Serniczek Limonkowo-Cytrynowy

Chyba każdy z nas uwielbia sernik! Dziś dzielimy się przepisem na taki, o smaku limonkowo-cytrynowym z nutką pistacji. Co prawda nie jest to zimowe ciasto, ale nie każdy lubi zimowe ciężkie ciasta. To ciasto należy do grupy lekkich i orzeźwiających. Kawałek ma około 270 Kcal, a można to zrobić jeszcze lżej i ograniczyć to do 180 kcal, jednakże konsystencja już nie będzie taka kremowa.

POTRZEBUJEMY

Spód:

  • 100 g daktyli,
  • 100 g płatków owsianych,
  • 100 g migdałów,
  • 100 ml gorącej wody.

Masa:

  • 400 g jogurtu greckiego,
  • 200 g śmietany 30%,
  • 200 g mascarpone,
  • 3 cytryny,
  • 2 limonki,
  • 40 g żelatyny,
  • 200 g ksylitolu,
  • garstka pistacji.

PRZEPIS

Składniki na spód zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na jakieś 15-20 min. Następnie blendujemy wszystko, wykładamy na spód wyłożonej papierem tortownicy i odkładamy w chłodne miejsce.

Cytrusy myjemy dokładnie, parzymy wrzątkiem, następnie ścieramy z nich skórkę i wyciskamy sok.

W niewielkiej ilości wody rozpuszczamy żelatynę.

Ubijamy śmietanę na sztywno, dodajemy serek i jogurt, powoli dolewamy sok z cytrusów 5-6 łyżek. Dosładzamy ksylitolem wg uznania – u mnie to było około 5 łyżek. Dodajemy żelatynę, uważając by nie była za gorąca. Wrzucamy kilka obranych pistacji i 1/3 otartej skórki.

Zostawiamy masę aż nieco stężeje i wylewamy na nasz schłodzony spód i wkładamy do lodówki.

Pozostały ksylitol mielimy w młynku do kawy, mieszamy z sokiem z cytryny, dodajemy po łyżce, aby kontrolować konsystencję, żeby lukier wyszedł gęsty.

Ja swoim lukrem nieregularnie ozdobiłam sernik, posypując go pozostałą skórką. Ciasto odkładamy na całą noc do lodówki i gotowe – można jeść!

Aby sernik odchudzić wystarczy użyć tylko jogurtu czyli razem 800 g, bez użycia śmietany i serka mascarpone.

SMACZNEGO!

Marta Dojlida - parę słów o autorze:

Hej! Mam na imię Marta i postaram się zadbać, żeby Wam w kuchni nie było nudno. Zapraszam Was na mój instagram oh_marta gdzie jest więcej codzienych wpisów z apetycznym fit jedzonkiem;) Zobacz pozostałe posty tego autora

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *