Chyba każdy z nas uwielbia sernik! Dziś dzielimy się przepisem na taki, o smaku limonkowo-cytrynowym z nutką pistacji. Co prawda nie jest to zimowe ciasto, ale nie każdy lubi zimowe ciężkie ciasta. To ciasto należy do grupy lekkich i orzeźwiających. Kawałek ma około 270 Kcal, a można to zrobić jeszcze lżej i ograniczyć to do 180 kcal, jednakże konsystencja już nie będzie taka kremowa.
POTRZEBUJEMY
Spód:
- 100 g daktyli,
- 100 g płatków owsianych,
- 100 g migdałów,
- 100 ml gorącej wody.
Masa:
- 400 g jogurtu greckiego,
- 200 g śmietany 30%,
- 200 g mascarpone,
- 3 cytryny,
- 2 limonki,
- 40 g żelatyny,
- 200 g ksylitolu,
- garstka pistacji.
PRZEPIS
Składniki na spód zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na jakieś 15-20 min. Następnie blendujemy wszystko, wykładamy na spód wyłożonej papierem tortownicy i odkładamy w chłodne miejsce.
Cytrusy myjemy dokładnie, parzymy wrzątkiem, następnie ścieramy z nich skórkę i wyciskamy sok.
W niewielkiej ilości wody rozpuszczamy żelatynę.
Ubijamy śmietanę na sztywno, dodajemy serek i jogurt, powoli dolewamy sok z cytrusów 5-6 łyżek. Dosładzamy ksylitolem wg uznania – u mnie to było około 5 łyżek. Dodajemy żelatynę, uważając by nie była za gorąca. Wrzucamy kilka obranych pistacji i 1/3 otartej skórki.
Zostawiamy masę aż nieco stężeje i wylewamy na nasz schłodzony spód i wkładamy do lodówki.
Pozostały ksylitol mielimy w młynku do kawy, mieszamy z sokiem z cytryny, dodajemy po łyżce, aby kontrolować konsystencję, żeby lukier wyszedł gęsty.
Ja swoim lukrem nieregularnie ozdobiłam sernik, posypując go pozostałą skórką. Ciasto odkładamy na całą noc do lodówki i gotowe – można jeść!
Aby sernik odchudzić wystarczy użyć tylko jogurtu czyli razem 800 g, bez użycia śmietany i serka mascarpone.