherries lowers circulating concentrations of inflammation markers in healthy men and women. J. Nutr. 2006; 136:981Y6.
Kuehl KS. Cherry juice targets antioxidant potential and pain relief. Med. Sport Sci. 2012; 59:86Y93.
Kuehl KS, Perrier ET, Elliot DL, Chesnutt JC. Efficacy of tart cherry juice in reducing muscle pain during running: a randomized controlled trial. J. Int. Soc. Sports Nutr. 2010; 7:7Y17.
Levers K, Dalton R, Galvan E, et al. Effects of powdered Montmorency tart cherry supplementation on an acute bout of intense lower body strength exercise in resistance trained males. J. Int. Soc. Sports Nutr.2015; 12:41.
Levers K, Dalton R, Galvan E, et al. Effects of powdered Montmorency tart cherry supplementation on acute endurance exercise performance in aer- obically trained individuals. J. Int. Soc. Sports Nutr. 2016; 13:22.
McCormick R, Peeling P, Binnie M, et al. Effect of tart cherry juice on re- covery and next day performance in well-trained Water Polo players. J. Int. Soc. Sports Nutr. 2016; 13:41.
Ne´de´lec M, Halson S, Delecroix B, et al. Sleep hygiene and recovery strate- gies in elite soccer players. Sports Med. 2015; 45:1547Y59.
Nikolaidis MG, Kerksick CM, Lamprecht M, McAnulty SR. Does vitamin C and E supplementation impair the favorable adaptations of regular exercise? Oxid. Med. Cell. Longev. 2012; 2012:707941.
Paulsen G, Cumming KT, Holden G, et al. Vitamin C and E supplementation hampers cellular adaptation to endurance training in humans: a double- blind, randomised, controlled trial. J. Physiol. 2014; 592:1887Y901.
Pigeon WR, Carr M, Gorman C, Perlis ML. Effects of a tart cherry juice beverage on the sleep of older adults with insomnia: a pilot study. J. Med. Food. 2010; 13:579Y83.