Nie bez powodu od najmłodszych lat słyszymy, że warto jeść warzywa. Są one źródłem błonnika oraz cennych witamin. Mogą one być dodatkiem do obiadu czy świetną przekąską do filmu. Zazwyczaj nie zawierają dużo kalorii, dzięki czemu świetnie sprawdzą się dla osób na redukcji. Genialnie zwalczają uczucie głodu oraz „doładowują” nasz organizm w mikroelementy.
Czym są warzywa?
“Warzywa – inaczej jarzyny to rośliny jednoroczne, dwuletnie lub wieloletnie, które w całości lub tylko w jakiejś części stanowią pokarm dla człowieka. Mogą być spożywane w stanie surowym lub po obróbce cieplnej. Częściami użytkowymi warzyw mogą być całe rośliny lub tylko: liście, owoce, bulwy, łodygi i korzenie.”
Uprawą i produkcją warzyw zajmuje się warzywnictwo.
Warzywa są bardzo ważnym pokarmem dla człowieka – stanowią źródło wielu witamin, ale również dostarczają błonnik i składniki mineralne. Dlatego są tak istotne. Warzywa mają wiele gatunków, odmian czy rodzin. Pochodzą z różnych stron świata. Istnieje ponad 250 gatunków, warzyw, a tylko 50 spożywanych jest w Polsce!
Kompleks witamin z grupy B w tym kwasu foliowego
Rodzaje warzyw
Warzywa bulwiaste
Ziemniak jest przykładem jednego z warzyw, które najczęściej pojawia się na polskim talerzu. To również najważniejszy reprezentant grupy warzyw bulwiastych. Charakteryzują się one wysokim poziomem skrobi, dzięki czemu dostarczają organizmowi więcej kalorii.
Warzywa korzeniowe
Ich jadalną częścią jest korzeń. Jest wiele rodzajów korzeni, takich jak: kuliste, stożkowe, walcowe lub klinowe. Ich reprezentantami są m.in. marchew, pietruszka, seler, burak. Warzywa korzeniowe charakteryzują się długą trwałością, dlatego możemy z nich korzystać przez cały rok.
Warzywa cebulowe
Posiadają one sporą ilość olejków eterycznych. Dzięki temu podkreślają smak potraw, sprawiają że dania są bardziej wyraziste. Liczne warstwy skórki okrywającej to ich wspólna cecha. Do przedstawicieli tej grupy należą wszystkim znane: cebula czy czosnek.
Warzywa liściowe
Warzywa liściowe są bardzo niejednolitą grupą. Należą do nich takie warzywa jak: sałata, szpinak, szczaw. Jednym z ich minusów jest ich nietrwałość, przez co nie możemy ich długo przetrzymywać, a kupować na bieżąco. Warzywa tej grupy są bogatym źródłem witamin oraz soli mineralnych.
Warzywa kapustne
Ich jadalną częścią są liście i łodygi lub też kwiatostany. Ma ona dużo substancji odżywczych, które świetnie działają na organizm. Nadają się do długiego przechowywania. Do jej przedstawicieli należą m.in. kapusta, brukselka, kalafior, brokuł oraz kalarepa.
Warzywa strączkowe
Zawierają one cenne składniki odżywcze (przede wszystkim są świetnym źródłem białka i podstawą diety u wegetarian i wegan), ale też posiadają wiele minerałów oraz witamin. Do roślin strączkowych możemy zaliczyć: fasolę, groch, soczewicę, soję oraz bób.
Warzywa psiankowate
Ich jadalną częścią jest dojrzały owoc, a więc powinny być zaliczane do owoców. Ze względu na swój smak zaliczane są do warzyw. Wśród nich znajdzie się takie warzywa jak: pomidory, papryka czy bakłażan.
Warzywa dyniowate
Warzywa dyniowate są bardzo zdrowe. Mają mało kalorii oraz dużo wody w swoich owocach. Przedstawicielami dyniowatych są ogórki, cukinie, dynie.
NAC – wsparcie pracy wątroby i detoksykacji organizmu
Naukowcy amerykańscy dzielą warzywa i owoce na pięć kolorów:
- białe – czosnek,
- czerwone – pomidory,
- żółte – cytryna,
- niebieskie – jagody,
- zielone – brokuły.
Zielone warzywa
1.Brokuł
Te warzywo Pochodzi z Cypru. Brokuły mają bardzo dużo wartości odżywczych, witamin, soli mineralnych. Są niskokaloryczne i sprawdzą się idealnie na redukcji. Ponadto są świetnym źródłem błonnika pokarmowego i sycą nas na dłużej, a przy okazji są objętościowe. Są źródłem minerałów takich jak: potas, wapń, żelazo, fosfor, mangan, magnez, siarka oraz witamin: A (beta-karoten), B1, B2, B6, C, K, PP, kwas pantotenowy i kwas foliowy. Poprzez dużą ilość chromu w tych warzywach zaleca się je cukrzykom, osobom które mają wysoki poziom cholesterolu oraz tym, którzy mają problemy z sercem, anemią czy niedoborami takie pierwiastka jak wapń.
2. Jarmuż
To roślina dwuletnia należąca do rodziny kapustowatych. Częścią jadalną jarmużu są jego liście. Wcześniej uprawiany jako roślina ozdobna, ale też jadalna. Najbardziej popularne są dwie odmiany tego warzywa: Niski Zielony Kędzierzawy, jego liście nie mają goryczy. Drugi zaś: Średniowysoki Zielony Kędzierzawy – jego liście mają goryczkę. Jarmuż zawiera silne przeciwutleniacze i właściwości przeciwzapalne. Jest źródłem witamin takich jak witamina K, witamina C, karotenoidów, a także wapnia i żelaza. Zawiera sulforafan – jest to związek posiadający właściwości przeciwnowotworowe.
3. Kalarepa
Pochodzi z Europy Zachodniej. Do Polski dotarła całkiem niedawno. Jest rośliną dwuletnią, należy do rodziny kapustowatych. Ma duże walory smakowe, wartości odżywcze, witaminy oraz sole mineralne. To warzywo zawiera m.in.: sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, fosfor, chlor, jod, karoteny, witaminy: B1, B2, B6, C. Zawiera też kwasy: nikotynowy, pantotenowy, foliowy, szczawiowy.
4. Natka pietruszki
Natka pietruszki mimo tego, że nie jest dużych rozmiarów posiada wiele cennych składników. Dostarcza dużej ilości prowitaminy A, dzięki czemu wpływa pozytywnie na wzrok, kondycję skóry, włosów i paznokci. Jest także źródłem takich pierwiastków jak żelazo. Co ważne – wchłanianie żelaza poprawia witamina C, a natka pietruszki również ją posiada.
Nie tylko sama natka, ale też jej korzeń ma pozytywny wpływ na zdrowie. Pietruszka działa moczopędnie. Pozbywa się zbędnych metabolitów oraz usuwa toksyny. Zmniejsza również napięcie mięśni gładkich jelit i dróg moczowych, dzięki czemu zapobiega wzdęciom. Usprawnia także trawienie.
Bifido forte – wsparcie mikrobioty jelitowej
5. Szpinak
Szpinak to warzywo, które dzieciom kojarzy się negatywnie. Jednak można temu zapobiec i przyrządzać go w różny sposób. Od małego warto dbać o zdrowie dzieci i ich nawyki. Najlepiej jest jadać go na surowo, gdyż poddany obróbce ternicznej powoduje utratę żelaza i kwasu foliowego. Zawiera prawie wszystkie witaminy: A, C, E, K, B, a także jod, żelazo, kwas foliowy, mangan. Dzięki temu zapobiega takim chorobom jak krzywica czy, anemia.
6. Kapusta pekińska
Kapustę pekińską cechuje wysoka wartość odżywcza, dostarcza takich witamin jak: B1, B2, C oraz A. Zawiera także mikroelementy, takie jak: wapń, żelazo, a także potas, fosfor, magnez, kwas foliowy i cynk. Ten ostatni reguluje ciśnienie krwi i pracę serca, a więc jest bardzo potrzebny. Najczęściej przygotowuje się z niej różnego rodzaju surówki. Można ją też smażyć czy dusić z innymi warzywami lub mięsem i świetnie smakuje.
7. Groszek
Jest świetnym źródłem błonnika oraz makroskładnika jakim jest białko. Warto wspomnieć, że dobrze wpływa na pracę układu trawiennego. Podobnie jak wcześniej wspomniane brokuły- działa nowotworowo. Zmniejsza ilość złego cholesterolu we krwi. Dzięki zawartemu w nim potasowi, przeciwdziała udarowi mózgu. Posiada również wiele innych składników, którymi są: magnez, wapń, żelazo, kobalt, fluor czy sód. Nie brakuje mu też witamin z grupy B, witaminy E oraz C. Nie jest on jednak odpowiedni dla wszystkich. Szczególną ostrożność powinny zachować osoby, które chorują na kamicę nerkową.
8. Zielona papryka
Dostarcza wielu witamin, takich jak na przykład witamina C oraz potas czy wapń. Jest bogata w beta- karoten. Reguluje przemianę materii w organizmie człowieka. Zawiera także flawonoidy, które zwalczają wolne rodniki wielu chorobom układu krążenia. Chroni przed rakiem. Poprawia również odporność. Redukuje zbyt wysokie ciśnienie tętnicze krwi. Co ciekawe, przez niektórych również uważane jest za afrodyzjak!
9. Ogórek
To warzywo w 90 proc. składa się z wody. Jest przez to niskokaloryczny, dlatego idealnie się sprawdzi u osób na redukcji, osób odchudzających się. Jest świetną przekąską kiedy najdzie nas ochota na coś do schrupania. Jedzenie ogórków świetnie się sprawdzi w przypadku osób, które mają problemy z drogami moczowymi, a także z chorobami serca.
10. Szczypiorek
Ta roślina ma bardzo dużo plusów oraz dobroczynnych właściwości. Szczypiorek posiada dużą ilość witaminy C (41 mg/100 g). Dostarcza on nam także beta – karoten (prowitamina A), witaminy z grupy B, np. foliany i mangan. Posiada on dużo w żelazo, jednak w postaci gorzej przyswajalnej (żelazo niehemowe) to dzięki dużej zawartości witaminy C, wchłania się o wiele lepiej. A więc osoby z anemią powinny dodawać szczypiorek do swoich posiłków. Poza tym urozmaica nam dietę i wprowadza nowe smaki!
11. Szczaw
Pomaga przy wielu chorobach brzucha, takich jak: wzdęcia, zatrucia pokarmowe czy biegunki. Świetnie sobie radzi z pobudzaniem jelit do pracy. Co ważne – zobojętnia toksyny bakteryjne, łagodzi kaszel i katar. Można używać go w formie okładu na oparzenia. Szczawiu nie powinny spożywać osoby, które borykają się ze schorzeniami nerek, wątroby, reumatyzm czy artretyzm. Zawiera bowiem kwas szczawiowy, a ten w połączeniu z wapniem tworzy nieprzyswajalny szczawian wapnia.
12. Szparagi
Te warzywa są bogate w wiele składników mineralnych. Mają bardzo dużą ilość wapnia, magnezu, potasu czy sodu. Bogate są w kwas foliowy i przeciwutleniacze, które chronią organizm przed wolnymi rodnikami i wpływają na dłuższe zachowanie młodości. Szparagi pozytywnie wpływają na wygląd naszej skóry. Działają pobudzająco na pracę nerek, a także regulują gospodarkę wodną organizmu. Szparagów nie powinny spożywać osoby, które cierpią na dnę moczanową.
https://www.hellozdrowie.pl/artykul-5-naturalnych-zrodel-zelaz a
Podsumowanie
W każdej zdrowej i zbilansowanej diecie powinny się znaleźć warzywa. Prawidłowo zbilansowana dieta (zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia) powinna codziennie dostarczać minimum 400 g warzyw w kierunku do 800. Szczególnie tych zielonych, które nie posiadają dużej liczby kalorii. Nie trzeba się martwić, tylko bez obaw jeść. Jeżeli ktoś ich nie lubi to zielone warzywa świetnie sprawdzą się na przykład do koktajli czy smoothie. W połączeniu z owocami czy innymi warzywami dają świetny mix, który ma w sobie wiele cennych witamin oraz minerałów, a przy okazji dobrze smakuje. Pamiętajmy, wszystkie warzywa są dla nas ważne i nie należy ograniczać się tylko do ogórków czy pomidorów. Korzystajmy z wielu, wielu innych i urozmaicajmy sobie posiłki.
Spożywanie tych warzyw przynosi liczne korzyści nie tylko wewnątrz- zapobiegając nowotworom, ale również dobrze wpływają na naszą cerę czy paznokcie. Warzywa przeciwdziałają również otyłości czy cukrzycy. Z tego względu pamiętajmy o tym, aby do każdego posiłku przemycić ich choćby małą ilość, gdyż wpływają również na sytość i dostarczają błonnika.
Źródła:
https://kuchnialidla.pl/podzial-warzyw-i-owocow
https://pl.wikipedia.org/wiki/Warzywa
Nowy leksykon PWN. Warszawa: Wydawnictwo Naukowe PWN, 1998,
Z. Dobrakowska-Kopecka, R.W. Doruchowski, M. Gapiński: Warzywnictwo. Warszawa: Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, 1989,
http://maniasmakowania.pl/44-warzywa-rodzaje
https://kuchnia.wp.pl/15-zielonych-warzyw-ktore-potrafia-zdzialac-cuda-6054629384827521g/3
https://lh3.googleusercontent.com/PgbgD721UdGoF-mijZg6RMHifaYfR7VS9OAigYOi55SmzILTX16ZypbA4yk02R2deVRr=s150
https://lh3.googleusercontent.com/j92u3zmZz3Reevya8Sx-zPfTzdRAPhO3iqYiqEkXgAQdTJOXJzJ2MKn89kwxQ4EIpASrJGk=s128
https://www.unitxpro.com/wp-content/uploads/2018/06/Madar-farms.pdf