Zastanawiasz się, dlaczego warto jeść granaty? Doskonale się składa. Choć wiele osób od dłuższego czasu często przypomina o zbawiennym wpływie naturalnych składników na nasze zdrowie, wciąż nieliczni z nas nie zdają sobie sprawy ze zbawiennego wpływu na nasz organizm warzyw, roślin i owoców. W rzeczywistości jednak, każdy z produktów pochodzenia naturalnego jest bogaty w szereg rekomendowanych i niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania naszego ciała składników. W dzisiejszym artykule zamierzamy sprawdzić szereg prozdrowotnych właściwości gwarantowanych przez sok z granata. Zdaniem ekspertów, sok z granatu ma właściwości, które mogą doprowadzić do lepszej ochrony mózgu osób z hipotrofią wewnątrzmaciczną. Spożywanie granatów to wciąż rzadkość w naszej kulturze. W perspektywie długofalowej okazuje się jednak, że jego wpływ na pracę naszego mózgu, koncentrację i pamięć jest bardzo duży.
Składniki soku z granatów
W składzie soku z czerwonych owoców znaleźć możemy przede wszystkim ogromną ilość odpowiednich dla naszego organizmu polifenoli. Są one bardzo pożądanymi przeciwutleniaczami które zazwyczaj pozostają dostępne w orzechach, herbacie, winie i jagodach. Niestety coraz częściej, badania wykazują ich niedobór. Korzystanie ze zbawiennych właściwości soku z granatów to dobre rozwiązanie.
Działanie polifenoli pozwala na ochronę przed chorobami neurodegeneracyjnymi (są w stanie pokonać barierę krew-mózg). Ze względu na swoje właściwości, często spożywanie soku z granatów wpływa zbawiennie na stan naszego mózgu, rozwój koncentracji i samoświadomości. Jeśli do tej pory masz duże problemy z pamięcią, warto zastosować jego spożywanie w swojej codzienności.
Niemniej jednak nie możemy pomijać ilości cennych witamin i mikroelementów, które znajdują się w soku z granatów. Wysoka zawartość witaminy C pozwala na poprawę działania układu odpornościowego i immunologicznego. Sok z granatów usprawnia procesy zachodzące w organizmie, pomaga w prawidłowym przepływie krwi i trawieniu pokarmów ze względu na ochronę układu pokarmowego.
Witamina C z dodatkiem Lizyny i Bioflawonoidów
Sposoby na spożywanie soku z granatów
Spożywanie soku z granatów może wydawać się trudnym przedsięwzięciem. Jeśli nie jestem miłośnikiem tego typu owoców, z pewnością obawiasz się o jego smak. W rzeczywistości, sam owoc granatu jest bardzo słodki, a jego miąższ naprawdę przypadnie Ci do gustu. Zazwyczaj dużą barierą do codziennego stosowania tego typu owoców są znajdujące się w środku pestki. Sok z granatów jest ich pozbawione, a jednocześnie słodki smak owoców pozostaje w ten sposób bardziej zauważalny. Stosowanie produktów poleca się w przypadku poszukiwania dodatkowych składników do przyrządzania herbat, napojów orzeźwiających, lemoniady i naturalnych soków. Oprócz tego sok z granatów doskonale przełamuje smaki w sałatkach owocowych i warzywnych, pozostając świetnym urozmaiceniem na naszym talerzu.
Właściwości soku z granatów
Ze względu na wysoką zawartość antyoksydantów, sok z granatów przyczynia się do hamowania zachodzących procesów starzenia i powstawania ich oznak. Może spowalniać procesy takie jak pogłębiająca się demencja i choroba Alzheimera. Wysoka ilość kwasu cytrynowego i taniny, pomaga w łagodzeniu problemów trawiennych. W składzie tego owocu znajdziemy również fitoestrogen. Jego działanie pozostaje najbardziej pożądane w przypadku PMS lub okresu menopauzy. Spożywanie soków z granatów redukuje objawy tych trudnych dla kobiet stanów. Od wieków, zwolennicy medycyny naturalnej stosują produkt jako jeden z nadrzędnych składników preparatów na potencję u mężczyzn.
Sok z granatów może redukować problemy z libido, zniwelować zaburzenia erekcji i poprawiać ukrwienie narządów.
Silny booster testosteronu i libido – Terminator
Granat – zawartość witamin
Owoc granatu, a co za tym idzie również sok to bogactwo wielu cennych witamin. Wśród nich warto wymienić między innymi witaminę C, E, B i A. Oprócz tego, sok z granatów jest znany z licznej dostępności składników mineralnych i substancji odżywczych. Należą do nich na przykład: magnez, potas, wapń, fosfor, krzem i jod. W jego składzie znajdziemy również duże ilości beta karotenu, błonnika, białka i kwasu foliowego. Co ciekawe 100 gramowa porcja świeżego owocu posiada około 80 kcal.
Kompleks wysoceprzyswajalnych witamin z grupy B
Spożywanie owoców i warzyw w szczególności w okresie jesienno-zimowym to doskonały sposób na poprawę swojej odporności i funkcjonowania. Nie musisz obawiać się, że w trakcie niskich temperatur i niekorzystnych warunków atmosferycznych, Twój zapał do pracy i motywacja będzie znacznie mniejszy. Smacznego! 🙂