Wiele osób na początku swojej drogi ze zdrowym odżywianiem bardzo kontroluje to co je, liczy makroskładniki oraz stara się jeść w relatywnie równych odstępach czasowych. Jest to dobry sposób, do póki nie ma w tym obsesji. Jesteśmy tylko ludźmi, a każdy z nas ma swoje życie prywatne. Wyjście ze znajomymi czy z drugą połówką do restauracji nie musi stanowić problemu. Po pierwsze nie zdarza się to codziennie, a po drugie zawsze można wybrać zdrowe opcje, jeśli tylko chcemy. Bardzo istotne jest również to, aby nie wywołać efektu lawinowego, czyli – jeśli nie zjedliśmy czegoś z planu, bądź zjedliśmy troszkę więcej kalorii to nie znaczy, że teraz wszystko nam wolno. Warto skupić się również na sytości. Kiedy już czujemy się nasyceni, nie należy jeść pod korek czy „na zapas”.
Wskazówki
- Wybór restauracji. Fast food nie równa się fast food. Oczywistym jest, że lepszym wyborem będzie restauracja z produktami lokalnymi, mięsem z ekologicznych hodowli niż restauracja na przykład pod złotymi łukami. Burgery z prawdziwego zdarzenia mają zazwyczaj więcej mięsa, warzyw, są świeższe oraz posiadają dzięki temu więcej wartości odżywczych. A przy tym oczywiście są smaczniejsze. Sushi będzie dobrą opcją, gdyż połączenie ryżu z rybą czy innym składnikiem może stanowić normalny, zdrowy posiłek, który zazwyczaj jest w naszych jadłospisach.
- Świadome wybory. Jeśli jesteśmy na redukcji i chcemy ograniczyć ilość spożywanych kalorii warto zwrócić uwagę na przykład na sposób przygotowania posiłku. Smażone potrawy mają więcej kalorii niż te pieczone czy gotowane. Dodanie warzyw do posiłku wpływa na sytość i pomoże ograniczyć chęć na dalsze jedzenie, a dzięki temu spożycie mniejszej ilości kalorii przy dostarczeniu sobie mikroelementów. Warto zadawać kelnerowi/kelnerce pytania o to, jak przygotowywane jest jedzenie, jeśli nie ma się pewności. Będziemy wiedzieli na pewno, co znajduje się w potrawie, gdy o to zapytamy. Może to oznaczać różnicę setek kalorii i ton zbędnego tłuszczu.
Chrom zmniejszający apetyt na słodkie i usprawniający wrażliwość insulinową
- Picie. Jeśli chcemy wybrać zdrowszą opcje to coca cola zero na pewno będzie lepsza niż ta z cukrem. Alkohol może powodować wzmożenie apetytu. Jeśli chcesz wybrać napój alkoholowy, staraj się unikać margarit, piña colad i innych tego typu drinków. Zawierają one słodkie syropy, które dodają mnóstwo kalorii oraz przetworzonych cukrów. Zamiast tego zamów lampkę wina, lekkie piwo, wódkę z tonikiem lub zwykłe martini. Te pozycje będą lepszą opcją.
- Dzielenie się. Jeśli nie jesteś pewny co chcesz zamówić, czy ma być to potrawa na słodko czy na słono – dobrze jest podzielić się z kimś potrawą. Dzięki temu dostarczymy mniej kalorii, a spróbujemy większej ilości pozycji w menu. Może to zaspokoić nasze kubki smakowe.
https://pixabay.com/pl/vectors/szef-kuchni-posta%c4%87-kucharz-smakosz-1417239/
- Szacowanie kalorii. Zawsze można oszacować ilość spożywanych kalorii z marginesem błędu +/- 200 kalorii. Warto jest pilnować tego co jemy przez cały dzień, ominąć jeden z posiłków i zastąpić go tym z restauracji. Spożywanie większej ilości białka w ciągu dnia może okazać się pomocne, gdyż podczas jedzenia w restauracji głównymi składnikami, które dostarczamy są węglowodany oraz tłuszcz.
- Przystawki. Wypełnianie pustego żołądka zupą lub sałatką przed posiłkiem to dobry sposób na powstrzymanie się od późniejszego objadania się. Czysta zupa na bazie rosołu z warzywami jest szczególnie dobra jako przystawka. Większość zup jest niskokaloryczna i nasyci Cię, więc zjesz mniej. Jedzenie zupy zajmuje dużo czasu oraz ma niską kaloryczność.
- Spokój. Jedz powoli i delektuj się każdym kawałkiem. Ciesz się rozmową przy stole. Odłóż nóż i widelec między kęsami. Nie podnoś go ponownie, dopóki całkowicie nie połkniesz ostatniego kęsa – daj ciału czas na strawienie.
Kompleksowy spalacz od Apollo’s Hegemony
Dlaczego warto?
Kiedy jemy razem, nasze mózgi otrzymują wiadomość, że jesteśmy bezpieczni i szczęśliwi, a nasze ciała są zalewane pozytywnymi hormonami i emocjami. Zjedzenie posiłku z rodziną i przyjaciółmi to świetny sposób na poprawę nastroju. Jedzenie z przyjaciółmi i rodziną wzmacnia więzi społeczne i buduje ważne przyjaźnie. Poświęć trochę czasu na śmiech, dzielenie się historiami i cieszenie się swoim towarzystwem przy pysznym posiłku. Oprócz pozytywnych relacji, które możesz budować podczas wspólnego jedzenia, kiedy jesz z innymi, pojawia się tendencja do wolniejszego jedzenia. Poświęcając czas na jedzenie, szybciej poczujesz się pełny i będziesz jeść znacznie mniej niż podczas samodzielnego jedzenia burgera. Dzięki temu, że jesz z innymi to może cię to nakłonić do otworzenia się na nowe opcje. Próbowanie nowych składników to świetny sposób na urozmaicenie swojej codziennej diety.
Podsumowanie
Jeśli lubisz jeść poza domem, nie musisz z tego całkowicie rezygnować, jeśli chcesz zachować zdrowie w dobrej kondycji. Dzięki tym wskazówkom i sprytnym zamiennikom możesz zamówić posiłki tak samo pożywne, jak te, które przygotowujesz w domu. Nie powinno się całkowicie ograniczać, bać się restauracji. Należy tylko rozsądnie myśleć. Jeśli nie startujemy w zawodach to wyjście do restauracji raz na tydzień nie wyrządzi nam żadnej krzywdy.
https://pixabay.com/pl/photos/restauracja-tabela-ustawienia-tabela-449952/