Dzisiaj mam dla Was pomysł na coś innego na obiad, do pudełka, albo na przekąskę na imprezę. Chrupiące nuggetsy z kaszy i indyka na pewno Wam posmakują, a jak zdecydujecie się zrobić do nich sos czosnkowy albo ostry pomidor to uzależnicie sie od tego szybkiego i prostego dania.
Składniki na nuggetsy:
- 50g kaszy jaglanej
 - 200g fileta z indyka
 - jajko
 - około łyżki oleju kokosowego do smażenia
 - przyprawy np. sól, pieprz, kurkuma
 
Kaszę gotujemy wg przepisu na opakowaniu, po odsączeniu dajemy jej wystygnąć. Indyka kroimy na małe kawałki i wrzucamy do blendera, dodajemy wystydzoną kaszę i jajko, doprawiamy. Całośc blendujemy, wykładamy na rozgrzaną patelnie z olejem koksowym. Smażymy do zarumienienia, możemy na chwilę przykryć, żeby mieć pewność, że w środku mięso nie pozostanie surowe.
Składniki na sos czosnkowy:
- 3 łyżki jogurtu greckiego
 - łyżka soku z cytryny
 - ząbek czosnku
 - sól, pieprz
 
Do jogurtu dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i sok z cytryny,doprawiamy.
Składniki na sos „ostry pomidor”:
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
 - 2 łyżki wody
 - po 1/3 łyżeczki soli, pieprzu, chilli, oregano, słodzidła np. erytrolu
 
Składniki mieszamy, ewentualnie dodajemy więcej przypraw wg swojego smaku.
Czy to nie wyglada apetycznie?
Indyka możecie zastapić kurczakiem, a kasze jaglaną np. białą gryczaną;)
Smacznego!


				






