Każdy z nas ma jakieś nawyki żywieniowe. Mogą być one zarówno dobre jak i złe. Istnieje wysokie prawdopodobieństwo, że jedzenie wysoko przetworzonych produktów od najmłodszych lat będzie skutkowało sięganie po nie w późniejszych okresach. Wiele z nich ukształtowało się już w dzieciństwie, dlatego ważne jest to, aby już wtedy tego nie zaniedbywać. Pamiętajmy jednak, że nigdy nie jest za późno na ich zmianę. Dokonywanie nagłych zmian nawyków żywieniowych może okazać się nieskuteczne. Wiele osób, by na przykład zredukować masę ciała przerzucają się na diety typu 1000 kalorii czy dietę Dąbrowskiej. Jasne, będzie to prowadziło do utraty wagi, jednak krótkotrwałej. Nie jest to ani rozsądne, ani zdrowe i na dłuższą metę nieskuteczne. Trwała poprawa nawyków żywieniowych wymaga cierpliwości, potknięć oraz rozsądku.
Czym jest nawyk?
Nawyk to jakiś automatyczny ruch. Organizm robi coś „nieświadomie”, bez większego zastanowienia. Nawyki mogą być działaniami, myślami lub uczuciami. Całe nasze życie jest w dużej mierze zdeterminowane naszymi nawykami, ponieważ ponad 40% naszych codziennych decyzji opiera się na nawykach. Każdy nawyk, który nabyliśmy w ciągu naszego życia zostaje tak naprawdę do końca. Istnieje sieć połączeń nerwowych w mózgu, które są za to odpowiedzialne. Nie ma mechanizmu, dzięki któremu raz utworzone powiązania można by ponownie usunąć. Innymi słowy, nawyki trwają wiecznie. To jak pływanie lub jazda na rowerze: raz nauczone, zostają tak naprawdę z nami na całe życie. Niemniej jednak istnieje sposób na pozbycie się niechcianych nawyków: musisz zmienić zły nawyk na ten dobry. Czyli po prostu zastąpić stary nawyk na nowy.
D3 rozpuszczona w oliwie Extra Virgin (4000 IU) – KUP TUTAJ
Badanie
Złe nawyki żywieniowe zwiększają ryzyko wystąpienia u dzieci chorób przewlekłych, takich jak nadwaga i otyłość, cukrzyca oraz choroby sercowo-naczyniowe. Celem tego badania było zbadanie nawyków żywieniowych dzieci w wieku szkolnym i ich wpływu na wskaźnik masy ciała dzieci. Wzięto do próby 2224 uczniów w klasach od 4 do 6 z 16 szkół podstawowych w Chinach. W celu zebrania ogólnych danych demograficznych, nawyków żywieniowych i spożycia przekąsek od dzieci w wieku szkolnym wykorzystano opracowany przez siebie kwestionariusz. Zmierzono wzrost i wagę, aby można było obliczyć i ocenić wskaźnik masy ciała zgodnie ze standardem referencyjnym wskaźnika masy ciała (BMI) Światowej Organizacji Zdrowia z 2007 roku.
Częstość występowania nadwagi i otyłości wśród dzieci w wieku szkolnym wynosiła odpowiednio 17,0% i 8,3%. Chłopcy mieli wyższy wskaźnik nadwagi i otyłości niż dziewczęta (odpowiednio 19,9% vs 13,6%). Wśród całej populacji dzieci 71,6% zgłosiło złe nawyki żywieniowe, a 55,1% spożywało niezdrowe przekąski. Dzieci, które opuszczały śniadanie częściej miały nadwagę/otyłość.
Wnioski: Nawyki żywieniowe dzieci w wieku szkolnym są ściśle związane z ich wagą. Złe nawyki żywieniowe mogą być czynnikami ryzyka nadwagi i otyłości. Należy zmienić sposób żywienia dzieci tak, aby wykształciły one dobre nawyki żywieniowe. Dzięki temu zmniejszy się się częstość występowania nadwagi i otyłości u dzieci w wieku szkolnym.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32443674/
Kompleksowy preparat witaminowo-mineralny – KUP TUTAJ
Wskazówki
- Skup się
Przede wszystkim – nie spiesz się! Nasz organizm wysyła sygnały sytości dopiero po 15-20 minutach od rozpoczęcia posiłku. Warto również skupić się jedzeniu posiłków w ciszy i spokoju, biorąc małe kęsy. Cieszmy się smakiem jak najdłużej przed połknięciem kęsa. Warto robić małe przerwy podczas posiłku na przykład na odłożenie sztućców na bok. Dla świadomej przyjemności ważna jest również miła atmosfera podczas spożywania posiłków.
- Nie przejadaj się!
Jedz do tego momentu, aż będziesz pełny. Nie musisz jeść wszystkiego naraz, szczególnie wtedy, gdy jesteś w restauracji, a tam porcje są z reguły większe. Jeśli nie możesz sobie z tym poradzić, następnym razem zamów mniejszą porcję lub weź resztę posiłku na wynos.
- Aktywność fizyczna
W dzisiejszych czasach nasza podróż wygląda mniej więcej tak jak: krzesło biurowe- samochód-winda – kanapa. Warto jest zmotywować się chociażby do spacerów czy do biegania lub innych zajęć sportowych, które po prostu lubisz. Spalisz kalorie, ale i pobudzisz ciało i umysł. Po intensywnym wysiłku fizycznym będzie żal Ci wziąć paczkę chipsów i czekoladę, wiedząc ile wysiłku Cię to kosztowało.
- Dodawaj warzywa i owoce
Jeśli wcześniej nie spożywałeś/spożywałaś warzyw i owoców to dobry czas by to zmienić. Oprócz tego, że nie mają dużo kalorii, a posiadają dużo błonnika to również dostarczają cennych witamin. Jeśli nie lubisz surowych warzyw to urozmaicaj grillowane lub gotowane warzywa z ziołami, takimi jak rozmaryn czy bazylia. Dla urozmaicenia, co tydzień wypróbuj nowe warzywo. Spróbuj owoców innych niż te najbardziej popularne typu jabłka czy banany. Figi, ananasy czy kiwi mogą okazać się świetnym wyborem. Kiedy nie ma sezonu na świeże owoce można sięgnąć po te mrożone, które wbrew pozorom nie tracą swoich wartości przez sposób obróbki termicznej. Należy jednak pamiętać, że suszone owoce mogą zawierać dodatek cukrów, ale nadal będzie to lepsza opcja niż batonik.
- Ciesz się!
Wiele osób uważa, że zdrowe odżywianie i przyjemność z jedzenia się nie łączą i wzajemnie się wykluczają. Jest to styl życia oparty na zdrowych wyborach, które będą działać przez długi okres czasu. Znajdź w sklepie swoje ulubione produkty i kombinuj.
https://pixabay.com/pl/photos/restauracja-ludzie-jedzenie-690975/
- Emocje
Gorsze samopoczucie czy zły dzień nie powinno wpływać na nawyki żywieniowe. Wyjściem z sytuacji czy poprawieniem humoru nie będzie zjedzenie połowy lodówki. Jedzenie nie powinno działać jako mechanizm radzenia sobie w gorszych sytuacjach. Wiele badań potwierdza, że emocje, zarówno pozytywne, jak i negatywne, mogą powodować, że ludzie jedzą więcej i gorzej. Warto znaleźć coś innego co pomoże Ci oderwać się od tych myśli.
- Sen
Sen, a w tym regeneracja wpływa na bardzo dużą liczbę aspektów w naszym życiu. Okazuje się, że niewysypianie się może wpływać na jakość oraz ilość spożywanych posiłków. Chcemy kompensować sobie brak energii właśnie jedzeniem. Ustal sobie rutynę i staraj się kłaść do łóżka i budzić się mniej więcej o tej samej porze każdego dnia, nawet w weekendy. Utrzymuj odpowiednie zaciemnienie oraz temperaturę. Unikaj telewizora, komputera czy telefonu około godzinę przed snem, chociaż wiem, że w tych czasach nie jest to łatwe. Regeneracja jest podstawą!
Ultra Fish Oil – niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe – KUP TUTAJ
Podsumowanie
Spróbuj wprowadzić nowe, zdrowe nawyki i bądź przede wszystkim cierpliwy wobec siebie. To na pewno będzie wymagać czasu. To nie dzieje się z dnia na dzień. Kiedy będziesz chciał się poddać – zadaj sobie pytanie po co i dlaczego to robisz. A robisz to wyłącznie dla siebie. Uważaj, aby nie krytykować siebie za pomyłki. Nie myśl też, że jeden błąd wpływa na całodzienne zdrowe nawyki. May 365 dni w roku, a każdy dzień ma 24 godziny. Ważne, aby nie był to efekt lawinowy. Nie musisz rezygnować ze wszystkiego i być ascetą, bo nie o to w tym wszystkim chodzi. Najważniejszy jest zdrowy rozsądek i balans.
Źródła:
https://www.sciencedaily.com/releases/2014/08/140808111931.html
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26841143/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20801179/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/1390792/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3471136/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21651929/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18460479/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32443674/
https://pixabay.com/pl/photos/dziewczynka-jedzenie-arbuz-je%c5%9b%c4%87-846357/