@datingscout
Kokos, jak i wszelkiego rodzaju produkty z niego wytwarzane znane są nie od dziś. Szczególną popularność kokos, a właściwie olej kokosowy zyskał nie tak dawno, gdy mówiło się o nim jak o remedium na wszelkie dolegliwości. Teraz odchodzi się już od tego przekonania, choć jego właściwości nadal są doceniane. Jednak dziś o czymś innym- o wodzie kokosowej.
Czym jest i jak otrzymuje się wodę kokosową?
Wodę kokosową (płynne bielmo kokosowe) uzyskuje się z młodych jeszcze zielonych orzechów drzewa kokosowego. Dojrzałe brązowe orzechy też zawierają wodę kokosową, jednak jest jej znacznie mniej lub wcale. Z jednego orzecha możliwe jest uzyskanie 250-300 ml wody kokosowej. Ilość ta uzależniona jest od pory zbiorów. Kokosy zbierane w porze deszczowej mogą dostarczyć do 1 litra wody kokosowej [1] [2].
Płyn ten pija się najczęściej sam, bez żadnych dodatków. Chodź nietrudno spotkać gotowe produkty z dodatkiem soków owocowych np. ananasowego. Wersja wody kokosowej z dodatkami jest szczególnie korzystna dla osób, którym nie smakuje specyficzny smak tego płynu. Wody kokosowej można używać również jako dodatku do smoothie, koktajli czy musów owocowych [3]
Ważne: Kupując wodę kokosową, należy zwrócić szczególną uwagę na dodatek cukru. Jest to dość powszechny sposób poprawy jej smaku, który jednak obniża jej walory prozdrowotne.
@derekstory
Woda kokosowa jako kroplówka
W czasach wojen, gdy dostęp do rutynowo używanych sposobów na nawodnienie organizmu był uniemożliwiony, stosowano wodę kokosową jako kroplówkę. Działo się, a czasami nawet teraz zdarza się tak w rejonach tropikalnych, gdzie naturalnie rosną kokosy. Zakłada się, że po raz pierwszy w ten sposób została użyta przez Japończyków w czasach II wojny światowej. Możliwe jest to dzięki częściowemu podobieństwu wody kokosowej do osocza. A mianowicie podstawowym składnikiem wody kokosowej jest woda (95,03%). Białka i tłuszcze stanowią jedynie niewielki procent zawartości. Płyn ten bogaty jest w witaminy C i B1 oraz składniki mineralne: potas (165 mg/100g), sód (26 mg/100g), magnez. Osocze natomiast w 91% składa się z wody, pozostała część to substancje w niej rozpuszczone, do których zalicza się m.in. białka w tym albuminy, immunoglobuliny; czynniki krzepnięcia; witaminy oraz składniki mineralne w postaci jonów metali (1% zawartości). Rolą obu płynów jest m.in. utrzymanie odpowiedniego pH organizmu [1] [4] [5].
Brakuje badań, które udowadniałyby skuteczność zastosowania wody kokosowej w dłuższej perspektywie niż krótkoterminowy płyn nawadniający w kryzysowych sytuacjach, jednak jak wynika z realnych zdarzeń, takie zastosowanie jest możliwe. Dowiedziono tego m.in. na podstawie obserwacji przeprowadzonych wśród pacjentów z Wysp Salomona [8]. Jednak co bardzo ważne musi być to woda kokosowa uzyskana naprawdę w sterylny sposób bezpośrednio z kokosa. A więc w warunkach europejskich, gdzie jedynym sposobem uzyskania wody koksowej jest zakup jej w sklepie, możemy tylko pomarzyć o kokosowych kroplówkach. Jednak warto wiedzieć, że zastosowanie jej w formie doustnej bardzo dobrze wpłynie na nawodnienie organizmu. Efekt ten nie będzie tak widoczny, jak w przypadku stosowania dożylnego, ale nadal bardzo korzystny. Woda kokosowa spożywana staje się swoistym izotonikiem- napojem pomagającym utrzymać prawidłowe stężenie soli mineralnych w organizmie [6] [7] [8] [9].
Ważne: Nie należy przechowywać wody kokosowej zbyt długo i poza lodówką po otwarciu opakowania, gdyż przez wysokie pH roztworu, stosunkowo szybko ulega zepsuciu.
Najwyższe możliwe stężenie prozdrowotnych EPA i DHA (omega-3) na rynku – ULTRA FISH OIL
Środek przeciwdrobnoustrojowy
Sposób na nawodnienie to nie jedyne zastosowanie wody kokosowej. Działa ona również przeciwdrobnoustrojowo, dzięki zawartym w niej peptydom (są to związki powstałe z połączenia kilku aminokwasów). Jej działanie jest szczególnie pomocne w walce z bakteriami. W ten sposób staje się naturalnym antybiotykiem [1] [9].
AAKG zwiększające średnicę naczyń a co za tym idzie mogącym obniżać nadciśnienie
Nadciśnienie tętnicze i praca nerek
Duża zawartość wody oraz elektrolitów sprawia, że picie wody kokosowej pomaga w obniżeniu ciśnienia krwi. Dodatkowo działa ona moczopędnie przez nie tylko przyczynia się do utrzymania prawidłowego ciśnienia krwi, ale i wspomaga pracę nerek [1] [2].
Cocosa Natural (100% woda kokosowa)
Woda kokosowa w kosmetyce
Nie od dziś wiadomo, że prawidłowe nawodnienie odgrywa szczególną rolę w utrzymaniu pięknej i jędrnej skóry. Woda kokosowa przez swoje właściwości zapobiega także nadmiernemu wysuszeniu skóry. Wpływa na poprawę kondycji włosów i zapobiega przetłuszczaniu. A dzięki zawartości kinetyny- jednego z naturalnych roślinnych hormonów wzrostu; opóźnia starzenie się skóry. Dodatkowo ten fitohormon działa przeciwutleniająco, co dodatkowo pogłębia wcześniej wymienione antystarzeniowe działanie [1].
PODSUMOWANIE
Woda kokosowa wpływa na prawidłowe nawodnienie, a tym samym na utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi i utrzymanie jędrności i sprężystości skóry. W sytuacjach kryzysowych krótkoterminowo może być stosowana jako dożylny płyn nawadniający, jednak musi być ona szczególnie steryna i pozyskiwana bezpośrednio z niedojrzałego kokosa.
BIBLIOGRAFIA:
- Jean W. H. Yong, Liya Ge, Yan Fei Ng and Swee Ngin Tan: The Chemical Composition and Biological Properties of Coconut (Cocos nucifera L.) Water; Molecules 2009, 14, 5144-5164
- T Alleyne, S Roache, C Thomas, A Shirley: The Control of Hypertension by use of Coconut Water and Mauby: Two Tropical Food Drinks; West Indian Med J 2005; 54: (1) 3
- Alexia PRADES, Manuel DORNIER, Nafissatou DIOP, Jean-Pierre PAIN: Coconut water preservation and processing: a review; Fruits, 2012, 67: 157–171
- Tabela wartości odżywczych USDA – https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1100594/nutrients12.2020
- Jarosz: Normy żywienia dla populacji Polskiej Instytut Żywności i Żywienia, 2017
- Mohamed Saat, Rabindarjeet Singh, Roland Gamminini Sirisinghe, Mohd Nawawi: Rehdratation sfter Exercise with Fresh Young Coconut Water Carbohydrate-Electrolyte Beverage and Plain Water; Jurnal of Physicical Anthropology and Applid Human Science 2002, 21(2): 93-104
- Darilyn Campbell-Falck, Tamara Thomas, Troy M. Falck and others: The Intravenous Use of Coconut Water; Am J Emerg Med 2000;18:108-111; https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S073567570090062706.2021
- https://gdziepolek.blob.core.windows.net/product-documents/doc137498/plyn-fizjologiczny-wieloelektrolitowy-izotoniczny-baxter-ulotka.pdf01.2020
- Santi M. Mandal, Satyahari Dey, Mahitosh Mandal and others: Identification and structural insights of three novel antimicrobial peptides isolated from green coconut water; Peptides 2009, 30: 633–637