jcomp
Sód to niezbędny pierwiastek dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Największa jego ilość dostarczana jest w postaci soli. Nadmiar sodu jest szkodliwy dla zdrowia. Jednak od początku, czym jest sód, za co odpowiada i co warto o nim wiedzieć?
Sód (Na) to srebrzysty dość miękki metal, niewystępujący w przyrodzie w stanie wolnym. Jest powszechnym składnikiem wielu minerałów m.in. soli (NaCl). Sód, który stanowi ok. 92-105 g w organizmie człowieka zgromadzony jest głównie w kościach, płynach wewnątrzkomórkowych i tkankach. Fizjologiczny poziom sodu we krwi oscyluje na poziomie 135-145 mmol/l. Poziom ten jest kontrolowany przez organizm poprzez wydalanie sodu z moczem, bądź resorpcję zwrotną (odzyskiwanie) przez nerki. Podstawową i najważniejszą funkcją sodu jest regulacja gospodarki wodno-elektrolitowej organizmu. Ponadto wpływa on na utrzymanie równowagi kwasowo zasadowej, funkcjonowanie układu nerwowego i mięśniowego. Bez odpowiedniej ilość sodu w organizmie nie mogłoby się odbywać trawienie spożytego pokarmu, a to ze względu na to, iż sód wchodzi w skład kwasu solnego w żołądku.
Zapotrzebowanie na sód
Wystarczające spożycie sodu w ciągu dnia, jak wskazują tabele Normy Żywienia dla populacji Polskiej, oscyluje na poziomie 1500 mg/ dobę. Jednocześnie spożycie soli– głównego źródła sodu w diecie, nie powinno przekraczać 5-6 g na dzień, czyli ok. 1 łyżeczki.
Zapotrzebowanie na sód uzależnione jest od wysiłku fizycznego- sód tracony jest wraz z potem, moczem i kałem. Innym czynnikiem wpływającym na wymaganą ilość sodu jest temperatura- wyższa temperatura zwiększa utratę sodu wraz z potem.
Niedobór sodu
Dużo mówi się o zmniejszeniu spożycia soli, a tym samym sodu w diecie i o ile dostarczenie wystarczającej liści sodu nie jest trudnym zadaniem, to niezbędne jest, by stężenie tego pierwiastka w organizmie było wystarczające. W przypadku niedobór sodu dojść może do utraty pobudliwości komórek nerwowych. Innymi objawami hiponatremii (niedobór sodu) są: osłabienie organizmu, nudności, brak łaknienia, bóle głowy, wymioty oraz zaburzenia orientacji. Według niektórych doniesień mniejsze ilości sodu mogą powodować niekorzystne zmiany w lipogramie i sprzyjać rozwojowi insulinooporności.
Na zmiany zdrowotne w wyniku zbyt małej ilości sodu w diecie szczególnie narażone są osoby starsze. Nagłe wprowadzenie i stosowanie rygorystycznej diety niskosodowej może spowodować większe wydzielanie sodu z moczem, nasilenie aktywności układu renina-angiotensyna-aldosteron czy nawet zwiększenie występowania choroby niedokrwiennej serca oraz zwiększenie śmiertelności.
Co warto zaznaczyć – w Polsce od 1997 r. w związku z częstym niedoborem jodu wśród naszej populacji sól kuchenna/ biała musi być poddana obowiązkowemu jodowaniu. Nie tylko Polska podjęła taką decyzję, w Indiach oprócz jodowania wzbogaca się sól w żelazo. W niektórych państwach do soli dodaje się fluoru, by zapobiec próchnicy. Trwają także rozmowy nad podjęciem decyzji wzbogacania soli w kwas foliowy, co szczególnie korzystne ma być dla kobiet w ciąży i zapobiegania powstawania wad cewy nerwowej i anemii.
Sodium Butyrate (maślan sodu – 570mg NEW – debutir)
Nadmiar sodu
Według wskazań WHO (Światowej Organizacji Zdrowia) powinno się spożywać do 5-6 g soli (chlorku sodu – NaCl) dziennie, czyli mniej więcej 1 małą łyżeczkę. Jednak jak wskazują badania, w populacji polskiej niejednokrotnie ilość ta jest przekroczona. Według niektórych badań Polacy spożywaj nawet 13-15 g soli na dzień. Spożywanie dużych ilości sodu, w tym także soli, może do wielu chorób, w tym nadciśnienia tętniczego, cukrzycy typu 2, otyłości, udaru mózgu (także niezależnie od wartości ciśnienia tętniczego krwi i masy ciała), zwiększenia ryzyka choroby sercowo-naczyniowej, a nawet choroby nowotworowej: raka żołądka i raka przełyku. Ponadto nadmiar soli obciąża nerki, prowadząc m.in. do kamicy nerkowej. Wpływa na zmniejszenie ilości wapnia w organizmie, także w kościach. Co w dłuższej perspektywie może prowadzić do rozwoju osteoporozy. Nadmiar sodu w diecie zwiększa również zachorowalność i umieralność z powodu chorób układu krążenia.
Nadmiar sodu często związany jest z niewystarczającym spożyciem wody, co prowadzi do zaburzeń osmolalności surowicy i stymuluje do wydzielania wazopresyny (AVP). To natomiast hiperfiltrację kłębuszkową i białkomocz, a to natomiast może doprowadzić do przewlekłej choroby nerek i umieralności.
Mówiąc o soli i sodzie, należy wspomnieć o fenomenie sodowrażliwości oraz sodoniewrażliwości/ sodooporności. Sodowrażliwość ciśnienia tętniczego krwi (SSBP-salt sensitivity od blod pressure) określa się, gdy pod wpływem zwiększonego dostarczania sodu do organizmu ciśnienie zwiększa się, a przy obniżeniu podaży sodu obniża. Gdy ciśnienie krwi nie zmienia się pod wpływem podaży sodu, lub nawet zmniejsza się w wyniku większych ilości, mówi się o sodooporności. Wśród osób z nadciśnieniem ok. 33% z nich to osoby sodooporne, wśród osób normotensyjnych osoby te mogą stanowić nawet 58%. Występowanie tego fenomenu uwarunkowane jest od rasy, wieku, czynników genetycznych oraz środowiskowych. W związku z tym w niektórych badaniach sugeruje się, że ograniczenie sodu i stosowanie diety ubogosodowej może nie być korzystne dla wszystkich. U osób sodoopornych należałoby skupić się na pozostałych metodach profilaktyki nadciśnienia tętniczego.
Źródła sodu w diecie
Głównym źródłem sodu w diecie jest sól kuchenna oraz produkty z jej dodatkiem a dokładnie pieczywo, mięso, wędliny, konserwy, w mniejszym stopniu produkty mleczne (sery podpuszczkowe) oraz warzywa konserwowe.
Zawartość sodu i soli w przykładowych produktach: | ||
Produkt | sód (mg/100 g) | sól (g/100 g) |
łosoś wędzony | 1470 | 3,68 |
kabanosy | 1327 | 3,32 |
płatki kukurydziane | 1167 | 2,92 |
ser typu „feta” | 1100 | 2,75 |
paluszki słone | 1093 | 2,73 |
szynka wiejska | 1026 | 2,57 |
ser camembert pełnotłusty | 966 | 2,42 |
chipsy paprykowe | 859 | 2,15 |
ogórek kwaszony | 703 | 1,76 |
ser edamski tłusty | 618 | 1,55 |
tuńczyk w oleju | 515 | 1,29 |
kajzerki | 463 | 1,16 |
chleb żytni razowy | 457 | 1,14 |
herbatniki | 297 | 0,74 |
kapusta kwaszona | 260 | 0,65 |
mleko 2% tł. | 44 | 0,11 |
ser twarogowy półtłusty | 44 | 0,11 |
kapusta biała | 19 | 0,05 |
ogórek | 11 | 0,03 |
masło ekstra | 9 | 0,02 |
pomidor | 8 | 0,02 |
brokuły | 7 | 0,02 |
płatki owsiane | 5 | 0,01 |
orzechy włoskie | 4 | 0,01 |
pomarańcza | 3 | 0,01 |
mąka pszenna typ 500 | 2 | 0,01 |
jabłko | 2 | 0,01 |
Innym powszechnie spotykanym źródłem sodu są wody mineralne. Zawierają one mniej sodu niż produkty spożywcze, jednak ilość tego pierwiastka w niektórych jest na tyle wysoka, by uznać je za dobre źródło. Najwięcej sodu zawieją tzw. wody lecznicze.
Omega-3 zmniejszające ryzyko nadciśnienia i chorób sercowo-naczyniowych
Jak zmniejszyć zawartość sodu w diecie?
Metoda na zmniejszenie soli w diecie jest przede wszystkim rezygnacja ze słonych przekąsek i dań. Kolejnym krokiem powinno być zmniejszenie dosalania potraw, w tym kanapek oraz zup już na talerzu. Ostatnim etapem będzie natomiast zastanowienie się i zmniejszenie ilości soli używanej do przyrządzania potraw. Sól do doprawiania potraw można zamienić na zioła i przyprawy np. bazylię, oregano, majeranek, tymianek, curry, kurkumę lub sok z cytryny, czosnek, cebulę, szczypiorek.
BIBLIOGRAFIA:
- Normy Żywienia dla populacji Polskiej i ich zastosowanie 2020 rok
- Ciborowska Helena, Rudnicka Anna: Dietetyka żywienie zdrowego i chorego człowieka; PZWL 2017
- Gawęcki Jan: Żywienie człowieka. Tom 1. Podstawy nauki o żywieniu; PWN 2010
- Debert F, Kozik R., Kula A. Marko-Worłowska, Zamachowski W.: Biologia na czasie 2; Podręcznik dla liceum ogólnokształcącego i technikum-Zakres rozszerzony; Nowa Era 2013
- Tabele wartości odżywczej produktów spożywczych i potraw – Instytut Żywności i Żywienia, Warszawa 2017, Wydanie IV rozszerzone i uaktualnione.
- Tabela wartości odżywczych USDA
- Zdrojewicz Z., Wasik S., Wróbel M.: Rola soli w organizmie człowieka
oraz fenomen sodowrażliwości i sodooporności; Med Rodz 2016; 19(2): 75-82 - Heleniak G., Jabłońska E., Kaźmierczak U.: Leczenie niefarmakologiczne nadciśnienia tętniczego — modyfikacja żywienia. Część II. Składniki mineralne: sód, potas, wapń i magnez w diecie osób z nadciśnieniem tętniczym; Arterial Hypertension 2002, 6(2): 123–1
- Kokot F., Hyla-Klekot L.: Optymalne spożycie sodu i potasu – co lekarze powinni zalecać pacjentom.; Medycyna rodzinna 2013, 7(8):48-54
- Suliburska J: Rola składników mineralnych w rozwoju
i prewencji nadciśnienia tętniczego; Forum Zaburzeń Metabolicznych 2010, 1(4): 230–235 - Czerwińska D., Czerniawska A.: Ocena spożycia sodu, z uwzględnieniem soli kuchennej jako jego źródła, w wybranej populacji Warszawskiej. ROCZN. PZH 2007, 58(1): 205-210
- Wojciechowska W., Jankowski P.: Sodowrażliwość – nowe stanowisko American Heart Association; Medycyna po Dyplomie 2017, 04
- Fryźlewicz-Moska A., Duława J.: Dieta ubogosolna – korzyści i zagrożenia; Kardiologia po dyplomie 2013, 12(12):17-23
- Szwench E., Florczak E., Prejbisz A., Kądziela J., Witkowski A., Januszewicz A.: Oporne nadciśnienie tętnicze— postępy w diagnostyce i leczeniu. Kardiologia Polska
2012; 70, 1: 66–74 - Stompór T: Chlorek sodu – dogmat czy źródło kontrowersji? (cz. 2); Diabetologia po Dyplomie 2020, 01
- Czekalski S., Ciechanowicz A.: Mechanizmy i znaczenie sodowrażliwości ciśnienia tętniczego; Postępy Nauk Medycznych 2004, 4: 4-11
Anna
3 lipca 2023 o 17:22Dziękuję bardzo za ten artykuł. Pomaga skupić się na diecie moczanowej. Pozdrawiam Was serdecznie.