Bacopa monnieri - adaptogen na pamięć - Testosterone Wiedza

Kategorie

Najczęściej czytane

Bacopa monnieri – adaptogen na pamięć

Bakopa drobnolistna (łac. Bacopa monnieri), to roślina z rodziny trędnikowatych stosowana od ok 5000 lat w Ajuwerdzie, czyli tradycyjnej medycynie indyjskiej. Stosowana jest głównie jako substancja mającą na celu poprawę pamięci, koncentracji, ale także aby uspokoić czy łagodzić stany lękowe. Co na to nauka, czego możemy oczekiwać po Brahmi (nazwa na cześć jednego z głównych bogów religii hinduistycznej)? Sprawdźmy!

Czym jest Bacopa?

Roślinę klasyfikuje się głównie jako adaptogen, który wspiera organizm w przystosowaniu się do nadmiernego stresu i niekorzystnych warunków otaczającego środowiska. Dodatkowo, mówi się o niej poniekąd, jako o substancji nootropowej, ze względu na regulację układu cholinergicznego.

Za główną substancję czynną w Bacopie uważa się saponiny steroidowe, a dokładnie bakozydy A oraz B, ale to nie wszystkie „skarby” zawarte w Brahmi.

W ajuwerdyjskiej roślinie znajdziemy również:

  • luteolinę i apigeninę – flawonoidy działające przeciwutleniająco i przeciwzapalnie,
  • związki fenolowe – działanie jak w powyższym,
  • fitosterole – obniżanie cholesteroli.

Bacopa monnieri standaryzowana na 50% bakozydów

Działanie

Bez jakiegokolwiek zawahania można określić Brhami, jako środek o działaniu plejotropowym. Bakopa drobnolistna wykazuje działania na wielu płaszczyznach, które mogą wnieść nieco dobrego w samopoczucie osób ją stosujących.

1. Pamięć i funkcje kognitywne

Pierwsze działanie, które zostanie wzięte pod lupę jest wspomaganie pamięci i funkcji kognitywnych. Badanie z udziałem osób
w średnim wieku wykazało, iż suplementacja Bacopą przez 90 dni, przyczyniła się do poprawy pamięci, skupienia, a także funkcji poznawczych.[1] Podobne efekty uzyskano w próbie trwającej 12 tygodni na zdrowych osobach.[2] Mechanizm działania Bacopy polega na zwiększonym kodowaniu informacji, rozmnażaniu się dendrytów głównie w obszarach odpowiedzialnych za pamięć tj. ciało migdałowate i hipokamp oraz w wyniku pobudzenia transmisji impulsów wzdłuż nerwów. Co więcej, Brahmi, wpływa na lepszą aktywność układu cholinergicznego dzięki hamowaniu aktywności acetylocholinestrazy (ACHE) rozkładającej cholinę w korze mózgowej.

2. Neuroprotekcja

Wymienione wyżej bakozydy wykazują zdolność hamowania odkładania się w komórkach nerwowych lipofuscyny, tj. barwnika wskazującego na procesy starzenia. Prawdopodobnie wynika to z pobudzenia acetylotransferazy cholinowej, która przekształca cholinę w neuroprzekaźnik –  acetylocholinę. Brahmi zmniejsza również aktywność dysmutazy ponadtlenkowej (SOD) oraz Obniża stężenie czynników zapalnych takich jak: IL-1B i TNFα. [3]

3. Działanie antystresowe

Badania (aktualnie na modelu zwierzęcym, jednakże mechanizm działania jest podobny) ukazują, iż Bacopa monnieri jest w stanie modulować ekspresję genu kodującego białko Hsp70 (biomarker stresu), redukując poziom tego białka we wszystkich rejonach mózgu. Dodatkowo wykazano regulację ekspresji cytochromu P450 i wspomnianej SOD. [4]

4. Depresja i zaburzenia lękowe

Badanie przeprowadzone na osobach powyżej 65 roku życia wykazało, iż 300 mg Brahmi o standaryzacji na 55% bakozydów, jest zdolne do zmniejszenia objawów depresji i odczuwanego lęku.[5] W innym badaniu zauważono wpływ Bacopy na podniesienie poziomu serotoniny w mózgu – głównie w obrębie hipokampu.[6]

5. Działanie przeciwbakteryjne

Bacopa sprawdza się również jako środek mogący wywoływać działanie bakteriobójcze oraz inhibitujące rozwój niektórych patogenów w tym: Escherichia coli, Salmonella enteritidis oraz Pseudomonas aeruginosa. [7] Co więcej, jako ciekawostkę można dodać, iż
w badaniach in vitro hamuje rozwój Helicobacter pylori – bakterii będącej główną przyczyną wrzodów żołądka i dwunastnicy, jednakże potrzebujemy dalszych badań, by móc stwierdzić, że może mieć ona terapeutyczny wpływ w tej materii. [8]

Aż 500 mg 7%’owej Ashawagandhy od Apollo’s Hegemony

Dawkowanie

Dzienną dawką, która zazwyczaj była używana w badaniach, jest 300-450 mg ekstraktu standaryzowanego na 55% bakozydów. Wartym będzie, aby Bacopa występowała w otoczeniu nośnika tłuszczowego, który może wspomóc jej wchłanianie i zwiększenie biodostępności.

Synergizm działania

Wartym będzie skorzystania z synergizmu działania, który Backopa wykazuje z:

  • Ashwagandhą (działanie adaptogenne),
  • EGCG (działanie antyoksydacyjne),
  • Kurkumą (działanie antyoksydacyjne),
  • Ostropestem plamistym (działanie hepaprotekcyjne).
  • Kofeina (poprawa funkcji kognitywnych i zmniejszenie występowania efektów ubocznych dużych dawek kofeiny).

CDP cholina – neuroprotekcja, lepsza praca mózgu

Podsumowując

Bacopa zwiera dość pokaźną literaturę dotyczącą działania w zakresie poprawy pamięci, funkcji kognitywnych, neuroprotekcji, a także działania adaptogennego i antydepresyjnego, które mogą wspomóc pracę i funkcjonowanie w pędzie XXI wieku. Istnieje również literatura mówiąca o antybakteryjnym działaniu rośliny znanej w Ajuwerdzie. Należy zwrócić uwagę na odpowiednią standaryzację produktu, w celu dostarczenia odpowiedniej ilości substancji aktywnej tj. bakozydów.

 

Literatura:

[1]„Examining the nootropic effects of a special extract of Bacopa monniera on human cognitive functioning: 90 day double-blind placebo-controlled randomized trial.”

[2]„The chronic effects of an extract of Bacopa monniera (Brahmi) on cognitive function in healthy human subjects.”

[3]„Antioxidant activity of Bacopa monniera in rat frontal cortex, striatum and hippocampus.”

[4]„Antistress effects of bacosides of Bacopa monnieri: modulation of Hsp70 expression, superoxide dismutase and cytochrome P450 activity in rat brain.”

[5]„Effects of a standardized Bacopa monnieri extract on cognitive performance, anxiety, and depression in the elderly: a randomized, double-blind, placebo-controlled trial.”

[6]„Neuropharmacological Review of the Nootropic Herb Bacopa monnieri.”

[7]„Antibacterial activity of traditional therapeutic coastal medicinal plants against some pathogens.”

[8]„In vitro evaluation of Bacopa monniera on anti-Helicobacter pylori activity and accumulation of prostaglandins.”

Jestem studentem dietetyki. Zagłębiam się głownie w tematykę odżywiania sportowców, ale nie tylko. Promuję zdroworozsądkowe podejście do sposobu żywienia, sportu, ale także zdrowia publicznego starając się przekazać wiedzę w sposób zrozumiały dla każdego. Oprócz dietetyki kocham aktywność fizyczną, gotowanie i cenię sobie dobre jedzenie.

  • Michał
    25 maja 2021 o 13:01

    super artykuł
    i literatura podana a to już wyjątkowe w necie.

    Odpowiedz

Dodaj swój komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.*