Gdy poziom cholesterolu lekko przekracza normę, pierwsze, co możesz zrobić, to zmienić sposób odżywiania.
Czym jest cholesterol?
Cholesterol jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Potrzebujemy go do życia. Bez cholesterolu nie może się obyć wiele ważnych reakcji w organizmie. Problemy zaczynają się dopiero przy jego nadmiarze oraz przy złym stosunku.
„Cholesterol to związek organiczny z grupy steroli, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Część cholesterolu jest produkowana przez organizm – głównie w wątrobie, skąd wraz z krwią dociera do wszystkich komórek organizmu. Część jest dostarczana wraz z pożywieniem. Jego źródłem w diecie są tłuszcze zwierzęce oraz produkty pochodzenia zwierzęcego. Na całkowity cholesterol składają się tzw. dobry i zły cholesterol. Są to potoczne nazwy dwóch lipoprotein – LDL („zły” cholesterol) i HDL („dobry” cholesterol). Optymalny stosunek HDL do LDL we krwi powinien wynosić mniej niż 3.”
Źródło prozdrowotnych kwasów omega-3
ZŁY CHOLESTEROL
Cholesterol LDL określany jest jako „zły cholesterol” . Pełni on funkcje transportowe z wątroby do innych narządów. Nadmiar cholesterolu LDL może odkładać się w naczyniach krwionośnych. Przez co ich światło się zmniejsza, a następnie może dojść do zawałów lub miażdżycy tętnic wieńcowych. Przy jego nadmiarze zaczynają się problemy z krążeniem. U zdrowego człowieka tętnice są elastyczne, a gdy pojawia się nadmiar cholesterolu 0dkładając się na ściankach powoduje ich usztywnianie się. Nie zależy więc bagatelizować tego problemu i zwrócić uwagę na ilość spożywanego cholesterolu LDL.
DOBRY CHOLESTEROL
Dobry cholesterol pełni dużo ważnych funkcji. Oczyszcza on osocze krwi z cholesterolu. Cholesterol uwalniany do osocza jest wiązany przez HDL. „Dobry” cholesterol zbiera wolny cholesterol zarówno z powierzchni błon komórkowych i lipoprotein. Uznaje się więc, że, gdy jest go więcej we krwi, chroni przed chorobami układu krążenia.
Prozdrowotna kurkumina z dodatkiem piperyny dla lepszej przyswajalności
Cholesterol – funkcje w organizmie
- wytwarzanie oraz przyswajanie witaminy D,
- budulec błon komórkowych,
- jest składnikiem żółci, dzięki czemu ułatwiony zostaje proces trawienia,
- cholesterol przyczynia się do produkcji hormonów,
Cholesterol a dieta
Podwyższony poziom cholesterolu może przez długi czas nie dawać o sobie znać. Jest on utajony i przez to bardzo niebezpieczny. Pierwsze objawy daje cholesterol LDL, gdyż kiedy jest go za dużo odkłada się na ścianach tętnic i powstają blaszki miażdżycowe. Choroba ta nazywana jest miażdżycą. Zbyt duża ilość tego cholesterolu przyczynia się też do problemów z krążeniem co powoduje zawały serca czy choroby naczyń wieńcowych. Skutecznym sposobem na uniknięcie tego problemu jest odpowiednia dieta o obniżonej ilości cholesterolu.
Witamina D3 z dodatkiem K2MK7
Główną przyczyną podwyższonego poziomu cholesterolu jest dieta bogata w tłuszcze nasycone i tłuszcze trans, które można znaleźć w:
- tłustych mięsach,
- tłustych produktach mlecznych, np. śmietana,
- fast foodach,
- wyrobach cukierniczych,
- niektórych olejach roślinnych na przykład w oleju palmowym
Nadmiar węglowodanów rafinowanych w połączeniu z ów tłuszczami również będzie zwiększał ryzyko chorób wieńcowych.
„Wartość LDL podnoszą z pewnością nasycone kwasy tłuszczowe oraz tłuszcze trans, a zatem utwardzone tłuszcze roślinne. Spożywając kwasy nienasycone jedno- i wielonienasycone oraz błonnik pokarmowy obniżymy poziom LDL.
Poziom HDL podwyższymy spożywając produkty bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe– omega 6 i omega 3. Jednonienasycone kwasy tłuszczowe również prawdopodobnie wpływają na wzrost frakcji HDL.
Gdy cholesterol się utleni, powstanie oksycholesterol, który w nadmiarze, w jeszcze w większym stopniu zagraża zdrowiu . Temu procesowi, któremu sprzyjają wolne rodniki, przeciwdziałają przeciwutleniacze: witamina C, E, karotenoidy i flawonoidy. Poprzez ograniczenie procesów utleniania, substancje te, korzystnie wpływają na poziom cholesterolu.”
Podsumowanie
Bez cholesterolu organizm nie może normalnie funkcjonować, ale kiedy jego poziom jest zbyt wysoki również musimy uważać. Jego nadmiar może powodować bardzo niebezpieczne skutki takie jak miażdżyca czy zawał mięśnia sercowego. Należy więc pamiętać o odpowiednim odżywianiu i proporcjach kwasów tłuszczowych. Nie bójmy się tłuszczy, zwłaszcza tych zdrowych, które mają pozytywy wpływ na nasz organizm. Dodatkowo- tłuszcz jest nośnikiem smaku. Dieta powinna opierać się głównie na kwasach jedno- oraz wielonienasyconych, które należą do grupy NNKT– niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Należy nie zapominać również o aktywności fizycznej i higienie snu. One też są bardzo ważne!
Źródła:
https://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/uklad-krwionosny/cholesterol-dobry-i-zly-cholesterol-aa-gq1g-Fta2-ejcB.html
https://www.medonet.pl/badania,cholesterol,artykul,1585400.html
https://ncez.pl/upload/broszura-tluszcze.pdf
https://ncez.pl/abc-zywienia-/co-kryje-etykieta/izomery-trans—–warto-wiedziec
Origami
15 lipca 2019 o 12:52Żeby pozbyc sie złogów, zwłaszcza na jelitach i ogolnie pomoc sobie przy cholesterolu to chyba warto postawic na duzo blonnika w diecie.
Paulina Szydlik
9 września 2019 o 21:30O odpowiednią podaż błonnika w diecie warto zawsze dbać!