Helicobacter Pylori to Gram-ujemna bakteria, egzystująca w górnej części przewodu pokarmowego. Badania genetyczne dowodzą, iż drobnoustrój ten towarzyszy nam od ok. 200 tys. lat. Częstość zakażenia w krajach rozwiniętych wynosi ok. 30%, a w krajach rozwijających się, sięga 70–80%. Do infekcji dochodzi najczęściej w okresie dzieciństwa, w obrębie własnej rodziny. U około 80% zarażonych osób nie pojawiają się objawy, natomiast u każdego dochodzi do uszkodzenia śluzówki żołądka. Rozpoznanie zakażenia H.pylori uważa się za chorobę zakaźną, wymagającą leczenia.
Jak H.pylori przystosowała się do życia w kwaśnym pH żołądka?
H.pylori bytuje pod warstwą śluzu pokrywającego komórki nabłonkowe, w części przedodźwiernikowej żołądka. Występuje również w dwunastnicy, płytkach nazębnych, żółci oraz kale. Bakteria ma zdolność do wydzielania ureazy, enzymu który rozkłada mocznik do amoniaku i dwutlenku węgla. W środowisku wodnym amoniak tworzy jony amoniowe o oddziaływaniu zasadowym, dzięki czemu drobnoustrój może przetrwać w kwaśnym środowisku żołądka. H.Pylori potrafi więc uporać się z niskim pH soku żołądkowego, ponieważ wokół siebie wytwarza środowisko zasadowe.
Skutki zakażenia H.pylori
Istnieje kilka dróg zakażenia tym drobnoustrojem. Najczęściej dochodzi do infekcji w okresie dzieciństwa np. przez kontakt ze śliną zainfekowanej osoby, czy używanie tych samych sztućców. H.pylori może powodować wiele dolegliwości związanych z układem pokarmowym.
Zakażenie Helicobacter pylori to najczęstszy czynnik etiologiczny choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy. Drobnoustrój odpowiada za około 80% przypadków choroby wrzodowej żołądka i 90% przypadków choroby wrzodowej dwunastnicy. H.pylori jest także uznanym czynnikiem ryzyka rozwoju raka żołądka i chłoniaka żołądka (MALT), nowotwory te rozwijają się u blisko 1% zakażonych. Bakteria nie powoduje mutacji ludzkiego DNA, które prowadzą do rozwoju raka, ale sprzyja procesom nowotworzenia na drodze podtrzymywania przewlekłego stanu zapalnego. Badania wskazują, że istnieje związek między H.pylori i zapaleniem tarczycy Hashimoto. Stwierdzono wyższą częstość występowania podwyższonych przeciwciał u osób zakażonych, co może odgrywać istotną rolę w rozwoju autoimmunologii.
Często osoby zakażone nie doświadczają żadnych objawów i chorób związanych z występowaniem tego drobnoustroju. Jedynie u 10−20% powstają konkretne jednostki chorobowe, wywołane przez te bakterie. Przebieg choroby zależy od wielu czynników, takich jak wiek pacjenta, stan jego zdrowia, stosowana dieta czy tryb życia. W pozostałych przypadkach zakażenie H.pylori związane jest ze stanem zapalnym.
Wspieraj prawidłową mikrobiotę jelitową
Do charakternych objawów należą:
- Zgaga,
- Niestrawność,
- Refluks przełykowo-żołądkowy,
- Wzdęcia,
- Mdłości,
- Problemy z wypróżnianiem (zaparcia, biegunki),
- Pogorszenie formy psycho-fizycznej,
- Brak apetytu,
- Przewlekłe zmęczenie,
- Owrzodzenia.
H.pylori wpływa na zmniejszenie absorpcji:
- Żelaza,
- Witaminy B12,
- Witaminy C,
- B-karotenu,
- Witaminy E,
- Folianów.
Przewlekłe niedobory tych substancji, mogą więc świadczyć o istniejącej infekcji i powinny skłonić do wykonania diagnostyki.
Diagnostyka zakażenia Helicobacter pyroli
W diagnostyce wykorzystuje się metody inwazyjne i nieinwazyjne. Do metod nieinwazyjnych należy test oddechowy (mocznikowy test oddechowy – UBT) uznawany jako złoty standard. Inną metodą diagnostyczną, jest test na obecność antygenu H. pylori z kału, który wykonuje się w celu rozpoznania aktywnej infekcji. Dodatkowo można wykonać test serologiczny wykrywający w surowicy krwi przeciwciała przeciwko H. pylori, które mogą utrzymywać się od pół do roku po eradykacji.
Natomiast metody inwazyjne, oparte są na teście ureazowym, badaniu histologicznym i hodowli H. pylori. Badanie histologiczne, w którym pobiera się wycinek błony śluzowej żołądka, dodatkowo umożliwia ocenę zmian powstałych w śluzówce żołądka.
Regeneracja błony śluzowej żołądka oraz jelit – lukrecja DGL + Aloes
Leczenie
Leczenie eradykacyjne podejmowane jest u osób z potwierdzoną infekcją H. pylori, przy stwierdzeniu występowania objawów klinicznych.
Zalecenia odnośnie leczenia pierwszego rzutu:
- Amoksycylina + klarytromycyna/metronidazol + IPP (inhibitory pompy protonowej).
- Sole bizmutu + amoksycylina + metronidazol + IPP.
- Terapia sekwencyjna –zastosowanie brokerów pompy protonowej wraz z pojedynczymi antybiotykami, z dodatkiem probiotyku przez kolejne 5–10 dni.
Leczenie trwa od 7 do 14 dni. Następnie przeprowadza się badanie kontrolne po okresie 4‑8 tygodni od zakończenia kuracji. Podczas leczenia antybiotykami zaleca się równocześnie stosować probiotyki, które ułatwiają eradykacje i zmniejszają możliwość wystąpienia działań niepożądanych. Bakterie probiotyczne hamują wzrost i adhezję H. pylori do komórek nabłonka żołądka. Korzystnie działającymi preparatami są drożdżaki Saccharomyces boulardii. W badaniach wykazano również, iż L.acidophillus i L.rhamnosus zmniejszyły częstość występowania objawów ubocznych oraz istotnie poprawiły skuteczność leczenia.
Ze względu na częstą reinfekcję bakterią, a także antybiotykoodporność i jej efekty uboczne, coraz popularniejsze stają się naturalne metody leczenia.
Funkcjonalne terapie opierają się na modulacji układu odpornościowego i ograniczeniu przerostu H.pylori, a także regeneracji śluzówki przewodu pokarmowego. Redukcja drobnoustroju opiera się na zastosowaniu preparatów antybakteryjnych, redukujących tworzenie biofilmów i utrudniających kolonizację bakterii. Warta uwagi jest przykładowo czarnuszka. Główny jej składnik – tymochinon wykazuje silne właściwości antybakteryjne w kierunku H. pylori, co potwierdzają badania przeprowadzone na myszach i królikach. Kolejne prace wskazują na korzystne działanie kiełków brokułu. U siedmiu z dziewięciu pacjentów, którzy spożywali 2 razy dziennie kiełki przez siedem dni, odnotowano eradykację H. pylori.
Inne przykładowe preparaty antybakteryjne to: olej z oregano, berberyna, miód manuka, srebro koloidalne. Redukcja biofilmów jest możliwa przy zastosowaniu np. enzymów trawiennych, N-acetylocysteiny (NAC). Natomiast w celu ograniczenia kolonizacji H.pylori stosuje się mastykę, cynk w formie carnosine, ekstrakt z brokułu. Kuracja redukująca przerost powinna trwać minimum 6 tygodni. W związku z rosnącą opornością bakterii na działanie antybiotyków zainteresowanie substancjami roślinnymi będzie wzrastać, a wraz z tym ilość badań naukowych przeprowadzanych w tym temacie.
Silny antyoksydant wspierający prawidłowy biofilm bakteryjny
Dietoterapia
Dietoterapia w infekcji H. pylori powinna wykazywać działanie wspomagające farmakoterapię. Choroby związane z przewodem pokarmowym wymagają niejednokrotnie modyfikacji diety. Racjonalnie zbilansowany jadłospis, bogaty w surowe warzywa, owoce, chleb żytni, nasiona roślin strączkowych może pogorszyć stan pacjenta. Bardzo często sprawdzi się uwzględnienie zasad diety lekkostrawnej.
Posiłki powinny być skomponowane w taki sposób, aby nie zalegały długo w żołądku, były łatwo przyswajalne, a także nie powodowały nadmiernego wydzielania soku żołądkowego. W czasie leczenia należy zrezygnować z tłustych potraw, mocnych wywarów na bazie mięsa, czekolady, alkoholu czy mocnej kawy i herbaty. W diecie należy ograniczyć produkty bogate w błonnik nierozpuszczalny, który odnajdziemy w grubych kaszach, grubych makaronach, surowych warzywach, otrębach pszennych. Należy wykluczyć produkty działające wzdymająco, jak strączki czy warzywa kapustne. Kaloryczność należy dobrać indywidualnie i dostosować do stanu odżywienia pacjenta. Potrawy powinny się składać głównie z produktów gotowanych w wodzie bądź na parze, a także pieczonych. Posiłki powinny być spożywane regularnie w niewielkich porcjach (około 4-5 razy dziennie). Dieta powinna być odpowiednio zbilansowana pod kątem makroskładników. Udział tłuszczu nie powinien przekraczać fizjologicznego zapotrzebowania, gdyż jego nadmiar może powodować opóźnianie opróżniania żołądka. Warto zadbać o odpowiednią podaż niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), znajdujących się w rybach oraz olejach roślinnych (oliwa z oliwek, olej lniany).
Dieta powinna być zawsze ustalana indywidualnie. Ważną kwestią jest, aby spożywać regularnie posiłki i unikać potraw wzmagających wytwarzanie soku żołądkowego i wzdymających. Podstawę leczenia choroby stanowi farmakoterapia, a odpowiednia dieta i probiotykoterapia stanowią jej uzupełnienie.
Bibliografia:
- Łaszewicz W., Wyniki badań nad zakażeniemHelicobacter pylori, Trans‑Humana, Wydawnictwo Uniwersyteckie, Białystok 2004.
- Mourad-Baars P.E., Verspaget H.W., Mertens B.J. et al., Low prevalence of Helicobacter pylori infection in young children in the Netherlands, „Eur J Gastroenterol Hepatol” 19, 2007.
- Dzieniszewski J., Jarosz M., Ustalenia Grupy Roboczej PTG-E dotyczące postępowania w zakażeniu Helicobacter pylori – consensus 2008, „Gastroenterol Pol” 15, 2008.
- Tariq Saima, Masud Tariq, Roohi Samina, Qureshi Shagufta, Radiosynthesis, biodistribution and scintigraphic evaluation of Tc-thymoquinone against Helicobacter pylori, „Journal of Radioanalytical & Nuclear Chemistry” Nov 2016.
- Bartnik W. et al., Wytyczne Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii dotyczące diagnostyki i leczenia zakażenia Helicobacter pylori, „Gastroenterologia Kliniczna. Postępy i Standardy” 6(2), 2014.
- Mégraud F., Transmission of Helicobacter pylori: faecal-oral versus oral-oral route, „Aliment Pharmacol Ther” 1955.
- Bontems P., Kalach N., Oderda G. et al., Sequential therapy versus tailored triple therapies for Helicobacter pylori infection, „JPGN” 53, 2011.
- Szajewska H., Horvath A., Piwowarczyk A., Metaanalysis: the effects of Saccharomyces boulardii supplementation on Helicobacter pylori eradication rates and side effects during treatment, „Aliment Pharmacol Ther” 32, 2010.
- Polińska B., Matowicka-Karna J., Kemona H., Diagnostyka zakażeńHelicobacter pylori, „Diagn Lab” 44, 2008.
- Jarosz M., Rola diety w etiopatogenezie i leczeniu chorób żołądka, „Nowa Medyna – Gastroenterologia” 1999.
- Choi YM, Kim TY, Kim EY, et al. Association between thyroid autoimmunity and Helicobacter pylori infection. Korean J Intern Med. 2017.
Darek
22 października 2019 o 12:02Właśnie przechodzę leczenie HB antybiotykami i szkoda ze nie natrafiłem na ten artykuł wczesniej!!! Skorzystałbym z częsci o dietoterapi bo widze że nie powinienem jesc chleba żytniego…
Olga Białas
22 października 2019 o 12:24Jak najbardziej odpowiednia dieta wspomaga stosowaną farmakoterapię.Jednakże jest to pomoc w eradykacji H.pylori i jeżeli nie stosował Pan diety, nie musi to negatywnie wpłynąć na leczenie. Wsparcie dietetyczne jest kwestią mocno indywidualną, natomiast w przypadku nawrotu infekcji warto już zastosować rady z artykułu. Pozdrawiam
Marcelina
23 października 2019 o 18:59Bardzo ciekawy artykuł, z ogromem Informacji
Olga Białas
27 października 2019 o 19:50Bardzo dziękuje 🙂
Grzegorz
25 grudnia 2019 o 13:13Dużo zależy od grupy krwi zakazonego orza zjadliwosc bakteriu
Olga Białas
2 stycznia 2020 o 13:36Panie Grzegorzu,
rzeczywiście zwiększone ryzyko stwierdza się u osób z grupą krwi 0, natomiast nie jest to regułą.
Kasia
17 maja 2020 o 15:12Kurczę, Pani Olu, najlepsze co przeczytałam dotąd. Wszyscy tylko o tym, jak eradykowac, a nikt jak sobie potem z tym poradzić. Nawet lekarz niewiele mówił. Dziękuje za wnikliwy artykuł. Myśle, ze te kiełki brokuła za jakiś czas po obecnej terapii będę stosować regularnie 🙂
Olga Białas
26 maja 2020 o 10:15Bardzo się cieszę, że mój artykuł Pani pomógł 🙂 Pozdrawiam serdecznie
kio
3 marca 2021 o 23:28ja już kompletnie zglupialalam jedni każą jeść żytni drudzy nie ,i te leczenie tylko się zastrzelic
Olga Białas
9 marca 2021 o 17:24Rozumiem, że trudno jest Pani połapać się w tych wszystkich informacjach… Takie niezgodności wynikają zwyczajnie z bardzo indywidualnego podejścia, bo u każdej osoby terapia może wyglądać troche inaczej 🙂