Suplementacja prozdrowotna u osób starszych - Testosterone Wiedza

Kategorie

Najczęściej czytane

Suplementacja prozdrowotna u osób starszych

Nie ważne w jakim stadium rozwoju jesteśmy- należy o siebie dbać. To na pewno jest fakt i nie powinno się z tym dyskutować. W młodym wieku należy pamiętać o prewencji różnych chorób, abyśmy poprzez aktywność fizyczną oraz dietę byli sprawni jak najdłużej. Ludzki organizm w zależności od stanu potrzebuje innych składników. Podczas ciąży podaż na niektóre składniki jest inna, w okresie choroby, rehabilitacji czy właśnie podeszłego wieku. Najlepiej oczywiście regularnie robić badania i sprawdzać stan swojego zdrowia i naprawiać to dietą.

Czym jest suplement?

„To środek spożywczy, którego celem jest uzupełnienie normalnej diety, będący skoncentrowanym źródłem witamin lub składników mineralnych lub innych substancji wykazujących efekt odżywczy lub inny fizjologiczny. Są wprowadzane do obrotu w formie umożliwiającej dawkowanie, w postaci: kapsułek, tabletek, drażetek i w innych podobnych postaciach, saszetek z proszkiem, ampułek z płynem, butelek z kroplomierzem i w innych podobnych postaciach płynów i proszków przeznaczonych do spożywania w małych, odmierzonych ilościach jednostkowych, z wyłączeniem produktów posiadających właściwości produktu leczniczego w rozumieniu przepisów prawa farmaceutycznego.Suplementy diety jako środki spożywcze muszą mieć cechy i spełniać kryteria, za pomocą których charakteryzuje się żywność pod względem jakości sensorycznej, wartości odżywczej i bezpieczeństwa dla zdrowia konsumenta.”

 

źródło:https://ncez.pl/narzedzia-dietetyczne/slowniczek—pojecia-podstawowe/s/suplement-diety

Czy są bezpieczne?

Należy pamiętać, że suplementy diety są tylko uzupełnieniem. Należy skupić się przede wszystkim na zdrowej, zbilansowanej diecie. Podczas przyjmowania suplementów musi liczyć się z występowaniem pewnych zagrożeń przy niewłaściwym ich stosowaniu. Zazwyczaj do suplementu jest dołączona ulotka do której powinniśmy się stosować. Niewłaściwe używanie może powodować wiele skutków ubocznych. O tyle, o ile osoby ćwiczące interesują się tym tematem oraz spożywają odpowiednie suplementy to osoby, które najbardziej tego potrzebują nie robią tego i bagatelizują problem. Jednak zbyt duża ilość witamin i składników mineralnych może wywołać skutki uboczne takie jak na przykład hiperwitaminoza. Według badań jesteśmy zagrożeni spożyciem zbyt dużej ilości:  witaminy A, β-karotenu, miedzi, fluoru oraz jodu. Powinniśmy świadomie i ostrożnie stosować suplementy diety. Warto zrobić badania i zobaczyć czego w naszym organizmie brakuje i zacząć wprowadzać odpowiednie produkty do diety lub też zacząć suplementację danym produktem. Należy patrzeć tylko i wyłącznie na siebie i nie ulegać chwilowym trendom. W internecie aż roi się od reklam oraz chwytów marketingowych. Należy wybierać te ze sprawdzonych źródeł. Decyzja o zażywaniu suplementów powinna być skonsultowana z lekarzem lub dietetykiem. Przed zaleceniem do spożywania jakiegoś suplementu fachowiec powinien przeprowadzić z nami wywiad, który obejmuje pytania dotyczące naszego odżywiania, aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób, uczuleń itp.  Należy patrzeć zarówno na korzyści jak i na zagrożenia związane z zaczęciem suplementacji danym produktem.

 

https://www.inlifehealthcare.com/2018/10/05/what-are-the-symptoms-of-b12-deficienc y/

 

Choroby

Proces starzenia generuje wiele zmian w organizmie. Szczególnie tych negatywnych, którym możemy przeciwdziałać stosując odpowiednią dietę oraz wprowadzając aktywność fizyczną, która jest podejmowana regularnie.
Warto wspomnieć, że poo 65 roku życia zwiększa się ilość chorób przewodu pokarmowego, które ograniczają przyswajalność niektórych witamin oraz mikroelementów.

Najczęściej występujące choroby w krajach europejskich:
– choroba refluksowa przełyku,
– zakażenia bakterią Helicobacter pylori,
– przewlekłe zapalenie żołądka,
– paradontoza
– nowotwory,
– dyspepsja.

Niewłaściwe żywienie, które ma zbyt mało składników odżywczych lub taka, która obejmuje zbyt dużą ilość na przykład niezdrowych tłuszczów może powodować różne choroby cywilizacyjne takie jak: choroba niedokrwienna serca, cukrzyca typu II, nadciśnienie tętnicze, nowotwory, otyłość, nadwaga czy osteoporoza.

 

 

Afecciones crónicas como el cáncer, la diabetes y la demencia comparten un mecanismo genético común con el envejecimiento | Por: @linternista

 

Co więc warto zażywać? 

1.Wapń i witamina D

U osób po 65 roku życia można zaobserwować niedobór wapnia. Przyczynami mogą być m.in.:
– zmniejszenie spożycia produktów mlecznych,
– obniżenie wchłaniania wapnia,
– obniżenie syntezy białek wiążących wapń i białek transportowych.

Może to powodować rozwój takiej choroby jak osteoporoza. Osteoporoza jest chorobą, która objawia się wysokim ryzykiem złamań kości. Szkielet traci swoją odporność na uszkodzenia mechaniczne. Do grupy głównego zagrożenia osteoporozą zalicza się: kobiety po menopauzie, mężczyźni po 65 roku życia, osoby z cukrzycą poddawane dializie, osoby które przyjmują glikokortykosteroidy.

Według WHO mężczyźni i kobiety po 65 roku życia potrzebują 1500 mg wapnia dziennie. Wapń zawarty w produktach mlecznych jest dobrze przyswajalny przez organizm ludzki. Na przykład mleko zawiera laktozę w ilości 4,6–4,9 g/100 g, która podnosi poziom glukozy we krwi, a więc osoby z cukrzycą muszą uważać.

Witamina D3 2000-4000 IU dla osób w wieku od 51 do 70 lat i 6000 IU dla osób powyżej 70 roku życia, ale nie więcej niż 6000 IU dziennie.

D3 + K2MK7 w jednej kapsułce

2. Witamina B12, B6 i kwas foliowy

Niedobór witaminy B12 można zauważyć głownie u ludzi starszych. U osób młodszych ten problem występuje jedynie u 3% populacji. Najczęściej na braki są narażone u osób, które stosują dietę wegetariańską lub wegańską. Szczególnie również widać to u pacjentów, którzy zażywają leki przeciwcukrzycowe, takie jak metformina. Niedobór witaminy B12 jest nazywana niedokrwistością złośliwą. Polega ona na tym, że w żołądku tych osób nie produkuje się białko, które które umożliwia wchłanianie witaminy B12 do jelita cienkiego. Jak rozpoznać niedobór witaminy B12? Osoby z jej brakiem odczuwają częste zmęczenie, a nawet mrowienie w palcach stóp lub rąk. W gorszych przypadkach skóra aż staje się blada. Starsze osoby, które cierpią na niedobór tej witaminy mają problemy z chodzeniem, gdyż stan ten powoduje, że nerwy w nogach nie są w stanie rozpoznać miejsca stóp w przestrzeni. Może mieć to również wpływ na zaburzenia pamięci. Jakie są źródła tej witaminy? Oczywiście jest to mięso, dlatego osoby na diecie bez jej spożycia są w grupie osób wysokiego ryzyka niedoboru tej witaminy.  Można znaleźć je również w jogurtach czy rybach. W wieku podeszłym również można doświadczyć niedobory witamin z grupy B, a dokładniej witaminy B6. Jest to spowodowane częstym występowaniem zanikowego zapalenia błony śluzowej żołądka, czy zaburzeniami czynności wątroby.  Suplementacja witaminą B12 powinna być prowadzona razem z kwasem foliowym. Przyczyną niedoboru witaminy B12 może być zakażenie bakterią Helicobacter pylori, która w tym wieku występuje dość często. Niedobory kwasu foliowego mogą zwiększać ryzyko niektórych nowotworów, powodować zaburzenia funkcji poznawczych oraz problemy z pamięcią. Witaminę B6  powinno się suplementować w dawkach: 1,7 mg dla mężczyzn i 1,5 mg dla kobiet na dobę. Dorosły człowiek powinien przyjmować dziennie 400 μg kwasu foliowego.

Metylowane formy witamin B

3. Cynk

Cynk jest bardzo ważnym mikroelementem w naszym organizmie spełnia w naszym organizmie wiele istotnych funkcji. Jest drugim pierwiastkiem śladowym. Znajduje się w każdej komórce naszego ciała. Cynk jest składnikiem około 300 enzymów trawiennych. Wpływa na funkcjonowanie układu rozrodczego, zwłaszcza u mężczyzn. Bierze udział w magazynowaniu insuliny, w metabolizmie białek, węglowodanów.  Cynk neutralizuje szkodliwe działanie metali ciężkich – kadmu i rtęci. Dodatkowo wpływa na przyspieszenie gojenia się ran. Wpływa na cały organizm oraz na zmysły. Jakie mogą być oznaki, że w naszym organizmie znajduje się za mało cynku? Jednym z nich jest utrata apetytu, zaburzenia w odczuwaniu smaków i zapachów, wypadanie włosów, a czasem nawet łysienie, częste krwotoki, niskie ciśnienie tętnicze krwi oraz stałe odczuwanie zimna. Konsekwencjami niedoboru cynku w organizmie mogą być także: zaburzenia układu immunologicznego, anoreksja, opóźnienie gojenia się ran, gdyż wypływa on na krzepnięcie. W organizmie człowieka znajduje się mniej więcej 2,5 g cynku. Przeciętne zapotrzebowanie na ten minerał wynosi 15 mg na dobę.

Cynk + miedź w jednej kapsułce

4. Żelazo

Niedokrwistość w starszym wieku to niestety, ale bardzo częsta przypadłość. U dorosłych mężczyzn poziom hemoglobiny powinien się utrzymywać na poziomie powyżej 14, a u kobiet powyżej 12 g/dl krwi. Wartości niższe od podanych mówią nam o wystąpieniu niedokrwistości. Zazwyczaj jest to spowodowane niedoborem żelaza. Niedokrwistość u osób starszych może być powiązana z chorobami przewlekłymi nerek, chorobami wątroby, ze schorzeniami reumatologicznymi, ale występuje także przy niektórych chorobach nowotworowych. Może być to spowodowane zbyt małą ilością żelza w diecie, ale też z nieprawidłowym jego wchłanianiem. Poprze usunięcie żołądka czy części jelit możemy zauważyć problemy z jego wchłanianiem Osoby chore na celialie czy chorobę Leśniewskiego-Crohna mogą również zauważyć problemy. Żelazo jest wchłaniane  głównie w początkowym odcinku jelita cienkiego. Mężczyźni i kobiety w starszym wieku muszą przyjmować ok. 8 mg żelaza dziennie.

5. Omega 3

Tłuszcze są istotnym makroskładnikiem u osób w podeszłym wieku.  Należy zadbać o ich odpowiednią podaż oraz źródła z jakich pochodzą. Dzięki nim rozpuszczają się witaminy – A, D, E i K. Ważne, aby spożywać odpowiedni rodzaj tłuszczu w odpowiednich proporcjach. Tłuszcz dostarcza znacznych ilości kalorii, bo aż 9 kcal/1g. Nie można z nimi również przesadzać, gdyż może dojść do nadwagi lub otyłości, a co za tym idzie wiele chorób : miażdżycy, zakrzepicy tętnic, chorób serca, cukrzycy oraz nowotworów. Kwasy omega 3 wpływają na układ ruchu wzmacniając kości. Dzięki odpowiedniej jego podaży możemy uchronić się od osteoporozy.  Im wcześniej zadbamy o odpowiednią podaż kwasów omega 3, tym lepiej. Możemy uchronić się od schorzeń, które występują w podeszłym wieku.
  • WNKT chronią komórki mózgu,
  • Obniżają poziom „złego” cholesterolu oraz triglicerydów.
  • Odpowiadają za odpowiednie krzepnięcie krwi.
  • Przeciwdziałają procesowi starzenia się.
  • Zmniejszają bolesność stawów i kończyn.

Głównym źródłem tłuszczu w diecie seniora powinny być:

  • ryby morskie (np. łosoś)
  • chude mięsa (kurczak, indyk)
  • tłuszcze roślinne (oleje: rzepakowy, lniany, oliwa z oliwek),
  • orzechy (włoskie, migdały, nerkowce).

 

Skoncentrowane źródło EPA i DHA

 

Podsumowanie

Suplementy witamin i składników mineralnych mogą nam pomóc w zwalczaniu wielu chorób. Warto jednak spojrzeć na to jakie dokładnie mamy niedobory, a nie pakować w siebie pół apteki. Oczywiście najważniejsza jest dieta oraz aktywność fizyczna, gdyż nic nam tego nie zastąpi. Są to naturalne suplementy 🙂 Jeżeli już zdecydujemy się na suplementację to bardzo ważne jest spożywanie odpowiedniej ich ilości. Należy również zwracać uwagę na źródła z których pochodzą dane suplementy, najlepiej wybierać zaufanych producentów i patrzeć na badania.

 

Źródła:

1.Fijałek Z., Sarna K.: Wybrane aspekty jakości produktów leczniczych i suplementów diety – produkty standardowe, nielegalne i sfałszowane. Farmacja Polska 2009
2. Kapiszewska M.: Dietetyczne preferencje mózgu. Wszechświat 2008,
3. Gronowska-Senger A.: Żywienie, styl życia a zdrowie. Żyw. Człow. Metab. 2007,
4. Pachołka L.: Zasady zdrowego żywienia. Czasopismo Aptekarskie 2009,
5. Babińska Z., Bandosz P., Zdrojewski T., Wyrzykowski B.: Epidemiologia otyłości i otyłości brzusznej. Kardiologia w Praktyce 2004,
6. Załoga M.T.: Zdrowo i po polsku. Wiedza i życie grudzień 2006,
7. Winiarska-Mieczan A., Walkiewicz M.: Ocena wartości odżywczej diet promowanych przez prasę kobiecą. Żyw. Człow. Metab. 2008, 35
8. Międzynarodowa Statystyczna Klasyfikacja Chorób, Problemów Zdrowotnych. Rewizja Dziesiąta (ICD-10). Kraków – Warszawa, Uniwersyteckie Wydawnictwo Medyczne „Versalius”, Instytut Psychiatrii i Neurologii, 2000.
9. Starzomska M.: Zaburzenia jedzenia uwarunkowane psychicznie. Żyw. Człow. Metab. 2008,
10. Jakuszkowiak K., Cubała W.J.: Zespół jedzenia nocnego – rozpowszechnienie, diagnoza i leczenie. Psychiatria 2004,

https://ncez.pl/seniorzy/zywienie-osob-w-wieku-starszym/tluszcze

https://ncez.pl/informacje-dla-producentow-zywnosci/informacje-ogolne/suplementy-diety

https://ncez.pl/abc-zywienia-/fakty-i-mity/czy-suplementy-diety-sa-bezpieczne-

Uwarunkowania pomyślnego starzenia – Via Medica Journals

https://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/uklad-krwionosny/niedokrwistosc-w-starszym-wieku-przyczyny-objawy-leczenie-aa-6duJ-VwWc-dnPu.html

https://ncez.pl/upload/normy-net-1.pdf

http://www.zdrowie.senior.pl/75,0,Niedobor-witaminy-B12-powszechny-u-osob-starszych,10890.html

Cynk – minerał piękna

https://www.shutterstock.com/es/image-photo/strong-senior-teacher-chalk-muscles-front-718581466

 

Magister sportu na Akademii Wychowania Fizycznego i Sportu w Gdańsku, studentka psychologii, trener personalny, miłośniczka zdrowego stylu życia i treningów, szczególnie siłowni, która pomogła mi wyjść z zaburzeń odżywiania. Stawiam na zdrowy rozsądek i balans.

    Dodaj swój komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.*