ArthurHidden
Witamina C, to chyba jedna z najbardziej znanych i najczęściej suplementowanych witamin. Wokół niej krąży wiele kontrowersji i wiele przekonań. Odpowiedź na wszystkie jest niezwykle trudna ze względu na złożoność tematu. W tym artykule przedstawię najważniejsze informacje i postaram się wyjaśnić kilka krążących niekoniecznie zgodnych z prawdą opinii.
Witamina C to jedna z witamin rozpuszczalnych w wodzie. Jej aktywną formą jest kwas L-askorbinowy oraz produkt jego utleniania- kwas dehydroaskorbinowy. Musi być dostarczona do organizmu wraz z pożywieniem, gdyż człowiek podobnie jak małpy człekokształtne i kawie domowe nie posiada oksydazy L-gulanolaktonowej, umożliwiającej syntezę tej witaminy. Dla organizmu pełni wiele ważnych funkcji i jest niezbędna do jego prawidłowego funkcjonowania. Jedną z najważniejszych ról witaminy C jest pełnienie funkcji antyoksydantu, ułatwienie wchłaniania żelaza (m.in. zwiększa wchłanianie żelaza niehemowego, redukując Fe(III) do Fe(II)- przyswajalnej formy) i wapnia, wpływ na syntezę hormonów kory nadnerczy (hormonów sterydowych, adrenaliny) karnityny i kolagenu (bierze udział w hydroksylacji proliny i lizyny niezbędnych przy syntezie). Ponadto wymienia się jej udział w zachowaniu odporności (m.in. skraca czas trwania chorób górnych dróg oddechowych), pośrednio prawidłowego stanu kości, syntezę barwników skóry (melatonin), amin katecholowych oraz przemianę aminokwasów.
Zapotrzebowanie na witaminę C
Kwas L-askorbinowy wchłania się w 70-80%. Zapotrzebowanie uzależnione jest od płci, wieku i stanu fizjologicznego. Jego zapotrzebowanie wzrasta w ciąży, przy nadciśnieniu tętniczym, u diabetyków, w stresie oraz u osób palących (o ok. 40%).
Dzieci:
1-3 lat 40 mg/dzień
4-12 lat 50 mg/dzień
Chłopcy 13-18 lat 75 mg/dzień
Dziewczęta 13-18 lat 65 mg/dzień
Mężczyźni 90 mg/dzień
Kobiety 75 mg/dzień
W czasie ciąży 80-85 mg/dzień
W czasie karmienia piersią 115-120 mg/dzień
Przyjmuje się, że do nasycenia komórek potrzebne jest ok. 100-200 mg witaminy C na dzień. Większe dawki podnoszą jedynie nieznacznie stężenie w witaminy C w osoczu.
Na niedobór witaminy C narażone są szczególnie palacze i bierni palacze, osoby spożywające mało urozmaiconą dietę ubogą w warzywa i owoce, nadużywające alkoholu, osoby z zespołem złego wchłaniania, chorzy na nowotwory, chorzy z niewydolnością nerek.
Ryc. Dzika róża, autor:
Niedobór witaminy C
Klasycznym i jednym z pierwszych zaobserwowanych objawów dużych niedoboru witaminy C jest szkorbut (gnilec). Charakteryzuje się bolesnymi, gąbczastymi, owrzodzonymi, krwawiącymi dziąsłami, otrutą zębów, kruchością naczyń, puchnięciem stawów, hiperkeratoza, zahamowanie hydroksylacji kolagenu, osłabienie gojenia się ran. Innymi objawami niedoborów są:
-kruchość naczyń krwionośnych
-krwawienie z nosa
-obniżenie odporności
-obrzęk i bolesność stawów i mięśni
-brak łaknienia
-zaczerwienienie i krwawienie z dziąseł
-zaburzenia w tworzeniu kolagenu
-niedokrwistość
-ogólne osłabienie organizmu.
Witamina C w proszku z dodatkiem lizyny i bioflawonoidów – KUP TUTAJ
Witamina C 1000 mg z dziką różą i bioflawonoidami z cytrusów – KUP TUTAJ
Nadmiar witaminy C
Przedawkowanie witaminy C zdarza się rzadko ze względu na łatwość usuwania jej nadmiaru z organizmu. Mimo tego stosowana w dużych dawkach może objawiać się niepożądanymi skutkami ubocznymi. Wśród nich wymienić można bóle brzucha, biegunki, wymioty, wysypka.
U osób z defektem dehydrogenazy glukozo-6-fosforanu (ok. 10% mężczyzn pochodzących z Afryki, Azji i basenu Morza Śródziemnego oraz Żydów sefardyjskich) mega duże dawki witaminy C powodują natychmiastowe uszkodzenie czerwonych krwinek i może spowodować śmierć w ciągu kilku godzin.
Duża ilość witaminy C mogą szkodzić także osobą z anemią sierpowata i zaburzeniami żołądkowo-jelitowymi oraz powodować powstanie kamieni nerwowych.
Przyjmuje się, że bezpieczna dawka witaminy C nie przekracza 1000 mg na dzień.
Źródła witaminy C w diecie
Jedna z najczęściej wymienianych źródeł witaminy C jest acerola. Jest to drzewo lub krzew w (zależności od gatunku) z łac. Malpighia glabra L.; o niewielkich pomarańczowych okrągłych owocach wielkością przypominający nasze mirabelki. Roślina ta naturalnie rośnie jedynie na terenach tropikalnych. W Polsce natomiast najczęściej spotykana jest w formie sproszkowanych owoców. Owoce te zawierają 1400-2500 mg witaminy C w 100 g owocu. Jest to niezwykła ilość i jak do tej pory największa naturalnie występująca.
Innymi źródłami witaminy C są (podane ilości odnoszą się do 100 g produktu):
- owoce dzikiej róży – 250-800 mg
- porzeczki czarne – 150-300 mg
- natka pietruszki – 178- 269 mg
- papryka czerwona – 125-200 mg
- czarne porzeczki – 150-300 mg
- brokuły – 65-150 mg
- kalarepa – 70-100 mg
- brukselka – 94 mg
- truskawki – 46-90 mg
- kalafior – 37-70 mg
- kapusta – 35-70 mg
- grejpfruty – 30-70 mg
- porzeczki czerwone -26-63 mg
- kiwi – 59 mg
- pomarańcze – 49 mg
- maliny – 19-37 mg.
Co warto zaznaczyć, cytryna powszechnie uważana za największe źródło witaminy C zawiera jej niewiele w porównaniu do innych lepszych źródeł, gdyż zawiera jedynie 40-60 mg.
Witamina C jest witaminą wrażliwą na światło, co oznacza, że narażenie na promienie słoneczne zmniejsz jej zwartość w danym produkcie.
Ryc. Acerola, autor:
Wpływ na odporność organizmu
Jak wynika z dotychczasowych badań, profilaktyczne stosowanie witaminy C może być pomocne w utrzymaniu odporności organizmu oraz skróceniu trwania przeziębienia. Wynikiem tego może być prawdopodobnie przeciwhistaminowe działanie tej witaminy. Jednocześnie nie obserwuje się, że suplementacja powyżej 200 mg/dobę nie przynosi większych korzyści. Wyjątkiem są osoby narażone na ekstremalny wysiłek fizyczny i/lub zimno (np. narciarze, maratończycy), osoby starsze oraz palacze. Efektów nie przynosi także przyjmowanie większych ilości tej witaminy po pojawieniu się pierwszych objawów przeziębienia.
Witamina C poprawia wchłanianie żelaza – KUP TUTAJ
Lewo czy prawoskrętna witamina C
Istnieją dwie formy kwasu askorbinowego: kwas L-askorbinowy (witamina C) oraz kwas D-askorbinowy. Ten drugi nie jest to witamina C. Organizm nie wykorzystuje tego kwasu D-askorbinowego jako witaminy, jednak posiada on właściwości antyoksydacyjne i to jedyne co łączy go z witaminą C. Tak naprawdę witamina C jest jedna, a określenie lewoskrętna witamina C z chemicznego punktu widzenia jest nieprawidłowe. Potoczne nazywanie w ten sposób witaminy C wzięło się prawdopodobnie od oznaczenia „L” z łac. laevus, czyli lewy. Nie oznacza ono jednak skrętności optycznej, a położenie grupy hydroksylowej –konfigurację chemiczną. W rzeczywistości kwas L-askorbinowy skręca światło spolaryzowane w prawo. Nie ma witaminy C która skręca światło spolaryzowane w lewo. Nie istnieje także lepsza lub gorsza chemicznie syntezowana witamina C, gdyż w wyniku zastosowania dostępnych metod otrzymuje się jedynie kwas L-askorbinowy.
Antyoksydacyjne działanie i nowotwory
Witamina C neutralizuje reaktywne formy tlenu i ich pochodne, hamuje peroksydację lipidów, białek, węglowodanów i kwasów nukleinowych. Jednak badania nad jej wpływem antyoksydacyjnym na zapobieganie chorobą nowotworowym, układu krążenia i innym związanym z działaniem wolnych rodników, nadal trwają, a ich wnyki nie są wystarczająco spójne by potwierdzić jej pozytywny wpływ na zapobieganie tym chorobom.
Interakcje witaminy C z innymi substancjami
Witamina C może mieć wpływ na działanie niektórych leków:
-przyspiesza wchłanianie żelaza
-przyspiesza usuwanie trójpierścieniowych leków przeciwdepresyjnych z organizmu;
-obniża skuteczność działania pochodnych fenotiazyny stosowanych w lekach przeciwpsychotycznych oraz przeciwuczuleniowych;
– obniża skuteczność antybiotyków aminoglikozydowych, do których należą m.in. amikacyna i gentamycyna.
-przyjmowany w dużych dawkach może mieć wpływ na działanie doustnej antykoncepcji hormonalnej.
Niniejszy artykuł ma charakter informacyjny i nie wyklucza, konieczności konsultacji z lekarzem, dietetykiem, farmaceutą w celu indywidualnego dostosowania suplementacji.
BIBLIOGRAFIA:
- John McMurry, Chemia Organiczna, Polskie Wydawnictwo Naukowe PWN
- Normy Żywienia dla populacji Polskiej i ich zastosowanie 2020 rok
- Ciborowska Helena, Rudnicka Anna: Dietetyka żywienie zdrowego i chorego człowieka; PZWL 2017
- Gawęcki Jan: Żywienie człowieka. Tom 1. Podstawy nauki o żywieniu; PWN 2010
- Debert F, Kozik R., Kula A. Marko-Worłowska, Zamachowski W.: Biologia na czasie 2; Podręcznik dla liceum ogólnokształcącego i technikum-Zakres rozszerzony; Nowa Era 2013
- Tabele wartości odżywczej produktów spożywczych i potraw – Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 2017, Wydanie IV rozszerzone i uaktualnione.
- Tabela wartości odżywczych US
matabolika.pl
26 października 2021 o 15:04Jeśli chodzi o „lewo” i „prawo” skrętne substancje to wyprodukowanie takiej substancji wymaga bardzo wielkich nakładów finansowych – 1g takiej witaminy C może kosztować kilkaset złotych. Warto jeszcze dodać, że podawanie w składzie jednej formy izomerów (jakichkolwiek), w składzie suplementów ogólnodostępnych jest po prostu oszustwem.
Katarzyna Fidor
28 października 2021 o 10:16Warto też wspomnieć, że jeśli już otrzyma się taką substancje „skrętną w jedną stronę” to jest ona na tyle niestabilna, że nie utrzymałaby się w suplemencie.
Metabolika.pl
31 października 2021 o 23:17Kolejny ważny argument:)