Moja dieta zakłada eliminację składników antyodżywczych takich jak gluten, cukier i kazeina.
W każdą sobotę jem bardzo dużo kalorii, przede wszystkim z węglowodanów. Dzięki temu mogę zrobić pyszne i zdrowe ciasto.
Przedstawiam Wam przepis na najpyszniejsze brownie, jakie w życiu jadłam. Przy okazji okazało się PALEO!
Najlepsze ciasta wychodzą, gdy piecze się je z miłością. To było zrobione dla kogoś ważnego, więc było perfekcyjne.
Oto przepis na tę kaloryczną, acz zdrową bombę:
Ciasto:
- 125 g masła,
- 125 g erytrolu,
- 300 g gorzkiej czekolady (trzy tabliczki :D),
- 2 łyżki oleju kokosowego,
- 6 jajek,
- 2 łyżki kakao,
- szczypta soli.
Krem:
- Śmietana z litrowego kartonu śmietany kokosowej,
- Laska wanilii,
- 3 łyżki erytrolu.
Wykonanie ciasto:
- Piekarnik nagrzać do 175 stopni C.
- Do metalowej miski włożyć połamaną na kostki czekoladę, masło, olej kokosowy. Wszystko rozpuścić w kąpieli wodnej. Wymieszać do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Cztery jajka rozdzielić na żółtka i białka.
- Do miski z żółtkami dodać pozostałe dwa jajka, kakao i sól. Wymieszać. Dokładać po trochu masy czekoladowej, mieszając do uzyskania gładkiej masy.
- Białka jaj ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać erytrol, cały czas ubijając.
- Pianę dodać w trzech partiach do masy czekoladowej i mieszać delikatnie łyżką do połączenia składników.
- Masę wyłożyć do formy (ok 24 cm średnicy), wyrównać i piec 30-35 minut.
- Po pieczeniu ciasto wyjąć z formy i ułożyć na kratce, aby stygnąc miało dostęp powietrza z każdej strony.
Wykonanie krem:
- Śmietana kokosowa musi stać w lodówce przed użyciem, najlepiej przez cały dzień, aby masa kokosowa oddzieliła się od wody kokosowej.
- Masę umieszczamy w misce, dodajemy erytrol, oraz ziarenka laski wanilii.
- Miksujemy przez około 5 minut.
Krem kładziemy na całkowicie przestudzone ciasto. Na kremie umieszczamy dowolne owoce.
Ja użyłam fig oraz malin.
Było pysznie!
Polecam!