Widzisz na witrynach sklepowych, na opakowaniach batoników hasło „SUPERFOOD” i nadal zastanawiasz się o co w tym wszystkim chodzi? Na instagramie i blogach co raz więcej osób chwali się swoimi fit, zdrowymi posiłkami, które mają SUPERFOODSY w składzie.
Co to właściwie jest?
Superfoods to produkty żywnościowe, które cechują się bardzo wysoką wartością odżywczą. Mają dużo witamin, przeciwutleniaczy, składników mineralnych, i błonnika pokarmowego. Dzięki ich spożywaniu mamy możliwość poprawy naszego zdrowia i ochrony przed różnymi dolegliwościami i chorobami. Mają działanie antyoksydacyjne, więc mogą chronić przed rozwojem komórek nowotworowych. Dzięki nim nasz układ pokarmowy działa sprawniej, zapobiegamy zaparciom czy biegunkom. Również ma to wpływ na układ krwionośny, nasza krew lepiej krąży. Nie należy zapominać o układzie nerwowym i immunologicznym, który jest odpowiedzialny za naszą odporność.”Superżywność” to żywność pochodzenia naturalnego, a więc nieprzetworzona. Superfoods to głównie produkty roślinne, ale nie tylko. Zaliczyć możemy również niektóre ryby i nabiał. Nie wszystkie z nich potrzebują obróbki termicznej, gdyż najwięcej wartości mają te jedzone na surowo. Temperatura może zniszczyć niektóre z pozytywnych właściwości. Niestety, ale czasami jesteśmy zmuszeni do tego, aby poddać je obróbce termicznej i nie mamy na to wpływu.
Skąd wzięło się to określenie?
„Termin po raz pierwszy został użyty przez Aarona Mossa w czasopiśmie „Nature Nutrition” w 1998. Określenie to szybko stało się wykorzystywanym hasłem w artykułach, pojawiających się w gazetach i czasopismach, które miały za zadanie poszerzyć wiedzę na temat zdrowego odżywiania oraz zaleceń dietetycznych.”
Silny antyoksydant dla wsparcia kondycji organizmu
Ekstrakt z zielonej herbaty od Apollos Hegemony
Przykłady superfoods
Jagody Goji są owocami kolcowoju pospolitego. Występuje on głównie na terenie Azji i jest importowany do Polski. Jest on źródłem aminokwasów, witamin (C, B1, B2, B6 oraz E), nienasyconych kwasów tłuszczowych. Mogą one wpływać na polepszenie pracy mózgu czy całego układu nerwowego. Zawarte w nich związki mineralne (fosfor, żelazo, wapń, miedź, cynk, selen) mają istotny wpływ na zdrowie. Wykazują właściwości antyoksydacyjne dzięki flawonoidom. Bioaktywny kompleks polisacharydowy LBP, który jest w tych superfoods pomaga w odporności organizmu i dobrej kondycji układu immunologicznego. Posiadają właściwości przeciwutleniające i przeciwnowotworowe. Owoce Goji są dostępne głównie w formie suszonej, sproszkowanej, ale też w postaci soku.Możemy zakupić je już prawie w każdym markecie.
Lukuma – nazywana jest „złotem Inków”. Z wyglądu może delikatnie przypominać awokado o żółtym kolorze. Jest znany już od tysięcy lat.W Polsce lukuma wciąż jest mało znana i możemy mieć problem ze znalezieniem jej w sklepach. Na świecie jednak nie ma z tym większego problemu. Lukuma cechuje się słodki m smakiem. Jej główną zaletą jest duża ilość żelaza, które chroni nas przed anemią. Żelazo we krwi odpowiedzialne jest za transport tlenu, a my – osoby uprawiające sport- im bardziej jesteśmy aktywni tym lepszego dotlenienia mięśni potrzebujemy. Ale to nie wszystko. Lukuma ma w sobie spore ilości witaminy B. Wspomagają one także produkcję czerwonych krwinek, hemoglobiny oraz koncentrację i pracę mózgu. Poprzez dużą zawartość wapnia wzmacnia nasze kości i chroni przed osteoporozą. Dzięki temu również nasze serce i cały układ krwionośny odniesie korzyści. Najlepszym sposobem jest zakupienie jej w postaci zmielonych i wysuszonych owoców. Lukuma jest uznana za Superfoods ze względu na tak ogromną zawartość składników mineralnych i witamin.
https://kobieco.pl/lukuma/
„Jagody Acai to owoce, które wyglądem bardzo przypominają amerykańskie borówki. Rosną w amazońskich lasach równikowych na drzewach palmowych i od wieków były ważną częścią diety plemion amazońskich. Bogate są w witaminy (E, C, z grupy B), składniki mineralne (fosfor, wapń, potas), wartościowe i łatwo przyswajalne białka, kwasy tłuszczowe (omega-6 i omega-9) oraz przeciwutleniacze. Tak bogaty skład sprawia, że Acai mają bardzo korzystny wpływ na ogólną kondycję naszego organizmu. Nie tylko dostarczają nam ogromnych pokładów energii, wspierają odchudzanie i trawienie, ale też ogrzewają nasze ciało, pozyskując energię
z tkanki tłuszczowej. Jagody Acai to skarbnica antyoksydantów, które odmładzają i oczyszczają organizm, a dodatkowo przeciwdziałają chorobom sercowo-naczyniowym i nowotworowym. Można spożywać świeże owoce Acai, jednak z racji ich niskiej trwałości, w Polsce dostępne są w formie soku, kapsułek i sproszkowanej.”
Maca to korzeń, który był znany już bardzo, bardzo dawno. Odkryli go Inkowie. W dzisiejszych czasach jest używana jako afrodyzjak podnoszący libido. Jest składnikiem w suplementach na potencję. Oddziałuje na neuroprzekaźniki oraz cały układ nerwowy. Maca zawiera w sobie 59% wysokiej jakości węglowodanów oraz aż 8,5% błonnika co usprawnia układ pokarmowy. Białko również znajdziemy w składzie tej rośliny. Ta roślina nosi wiele nazw. Możecie ją kojarzyć jako żeń-szeń. Występuje w kilku rodzajach. Ma pozytywny wpływ na włosy i tarczyce oraz cały układ hormonalny. Znajdziemy w niej wiele mikroelementów takich jak: cynk, mangan, żelazo, bor, miedź oraz selen, a także witaminy B1, B2, B3 oraz witaminę C. Obniżać może również poziom cholesterolu co zapobiega rozwojowi miażdżycy. Może opóźniać procesy starzenia poprzez antyoksydanty.
https://medium.com/@ChiaraRedazione/radice-di-maca-a-cosa-serve-e-perch%C3%A9-ci-fa-bene-287e778ab1ac
Nasiona i orzechy są bogactwem dobroczynnych składników. Zawierają dużo minerałów, białka i zdrowych tłuszczy. Są więc bardzo ważnym dodatkiem do naszej zbilansowanej diety. Mogą być dodawane do różnych potraw, naleśników itp, ale ale same w sobie również mogą być świetną przekąską. Warto wspomnieć o tym, że niestety ale mają dość dużą liczbę kalorii i nie można ich jeść bezkarnie. Cechuje je wysoka zawartość kwasów omega 6, a więc należy zachować umiar w ich spożywaniu. Najlepszym wyborem będą: orzechy makadamia, laskowe, włoskie, pistacje, migdały, orzechy brazylijskie, pestki dyni, słonecznika, nasiona sezamu i siemię lniane. W niedawnym czasie nasiona chia zyskały na popularności i po zmieszaniu ich z wodą tworzą swojego rodzaju pudding. Świetnie wpływa na procesy trawienne i proces oczyszczania organizmu z toksyn.
https://fullpicture.ru/zdorove/10-prichin-pochemu-vy-dolzhny-est-orehi.htm l
Zielone warzywa powinny być cały czas w naszej diecie. Mamy szeroki wybór: od sałat – na przykład rzymska, lodowa, jarmuż, szpinak, kapusta, brokuły, botwinka, pietruszka, rzeżucha, pokrzywa czy brukselka. Wszystkie te warzywa są bogate w witaminy K, C, A, witaminy z grupy B, antyoksydanty, wapń, żelazo, magnez czy potas który reguluje naszą gospodarkę wodną. Co warto dodać – mają dużo błonnika, który usprawnia działanie naszych jelit oraz sprawiają, że jesteśmy najedzeni na dłużej. Nie mają dużej liczy kalorii co sprawia, że możemy zjeść ich naprawdę dużo bez konsekwencji przytycia.
https://www.everest-ayurveda.sk/blog/charakteristika-dos-pitta-3889
Chlorella to kolejny z zielonych superfoodsów. Jest to alga morską o zielonej barwie. Jej działanie prozdrowotne jest naprawdę szerokie. Ma olbrzymie spektrum działania. Oto niektóre z nich: potrafi odtruwać organizm z toksyn. Działa jak miotełka. Dobrze działa na układ immunologiczny wspomagając odporność i gojenie się ran. Według wielu badań pomaga w regulacji cukru w przypadku diabetyków. Układ pokarmowy również nam podziękuje za wdrożenie jej do diety, gdyż jest zbawieniem na problemy jelitowe. Obniża poziom cholesterolu i zapobiega odkładaniu się tłuszczów na ścianach naczyń krwionośnych przez co zapobiega miażdżycy. Wspomaga również pracę serca i całego układu krwionośnego. Składa się aż w 60% z białka, 20% z węglowodanów oraz 10% z tłuszczów. Zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy. Posiada w sobie ponad 20 różnych składników mineralnych i witamin, a więc jak nie nazwać jej super żywnością? Jej popularność cały czas wzrasta. jest dodawana do wielu koktajli, smoothie czy jako pojedynczy suplement.Należy wybierać jedynie zaufane źródła. Jej minimalna dawka to 500 mg, w której 10 mg musi stanowić chlorofil.
A jeśli warzywa, to i owoce. Mamy szeroki wybór tych „superfoods”. Na sklepowych półkach czekają na nas jabłka, śliwki, cytryny, grejpfruty, banany, granaty, melony, ananasy czy mango. Warto dodać do tego morwę- to krzew, którego owoce posiadają cenne właściwości. Posiadają one antyoksydanty w postaci polifenoli, wiele składników mineralnych takich jak potas, wapń oraz wiele witamin, szczególnie tych z grupy B czy witaminę C. Posiada błonnik, który pomaga w perystaltyce jelit i nasyca nas na dłużej. Ma wiele zastosować, ale głównie jest stosowana przy niskiej odporności czy różnych infekcjach, na przykład grzybiczych.
Tłuste ryby są bardzo zdrowe, lecz często o nich zapominamy. Mowa tutaj szczególnie o łososiu, który zawiera kwasy omega-3 w dużych ilościach. Nasz organizm samodzielnie nie produkuje kwasów omega 3, które są bardzo zdrowe. Zmniejszają one na przykład ryzyko chorób serca. Wybierajmy jednak ryby dobrej jakości, z zaufanych źródeł.
Warto otwierać się na różne produkty i nie zamykać swojej diety w kilku potrawach. Dzięki superfoods możemy odnieść wiele korzyści zdrowotnych oraz smakowych. Mogą ożywić naszą kuchnie i pomóc w gotowaniu. Jednak trzeba pamiętać o głównych założeniach diety i należy zachować umiar i zdrowy rozsądek i skupić się na podstawach.
Źródła:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Superfood
https://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/metody-alternatywne/jagody-goji-dzialanie-i-wlasciwosci-odzywcze-aa-KyqM-aoy3-Nrep.html
https://www.myprotein.pl/blog/odzywianie/superfood-czym-sa-suplementy-tego-typu/
https://www.myprotein.pl/blog/suplementy/maca-peruwianski-zen-szen-superfood-suplement-diety/
https://www.styl.pl/zdrowie/news-zdrowie-w-nasionach,nId,1035751
Superfood (superfoods) – co to takiego i czy naprawdę jest super?
https://www.thehealthdimension.com/wp-content/uploads/3-Day-Cleanse.pdf