Insulinomimetyki - Ranking 2023 - Testosterone Wiedza

Kategorie

Najczęściej czytane

Insulinomimetyki – Ranking 2023

WSTĘP

 

Insulinomimetyki to grupa substancji o właściwościach naśladujących insulinę –  mogących wpływać na obniżanie poziomu glukozy we krwi poprzez poprawę jej transportu do komórek. Węglowodany to odwieczny, energetyczny składnik odżywczy dla większości sportowców. Jest od podstawowym źródłem dostarczanej do organizmu energii. Węglowodany w naszym ciele rozkładane są przez enzymy amylolityczne, odpowiedzialne za hydrolizę wiązań glikozydowych. Poprzez disacharydazy z węglowodanów złożonych powstają proste takie jak fruktoza, glukoza czy galaktoza, które w dwunastnicy i jelicie czczym ulegają wchłanianiu przy pomocy naszych kosmków jelitowych i trafiają do krwi. W tym momencie następuje wyrzut insuliny – hormonu transportującego, mającego za zadanie zmagazynować składniki odżywcze w komórkach. Dzieje się tak poprzez komórki beta trzustki. Insulina jako hormon odpowiedzialny za wychwytywanie glukozy czy aminokwasów jest również ważna w kontekście tworzenia i magazynowania tak ważnego dla sportowców glikogenu – wielocukru występującego w wątrobie ale co najważniejsze w kontekście sportu – w mięśniach. Jest to swego rodzaju paliwo dla masy mięśniowej a dzięki jego dużym pokładom jesteśmy w stanie trenować ciężej i odnosić z racji tego większe benefity. Glikogen zamieniany jest na energie poprzez różne typy szlaków energetycznych takich jak : glikoliza tlenowa, glikoliza beztlenowa czy system fosfagenowy. Ale wracając do meritum – potrzebna nam będzie do tego wszystkiego prawidłowo funkcjonująca gospodarka cukrowa. Idealne wspomaganie w tym kontekście możemy uzyskać stosując dobre preparaty insulinomimetyczne, które wspomagać będą właśnie prawidłową glikemie, efektywną kumulacje glikogenu mięśniowego i stanowić będą swego rodzaju strażnika poprawnych ilości glukozy we krwi. W tym celu przygotowaliśmy ranking najlepszych produktów tego typu.

 

PRODUKTY JEDNOSKŁADNIKOWE

 

1. Berberyna Apollos Hegemony

 

Berberyna jest związkiem występującym w wielu roślinach jak np. cynowód chiński, mahonia pospolita czy gorzknik kanadyjski. To bioaktywny alkaloid stosowany w medycynie chińskiej od ponad 3000 lat. Do jej głównych atutów zalicza się aktywację enzymu AMPK, który pobudza biogenezę mitochondriów i spalanie tkanki tłuszczowej (niestety działa antagonistycznie do mTor co sprawia że jego aktywacji powinniśmy unikać w porach około treningowych). Jej działanie w kontekście insulinomimetyka polega na opóźnianiu rozkładu węglowodanów do cukrów prostych poprzez dość znaczące hamowanie aktywności disacharydazy jelitowej oraz obniżanie poziomu ekspresji mRNA zależnie od stężenia co przynosi korzystne efekty metaboliczne zwłaszcza w stanach cukrzycowych. Oczywiście jako insulinomimetyk naśladuje działanie insuliny tym samym obniżając poziom glukozy we krwi i polepszając insulinowrażliwość. Berberyna naśladuje insulinę prawdopodobnie poprzez zwiększenie wychwytu glukozy za pomocą:

– zwiększenia aktywności adipocytów 3T3-L1 i miocytów L6 w sposób niezależny od samej insuliny,

– aktywację receptora tłuszczowego GPR40,

– aktywacje AMPK – stymulującego wychwyt glukozy w komórkach mięśniowych,

– zwiększenie aktywności transportera GLUT1,

– zwiększenie stężenia adiponektyny – białka, które pomaga regulować poziom cukru we krwi,

– hamowanie enzymu dipeptydylopeptydazy IV,

– zwiększenie ekspresji receptora insulinowego,

– zwiększenie wydzielania glukagonu,

– zwiększenie transportu glukozy przez wyściółkę jelitową.

Suplement ten zmniejsza poziom cukru we krwi na czczo, poziom trójglicerydów i cholesterol całkowity.

Jak już wcześniej wspomniałem berberyna świetnie sprawdza się u osób z cukrzycą czy insulinoopornością poprzez zwiększanie insulinowrażliwości. Dzieje się tak poprzez hamowanie wątrobowej glukoneogenezy (poprzez hamowanie pracy mitochondriów) , zwiększenie ekspresji receptora insulinowego poprzez kinazę białkową C czy poprzez hamowanie jądrowego czynnika transkrypcji  kappa-B p65 we wspomnianych już wcześniej adipocytach 3T3-L1.

Warto też wspomnieć, że berberyna chroni tak ważna w kontekście gospodarki cukrowej – trzustkę ( a konkretnie komórki beta trzustki, przez które wydzielana jest insulina). Dzieje się tak poprzez zwiększanie ekspresji receptorów aktywowanych przez proliferatory peroksysomów – steroidowych receptorów jądrowych.

 

Berberine – APOLLO’S HEGEMONY – KUP TUTAJ

 

 

2. Pikolinian chromu – Testosterone.pl

 

Pikolinian chromu to najlepiej przyswajalna forma tego insulinomimetycznego pierwiastka. Jest to połączenie kwasu pikolinowego i trójwartościowego chromu. Chrom wstępuje w naszym organizmie w niewielkich ilościach, jednak jest on niezbędnym mikroelementem. Potrzebujemy go do prawidłowego metabolizowania glukozy, insuliny czy lipidów we krwi. Pobudza on naszą trzustkę do produkcji insuliny przez co ma właściwości obniżające cukier we krwi a tym samym polepszające transport składników odżywczych do komórek. Niedobór chromu wiąże się z objawami podobnymi do cukrzycy natomiast jego suplementacja daje efekty zwiększoną tolerancją na glukozę i polepszoną inusulinowrażliwość poprzez zwiększanie wiązania insuliny z komórkami, liczbą receptorów insulinowych oraz aktywację kinazy receptora insuliny. Dzięki tak dużemu wpływowi na naszą gospodarkę cukrową suplementacja chromem może przyczynić się realnie do stopowania magazynowania tkanki tłuszczowej trzewnej. Inne benefity  przyjmowania chromu to regulacja stosunku cholesterolu HDL do LDL, hamowanie apetytu czy redukcja stanów zapalnych w organizmie. W preparacie od Testosterone.pl znajdziemy 200 mikrogramów na kapsułkę co stanowi około 170% dziennego zapotrzebowania. Reasumując suplement łączy działanie prozdrowotne z regulującym glikemie co może przyczynić  się do łatwiejszego kontrolowania wagi i odpowiedniej wrażliwości insulinowej.

 

Chrominium Picolinate – Testosterone.pl – KUP TUTAJ

 

 

 

3. Aliness R-ALA

Aliness R- alpha lipoic acid to suplement zawierający czysty kwas alfa liponowy  będący nasyconym kwasem tłuszczowym syntezowanym w naszych organizmach. Jest bardzo skutecznym antyoksydantem, bierze udział w chelatowaniu metali oraz pełni funkcję kofaktora dla wielu naszych enzymów. My natomiast skupimy się nad jego właściwościami w kontekście regulacji poziomu cukru we krwi czyli jako insulinomimetyka.

Jako, że produkt znalazł się w naszym rankingu oczywistym jest iż wykazuje właściwości naśladujące insulinę. Jego działanie ze składnikami regulującymi kaskady sygnalizacji insuliny okazuje się wyjątkowo korzystne pod kątek efektywności wychwytu glukozy w naszych mięśniach szkieletowych, tolerancji glukozy w całym ciele oraz pomocne w przypadkach insulinooporności. W przeprowadzonych licznych badaniach, u osób mających problemy dla tle gospodarki cukrowej zauważono, że podawanie ALA dawało poprawę w kontekście usuwania nadmiaru glukozy z krwi. Warto dodać iż poziomy glutationu – czyli najsilniejszego antyoksydantu często spadają u osób z nieprawidłową glikemią. Powoduje to brak równowagi antyoksydantów z wolnymi rodnikami i może być to bardzo niebezpieczne ze względu na większą efektywność powstawania dużych uszkodzeń oksydacyjnych. I tutaj znów ALA notuje bardzo fajną korzyść z jego użycia. Mianowicie zwiększa poziomy niezbędnego glutationu, koenzymu Q10 oraz pomaga w resyntezie witamin C i E co również przekłada się na zmniejszanie stanów zapalnych.

 

ALA – Aliness – KUP TUTAJ

 

 

PRODUKTY ZŁOŻONE

 

1. Cinnamon, chromium, biotin – NATROL

 

Cinnamon, chemoum, biotin od firmy NATROL to kompleksowy produkt zawierający 3 różne substancje o potencjale regulacyjnym w stosunku do metabolizmu glukozy tym samym – naszej insulinowrażliwości. Chrom jak już wcześniej wspomniałem pobudza naszą trzustkę do produkcji insuliny – hormonu odpowiadającego za regulację poziomów cukru we krwi. Zwiększony wyrzut insuliny to oczywiście lepszy transport substancji odżywczych do komórek naszego ciała. Biotyna ma cały szereg korzyści zdrowotnych. Zmniejsza ryzyko chorób serca, wspomaga układ odpornościowy, hamuje stany zapalne i alergiczne i wiele innych. W kontekście działania insulinomimetycznego również ma swoje zastosowanie. Pomaga ona obniżyć poziom cukru we krwi poprzez zwiększenie wydzielania insuliny, polepszając wychwyt glukozy w komórkach mięśniowych czy stymulując glukokinazę – enzym wątrobowy promujący syntezę glikogenu. Co ciekawe u osób z wysokim poziomem cukru we krwi biotyna zmniejsza jego poziom średnio o 45%. Najciekawszym dodatkiem w produkcie NATROL’u wydaje się być jednak ekstrakt z cynamonu. Badania naukowe potwierdzają, że zmniejsza on insulinooporność. Jest to związane między innymi z bardzo ciekawą właściwością a mianowicie – cynamon może działać bardzo podobnie do naszej naturalnej insuliny. W badaniu w którym porównywano działanie polimeru cynamonowo-metylohydroksychalkonowego z insuliną pod kątem wychwytu glukozy, syntezy glikogenu, aktywacji syntazy glikogenu, stanu fosforylacji receptora insuliny oraz kilku innych czynników, okazało się, że jest on bardzo skutecznym naśladowcą naszego transportującego hormonu. Stwierdzono wtedy iż może być śmiało używany do leczenia insulinooporności. W badaniach na ludziach okazało się, że cynamon jest w stanie obniżać poziom cukru we krwi nawet do 30% (na czczo). Jego działanie w kontekście gospodarki węglowodanowej opiera się na mechanizmach:

-hamowania cytokin zapalnych IL-6, które związane są z nieprawidłową glikemią,

-aktywowania PPAR-gamma i obniżanie poziomu cukru we krwi poprzez aktywację GLUT4,

-blokowanie wchłaniania węglowodanów,

-hamowanie TNF-alfa, związany z insulinoopornością i cukrzycą typu 2.

 

Dodatkowo cynamon zwiększa uczucie sytości po posiłkowej poprzez zwiększenie glukagonopodobnego peptydu-1 – hormonu jelitowego.

Produkt zawiera zatem 3 naprawdę skuteczne składniki mogące nam bardzo pomóc.

 

Cinnamon, biotin, chromium – NATROL

 

 

2. Cinnamon gymnema morwa SWANSON

 

SWANSON cinnamon gymnema morwa to kompleks 3-składnikowy mający pomóc nam w lepszej tolerancji węglowodanów. Działanie cynamonu omówiliśmy już przy okazji poprzedniego produktu. Wiemy więc iż jest on świetnym insulinomimetykiem a także lekkim blokerem węglowodanów przez co przyczynia się do regulacji poziomów glukozy we krwi. Jeden z dwóch pozostałych dodatków to gymnema. Gymnema to roślina z Indii będąca hinduską przyprawą okraszoną mianem ,,niszczyciela cukru” . Żucie jej liści powodowało zneutralizowanie działania kubków smakowych odpowiadających za czucie słodyczy. Wszystko to przez zawartość kwasu gymnemowego (triterpeno-gymnemozydy). Działać będzie ona szczególnie dobrze u osób korzystających z większej ilości węglowodanów lub mających problemy z wysokimi poziomami cukru we krwi. Uwrażliwiać będzie ona nasze komórki  beta trzustki (odpowiedzialne za regulacje insuliny)  poprzez ich regenerowanie. Wydaje się być więc bardzo dobrym środkiem szczególnie dla osób mających rozchwiany i nieregularny system podaży dużych ilości cukrów w diecie. Gymnema będzie spowalniała uwalnianie cukru do krwi, poprawiała naszą insulinowrażliwość a dodatkowo obniżała poziomy cholesterolu i trójglicerydów. Trzecim ze składników produktu jest Morwa. Morwa jest małym drzewem pochodzącym z Chin. Zawiera wiele związków fenolowych i flawonoidów jak np. resveratrol, kwas kawowy, rutynę, antocyjany czy kwas galusowy. Może ona tłumić apetyt co wykazano w badaniach na myszach. Ma właściwości regulujące przyrost masy ciała także ze względu na ekspresję enzymów odpowiedzialnych za beta-oksydaję kwasów tłuszczowych. Ma zatem spory wpływ na metabolizm lipidów. Zmniejsza ona poziom glukozy we krwi a co najciekawsze hamuje wchłanianie się węglowodanów w jelitach (szczególnie cukru).

Mamy zatem znów bardzo fajny kompleks substancji z działaniem udowodnionym badaniami, które wspierają się nawzajem.

 

Cinnamon, Gymnema, Morwa Complex – SWANSON

 

3. Berberine HCL Stack – 7Nutrition

Stack, który w składzie zawiera Berberynę HCL,  Cynamon, Ekstrakt z korzenia kurkumy (95% substancji aktywnej), piperynę. Działanie wszystkich powyższych substancji zostało opisane powyżej, oprócz kurkumy i piperyny.

Kurkumina jest główną substancją aktywną znajdującą się w Kurkumie i jest głównym związkiem „kurkuminoidowym” (80% wszystkich kurkuminoidów w kurkumie to kurkumina) obok substancji takich jak np. demetoksykurkuminy, bisdemetoksykurkuminy i cyklokurkuminy. W kurkumie występuje w ilościach ok. 22-40 mg/g, jeśli mowa o kłączach i ok. 2 mg/g w przypadku korzeni. Dodatkowo często na rynku możemy spotkać ekstrakty kurkuminy. Z tym, że z reguły jej zawartość plasuje się na poziomie 75-80%, a nie 100% jak oczekiwałby potencjalny nabywca.  Z czysto chemicznego punktu widzenia jest to cząsteczka diferuloilometanu, która składa się z dwóch reszt ferulowych połączonych z jedną cząsteczką metanu. Kurkumina jest niezwykle słabo absorbowana po spożyciu doustnym (dawki rzędu nawet 4-8 g nie były w stanie podnieść istotnie podnieść stężenia kurkuminy w surowicy). Natomiast połączenie kurkuminy z piperydyną (z ekstraktu z czarnego pieprzu) znacząco podnosi biodostępność tytułowej bohaterki, bo aż 20-krotnie, w sytuacji gdy 2000 mg kurkuminy jest spożywane z 20 mg piperydyny.

Jednym z potencjalnych mechanizmów, przez które kurkumina przyczynia się do obniżenia poziomu glukozy we krwi jest stymulowanie aktywności kinazy zależnej od AMP w mięśniach szkieletowych, a to właśnie skutkuje zwiększonym wychwytem glukozy przez tkankę mięśniową . Efekt ten się potęguje, kiedy współdziała ona z insuliną, co wydaje się być poniekąd logicznym. Do tego włączenie suplementacji kurkuminy w populacji osób o zwiększonym ryzyku wystąpienia cukrzycy T2 wykazywało działanie ochronne w kontekście funkcji komórek trzustki i przyczyniało się do zwiększenia wydzielania adiponektyny, a do tego skutkowało poprawą wrażliwości tkanek na insulinę.

 

Berberine HCL Stack od 7Nutrition

 

 

Literatura:

BERBERYNA:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20229011
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20515652
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21304897
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19059538
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18198644
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20414047
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2410097/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15066220
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20515652
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18996945
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12898419
CHROM:
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/037784019502016S
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10705100
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16873787
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15296075
https://nutritionj.biomedcentral.com/articles/10.1186/1475-2891-14-14
https://link.springer.com/article/10.1023/A:1020611925819
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26841286
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10705100
ALA:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10468203
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21666939
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7575750
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1884561/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5155102/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17217324
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26721419
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2756298/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26406389
CYNAMON:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2901047/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18234131
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11506060
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9762007
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19930003
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17381386
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16634838
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4516848/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19930003
GYMNEMA:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28459647
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2170951/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28729836
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28431091
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27104035
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27034931
MORWA:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26850343
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22298456
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20648552
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3119844/
R-ALA:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11744642
Gorzki melon:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29431598
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29405623
KWAS KOROZOLOWY:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26926180
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19946881
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18348886

 

Kurkuma:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16545122/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9619120/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20205235/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22773702/

 

 

Nazywam się Mikołaj i od wielu lat interesuje się dietetyką, suplementacją i tematem treningu siłowego. Dla wszystkich z tych trzech tematów zawsze staram się znaleźć złoty środek i nie opierać przekazu o skrajne ideologie a racjonalne przedstawienie naukowych faktów. Sam trenuje od ponad 4 lat natomiast wiem, że zalecenia dla ogółu nie można wysuwać na podstawie tylko własnego empirycznego doświadczenia.
Od roku prowadzę instagrama (instagram.com/gainzdesire) gdzie dziele się swoją przygodą z naturalną kulturystyką i wszystkimi aspektami z nią zawiązanymi

    Dodaj swój komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.*