Jagody Goji - Super owoc - Testosterone Wiedza

Kategorie

Najczęściej czytane

Jagody Goji – Super owoc

Owoce Goji od setek lat stanowią ważny element tradycyjnej medycyny chińskiej. Suszone jagody goji stosowano przeciwko nadciśnieniu, aby wspomóc pracę układu immunologicznego oraz w przypadku problemów z oczami. Używane są jako istotny składnik zdrowej diety, będącźródłem wielu związków odżywczych, w tym karotenoidów, flawonoidów, witamin, składników mineralnych i związków polisacharydowych. Obecnie owoce te cieszą się ogromną popularnością i są powszechnie uznawane za super owoc. W dzisiejszym artykule chciałbym omówić ich właściwości.

Kolcowój pospolity

Jagody goji to tak naprawdę handlowa nazwa owocu Kolcowoju pospolitego. Jest on gatunkiem rośliny z rodziny psiankowatych do której należą takie popularne warzywa jak: papryka, pomidory, ziemniaki, bakłażany. Prozdrowotne właściwości owoców kolcowoju znane są  w Chinach już od ponad dwóch tysięcy lat. To Chiny obecnie są ich największym producentem. Roślina ta do Europy została sprowadzona w XVIII wieku.  Jagody Goji spożywane są powszechnie w postaci surowej oraz suszonej, a także przetworzonej, jako soki, wina, nalewki, herbaty oraz suplementy w postaci proszku i tabletek. Najbardziej powszechną wersją dostępną w sprzedaży jest jednak forma suszona.

Jagody goi zawierają w swoim składzie wiele cennych składników odżywczych, wykazujących dużą aktywność biologiczną, z tego powodu zalicza się je  do tzw. super-owoców. Do najbardziej aktywnych składników należy zaliczyć: kompleks polisacharydowy, karotenoidy(zeaksantyna – odpowiadająca za czerwonopomarańczowy kolor), związki fenolowe i inne. Nie należy pomijać faktu, że goji cechują się ogromną zawartością witaminy C. W suszonych owocach jej zawartość wynosić może nawet powyżej 500mg/100 g produktu! Głównym składnikiem owoców są węglowodany, w suszonym produkcie znajdziemy ich około 70g/100g produktu. Ich wartość energetyczna wynosi około 370kcal/100g produktu. Wyniki wielu badań wskazują na pro-zdrowotność owoców goji. Składnikiem odpowiadającym w głównej mierze za te właściwości, jest kompleks polisacharydowy jagód Goji, jeden z głównych składników odżywczych owoców, których spożycie wykazuje wielokierunkowe działanie pozytywne  na organizm człowieka.

Potężna dawka Witaminy C!

 

Działanie przeciwmiażdżycowe

W celu sprawdzenia wpływu ekstraktu polisacharydowego pozyskanego z owoców goji na profil lipidowy przeprowadzono szereg badań.W 2011 roku w jednym z badań stwierdzono, że myszy karmione dietą wysokotłuszczową z dodatkiem ekstraktu polisacharydowego charakteryzowały się mniejszym stężeniem cholesterolu całkowitego, mniejszym stężeniem złej frakcji cholesterolu LDL oraz większą zawartością dobrej  frakcji cholesterolu HDL w porównaniu z myszami będącymi wyłącznie na diecie wysokotłuszczowej. Zanotowano również poprawę tych samych parametrów u zwierząt karmionych standardową dietą. Podobne wyniki uzyskano również w badaniu w 2013 roku kiedy to przeprowadzono je na szczurach, odnotowano również poprawę parametrów lipidowych. Wykazano również działanie hipoglikemizujące ekstraktu z owoców goji, przy jednoczesnym wzroście poziomu frakcji HDL cholesterolu.

Działanie hipoglikemizujące – czyli obniżające stężenie glukozy we krwi. Badania wykazały ze goji mogą wykazywać takie właściwości w stosunku do osób cierpiących na cukrzycę. Przypuszcza się, że za taki efekt może odpowiadać wysoki potencjał antyoksydacyjny omawianych owoców, pomagający walczyć ze stresem oksydacyjnym łączonym z cukrzycą. Po regularnym podawaniu ekstraktu z goji zauważono wzrost aktywności antyoksydacyjnej enzymów takich jak: glutation czy katalaza.

Berberyna od Apollos Hegemony – wsparcie gospodarki glukozowej

Ochrona siatkówki oka

Tauryna znajdująca się w jagodach goji może wykazywać właściwości hamujące rozwój retinopatii cukrzycowej. Stwierdzono, ze składniki bioaktywne zawarte w owocach goi zwiększają pośrednio ekspresję genów związanych z metabolizmem zeaksantyny i luteiny, tym samym mogą działać protekcyjne na komórki nerwowe  siatkówki oka u cierpiących na  cukrzycę. Znany jest także efekt neuroprotekcyjny  kompleksu polisacharydowego goi na komórki zwojowe siatkówki, przyczyniającego się do zapobiegania rozwojowi jaskry. Wykazano również działanie ochronne jagód goi na komórki siatkówki oka na wczesnym etapie jej zwyrodnienia, za co prawdopodobnie są odpowiedzialne luteina i zeaksantyna pochłaniające fale świetlne.

Działanie przeciwutleniające

Jagody goji wykazują bardzo silne właściwości przeciwutleniające. Za te właściwości odpowiadają przede wszystkim zawarte w nich barwniki( głownie Zeaksantyna oraz B-karoten) ale także flawonoidy oraz kompleksy polisacharydowe. Goji mogą:

-zmniejszać stres oksydacyjny związany z dużą ilością przyjmowanych tłuszczów w raz z dietą,

-powodować wzrost aktywności enzymów przeciwutleniających takich jak: glutation czy katalaza,

-mogą redukować stres oksydacyjny wywołany ciężkim wysiłkiem fizycznym, tym samym wspierając regenerację,

-hamować utlenianie frakcji cholesterolu LDL, zmniejszając tym samym ryzyko miażdżycy.

Ogólne wsparcie odporności

W medycynie chińskiej różne napary oraz wyciągi z goji stosowane są już od tysięcy lat, wierzono że roślina ta może być lekiem na wszelkiego rodzaju choroby, do dziś krążą legendy o ludziach którzy mieli by przeżyć grubo ponad sto lat dzięki codziennemu spożywaniu naparów z tej rośliny. Bardzo ciekawe jest, że z pośród 8000 różnych roślin, które są na liście Tradycyjnej Medycyny Chińskiej to goji plasuje się na pierwszym miejscu. Nie ulega wątpliwości że owoc ten może zdecydowanie wspierać odporność naszego organizmu i robić to znacznie silniej niż inne owoce powszechnie znane z tych właściwości. Wszystko to  za sprawą bardzo dużego stężenia Wit. C w suszonych owocach, ale także wspomnianych wcześniej barwnikach i fenolach o właściwościach przeciwutleniających

Właściwości antynowotworowe

Naukowcy prowadzili badania z użyciem  ekstraktów z jagód goji na komórkach raka wątroby. Frakcja polisacharydowa ekstraktu, może wywierać działanie hamujące na rozwój guzów nowotworowych (aktywność antyproliferacyjna w stosunku do komórek HCC), a także działanie stymulujące niszczenie komórek guza (polisacharydy indukowały w komórkach HCC apoptozę, czyli zaprogramowaną śmierć komórek nowotworowych in vivo w stosunku do HCC). Wyniki badań okazały się zatem bardzo obiecujące i prowadzone są dalsze doświadczenia w tym kierunku.Wykazano również że za efekt przeciwnowotworowy odpowiadają najprawdopodobniej dwa związki: skopoletyna oraz 2-O-β-D-glukopiranozylo-L- -kwas askorbinowy.

Rożeniec górski – wsparcie układu nerwowego

Podsumowanie

Owoce Goji od wieków  stanowią ważny element tradycyjnej medycyny chińskiej. Stosuje się je jako istotny składnik zdrowej diety, będącej źródłem wielu związków odżywczych, w tym karotenoidów, flawonoidów, witamin, składników mineralnych i związków polisacharydowych. Obecnie owoce te cieszą się ogromną popularnością na całym świecie i bez wątpienia, optymizm jest uzasadniony. Właściwości prozdrowotne jagód Goji wynikają przede wszystkim z obecności kompleksu polisacharydowego, wysokiego stężenia Wit. C, fenoli oraz barwników. Wyniki wielu badań wskazują na ich działanie stymulujące układ odpornościowy, właściwości przeciwutleniające i przeciwnowotworowe. Ponadto kompleks polisacharydowy jagód Goji wpływa korzystnie na gospodarkę węglowodanową  oraz obniża poziom cholesterolu i triglicerydów we krwi. Zaprezentowane wyniki badań naukowych są bardzo obiecujące i wskazują nowe kierunki badań nad wykorzystaniem jagód Goji w dietoterapii.

Bez wątpienia można jest uznać za super owoc!

 

Źródła:

1. Adams M., Wiedenmann M., Tittel G., Bauer R., HPLC-MS trace analysis of atropine in Lycium berries. Phytochem. Anal., 2006, 17, 279–283.

2.Amagase H., Farnsworth N.R., A review of botanical characteristics, phytochemistry, clinical relevance in effi cacy and safety of Lycium barbarum fruit (Goji). Food Res. Int., 2011, 44, 1702–1717.

3.Cheng D., Kong H., The effect of Lycium barbarum polysaccharide on alcohol-induced oxidative stress in rats. Molecules, 2011,
16, 2542–2550.

4.Chiu K., Zhou Y., Yeung S.C., Lok C.K.M., Chan O.O.C., Chang R.C.C., Chiu J.F., Up-regulation of crystallins is involved in the neuroprotective effect of wolfberry on survival of retinal ganglion cells in rat ocular hypertension model. J. Cell Biochem., 2010, 110, 311–320.

5.Cui B., Liu S., Lin X., Wang J., Li S., Wang Q., Li S., Effects of Lycium barbarum aqueous and ethanol extracts on high-fatdiet
induced oxidative stress in rat liver tissue. Molecules, 2011, 16, 9116–9128.

6.Gramza-Michałowska A., Korczak J., Oxygen radical absorbance capacity of selected food products. Acta Sci. Pol., Technol. Aliment., 2013, 12, 175–180.

7.Guowen C., Longjun J., Qiang F., Anti-hyperglycemic activity of a polysaccharide fraction from Lycium barbarum. Afr. J. Biomed. Res., 2010, 13, 55–59.

8.Hu C.K., Lee Y.J., Colitz C.M., Chang C.J., Lin C.T., The protective effects of Lycium barbarum and Chrysanthemum morifolum on
diabetic retinopathies in rats. Vet. Ophthalmol., 2012, 15, 65–71.

9.Ming M., Guanhua L., Zhanhai Y., Guang C., Xuan Z., Effect of the Lycium barbarum polysaccharides administration on
blood lipid metabolism and oxidative stress of mice fed high-fat diet in vivo. Food Chem., 2009, 113, 872–877.

10. Ni T., Wei G., Yin X., Liu X., Liu D., Neuroprotective effect of Lycium barbarum on retina of Royal College of Surgeons (RCS)
rats: a preliminary study. Folia Neuropathol., 2013, 2, 158–163.

https://www.facebook.com/109426287456250/
Jestem dietetykiem z wykształcenia i pasji, żywieniem zainteresowałem się już w czasach licealnych. Wtedy też zacząłem swoją przygodę ze sportami siłowymi i tak już zostało :) Prywatnie jestem ogromnym fanem koszykówki szczególnie tej z pod znaku NBA.

    Dodaj swój komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.*