Jaglane Nuggetsy z Indyka z Sosami - Testosterone Wiedza

Kategorie

Najczęściej czytane

Jaglane Nuggetsy z Indyka z Sosami

Dzisiaj mam dla Was pomysł na coś innego na obiad, do pudełka, albo na przekąskę na imprezę. Chrupiące nuggetsy z kaszy i indyka na pewno Wam posmakują, a jak zdecydujecie się zrobić do nich sos czosnkowy albo ostry pomidor to uzależnicie sie od tego szybkiego i prostego dania.

Składniki na nuggetsy:

  • 50g kaszy jaglanej
  • 200g fileta z indyka
  • jajko
  • około łyżki oleju kokosowego do smażenia
  • przyprawy np. sól, pieprz, kurkuma

Kaszę gotujemy wg przepisu na opakowaniu, po odsączeniu dajemy jej wystygnąć. Indyka kroimy na małe kawałki i wrzucamy do blendera,  dodajemy wystydzoną kaszę i jajko, doprawiamy. Całośc blendujemy, wykładamy na rozgrzaną patelnie z olejem koksowym. Smażymy do zarumienienia, możemy na chwilę przykryć, żeby mieć pewność, że w środku mięso nie pozostanie surowe.

 

sos-czosnek

 

Składniki na sos czosnkowy:

  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • łyżka soku z cytryny
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz

Do jogurtu dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i sok z cytryny,doprawiamy.

 

sos-ostry-pomidor

 

Składniki na sos „ostry pomidor”:

  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki wody
  • po 1/3 łyżeczki soli, pieprzu, chilli, oregano, słodzidła np. erytrolu

Składniki mieszamy, ewentualnie dodajemy więcej przypraw wg swojego smaku.

 

razem

Czy to nie wyglada apetycznie?

Indyka możecie zastapić kurczakiem, a kasze jaglaną np. białą gryczaną;)

Smacznego!

 

Hej! Mam na imię Marta i postaram się zadbać, żeby Wam w kuchni nie było nudno. Zapraszam Was na mój instagram oh_marta gdzie jest więcej codzienych wpisów z apetycznym fit jedzonkiem;)

    Dodaj swój komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.*