Suplementy przeciwstarzeniowe (anti-aging) – jakie wybrać? - Testosterone Wiedza

Kategorie

Najczęściej czytane

Suplementy przeciwstarzeniowe (anti-aging) – jakie wybrać?

Nie jest tajemnicą to, że zbilansowana dieta, aktywność fizyczna i sen są trzema filarami ogólnie pojętego zdrowia i długowieczności. Ale pewnie znajdą się osoby dążące do maksymalizacji ich efektów i obniżenia szkodzącego wpływu środowiska na nasze ciało. W tym może pomoc suplementacja preparatami, które już nieraz zostali przebadani pod względem przedłużania życia. Wybrane z nich zostały opisane w danym artykule.

 

Na czym polega starzenie?

Starzenie, prosto mówiąc jest procesem, podczas którego stajemy się starsi. Aktualne teorie starzenia są przypisywane koncepcji uszkodzeń (na przykład utlenianie DNA), w której ich akumulacja może spowodować zaburzenia systemów biologicznych, lub koncepcji programowanego starzenia. Zaprogramowanego starzenia nie należy mylić z zaprogramowaną śmiercią komórki (apoptozą). Dodatkowo mogą istnieć inne przyczyny, które mogą przyspieszyć tempo starzenia się organizmów, takie jak otyłość i osłabiony układ odpornościowy. Nagromadzenia się w czasie szerokiego zakresu uszkodzeń molekularnych i komórkowych prowadzi do stopniowego spadku wydolności fizycznej i umysłowej, rosnącego ryzyka chorób, a ostatecznie śmierci. Zmiany te są zwykle spójne i są związane z wiekiem osoby liczonych w latach. Podczas gdy niektórzy ludzie w wieku 70 lat mogą być silni i cieszyć się dobrym zdrowiem, inni, którzy mają 70 lat, mogą być słabi i wymagać od innych pomocy. Strategie przeciwstarzeniowe przeważnie mają na celu obniżenie powstania wyżej wspomnianych uszkodzeń.

 

Niacynamid (witamina b3)

Niacynamid lub witamina B3 to rozpuszczalny w wodzie amid kwasu nikotynowego. Jest prekursorem kofaktorów NAD(H) i NADP(H), które są ważne w różnych szlakach komórkowych wpływających na fizjologię całego organizmu. NADH i NADPH zmniejszają się wraz z wiekiem, co rodzi przekonanie, że suplementacja niacynamidem może zapewnić korzyści przeciwstarzeniowe. W swoich zredukowanych formach NADH i NADPH działają jako przeciwutleniacze, które mogą łagodzić stres oksydacyjny związany z wewnętrznym starzeniem się i fotostarzeniem. Dodatkowo niacynamid stymuluje różnicowanie keratynocytów, które, jak się uważa, jest wynikiem zwiększonego wewnątrzkomórkowego NADPH. Niacynamid ma szerokie działanie przeciwzapalne. Hamuje jądrowy czynnik kappa B (Nf-kB), zmniejsza produkcję różnych cytokin zapalnych, takich jak IL-1 i IL-12, zapobiega degranulacji komórek tucznych i hamuje migrację leukocytów do skóry.

Ogólnie, efekty niacynamidu najbardziej możemy odczuwać na skórze. Można go stosować doustnie (ok 500 mg. Na dobę) lub naskórnie w postaci 5% roztworu.

Niacynamid od Aliness

Resweratrol

Resweratrol jest polifenolowym związkiem fitoaleksyny występującym w różnych roślinach, w tym winogronach, jagodach i orzeszkach ziemnych. Był on przedmiotem wielu badań nad jego korzystnym wpływem na układ neurologiczny, wątrobowy i sercowo-naczyniowy [15]. Głównym bodźcem do badań nad resweratrolem jest paradoksalna obserwacja, że ​​niska częstość występowania chorób układu krążenia może współistnieć z dietą wysokotłuszczową i umiarkowanym spożyciem 150-300 ml/dzień czerwonych win, zjawisko znane jako francuski paradoks. [16]. Fakt ten spowodował powszechne stosowanie resweratrolu w suplementach diety w dawkach rzędu 10–20 mg [6]. Możliwe mechanizmy działania kardioprotekcyjnego obejmują metabolizm lipidów i czynność płytek krwi, a także odpowiedź zapalną, w tym regulację w dół mediatorów prozapalnych, zmianę syntezy eikozanoidów czy hamowanie aktywowanych komórek odpornościowych, głównie reprezentowanych przez neutrofile i monocyty/makrofagi [17].

Opierając się na popularnej teorii starzenia, w której końce ludzkich chromosomów, zwane telomerami, są powiązane z uszkodzeniem DNA, mówi się, że właściwości przeciwstarzeniowe resweratrolu są prawdopodobnie spowodowane jego zdolnością do wydłużania chromosomów.

Jedną z możliwości, która została zasugerowana na podstawie danych z organizmów niższych, jest to, że resweratrol działa jako mimetyk ograniczenia kalorii. Hipoteza ta jest intrygująca, ponieważ ograniczenie kalorii wydaje się spowalniać wewnętrzne tempo starzenia i poprawiać ogólny stan zdrowia, a nie blokować określone procesy chorobowe.

Ludzie uzyskują resweratrol w niewielkich ilościach w żywności. Suplementy resweratrolu są prawdopodobnie bezpieczne, gdy są przyjmowane doustnie w dawkach do 1500 mg dziennie przez okres do 3 miesięcy. Wyższe dawki do 2000-3000 mg na dobę były bezpiecznie stosowane przez 2-6 miesięcy. Ale te wyższe dawki częściej powodują rozstrój żołądka. Czasami jest również stosowany w aerozolach do nosa.

Ludzie uzyskują resweratrol w niewielkich ilościach w żywności. Suplementy resweratrolu są prawdopodobnie bezpieczne, gdy są przyjmowane doustnie w dawkach do 1500 mg dziennie przez okres do 3 miesięcy. Wyższe dawki do 2000-3000 mg na dobę były bezpiecznie stosowane przez 2-6 miesięcy. Ale te wyższe dawki częściej powodują rozstrój żołądka.

 

Aż 400 mg 98%’ego ekstraktu z rezweratrolu zamkniętego w jednej kapsułce

 

Witamina C

Witamina C lub kwas askorbinowy jest niezbędnym składnikiem pokarmowym i jednym z naturalnie występujących w przyrodzie przeciwutleniaczy, pełniącym różne role biologiczne. W stanach biologicznego pH często występuje w postaci anionu askorbinianowego. Działa jako poszukiwacz wolnych rodników i redukuje wolne rodniki tlenu i dostarcza wodór do układu utleniającego w celu zahamowania utleniania. Posiada zdolność do ochrony makrocząsteczek (kwasów nukleinowych, białek, węglowodanów i lipidów) przed utlrnirnirm przez chemikalia i zanieczyszczenia, takie jak dym papierosowy. Większość zwierząt i roślin może endogennie syntetyzować witaminę C z glukozy. Człowiek nie jest zdolny do biosyntezy witaminy C in vivo ze względu na brak enzymu oksydazy L-glukono-gammalaktonowej, dlatego jest to niezbędne dla zdrowej diety człowieka i wystarczającego spożycia witaminy C w pożywieniu [18].

Naturalnymi źródłami witaminy C są owoce cytrusowe, zielone warzywa liściaste, świeże owoce, papaja, czarna porzeczka, papryczka chili lub pietruszka, brokuły, truskawki, guawa i dzika róża.

Witamina C pełni rolę kofaktora w wielu reakcjach biochemicznych enzymów, m.in. wzmaga biosyntezę kolagenu i wchłanianie żelaza, neuroprotekcję, utrzymanie integralności tkanek łącznych i naczyniowych, hydroksylację proliny i lizyny oraz moderację czynności leukocytów i hematopoezy. Badania populacyjne i na zwierzętach wykazały, że istnieje silny związek między redukcją poziomu askorbinianu w tkankach miękkich a procesem starzenia [19]. Na przykład u osób w wieku 85 lat i starszych w porównaniu z osobami w wieku 60 lat, zmniejszenie poziomu askorbinianu stwierdzono w białych krwinkach o około 50%. Poprzednie badanie wykazało, że u osób w wieku 80 lat i starszych prawie 77% obniża poziom askorbinianu w korze mózgowej, w porównaniu z osobą w wieku 50 lat i młodszą.

Szacuje się, że wysokie spożycie witaminy C > 500 mg/dl jest ujemnie związane z zaburzeniami sercowo-naczyniowymi i wskazuje na poprawę funkcji śródbłonka. Stwierdzono również, że osoby spożywające więcej witaminy C nie mają względnie żadnego zagrożenia wystąpieniem zawału mięśnia sercowego.

 

Wysokoprzyswajalna i oszczędna witamina C z dodatkiem dzikiej róży i bioflawonoidów cytrusowych od Testosterone.pl

 

Kurkumina

Kurkuma (Curcuma longa) należy do rodziny Zingiberaceae i jest uprawiana w regionach tropikalnych i subtropikalnych na całym świecie i pochodzi z Indii, Azji Południowo-Wschodniej i Indonezji. Kurkuma w proszku jest szeroko stosowana jako środek barwiący i aromatyzujący w curry i musztardzie. Kurkuma była używana w Indiach do utrzymania higieny jamy ustnej [8]. Tradycyjnie od wieków używano jej w celach medycznych w krajach takich jak Indie i Chiny w leczeniu żółtaczki i innych schorzeń wątroby [9,10].  Kurkuma jest jednym z najpopularniejszych leków zioła, o szerokim spektrum działania farmakologicznego.

Aktywność farmakologiczną kurkumy przypisuje się głównie kurkuminoidom składającym się z kurkuminy (CUR) i dwóch pokrewnych związków, demetoksykurkuminy (DMC) i bisdemetoksykurkuminy (BDMC).

Wykazano, że kurkuminoidy z kurkumy i ich pochodnych mają szeroki zakres aktywności biologicznych, w tym działanie przeciwutleniające, przeciwzapalne, przeciwnowotworowe, przeciwdrobnoustrojowe, neuroprotekcyjne, kardioprotekcyjne i radioochronne itp.

Organizacja (WHO) określiła dopuszczalne dzienne spożycie kurkuminoidów jako dodatku do żywności w zakresie 0–3 mg/kg. Kurkuminoidy i produkty z kurkumy zostały określone jako bezpieczne przez Food and Drug Administration (FDA) w USA. Średnie spożycie kurkumy w diecie indyjskiej wynosi około 2-2,5 g dla osoby o wadze 60 kg, co odpowiada dziennemu spożyciu około 60-100 mg CUR.

Kurkuminoidy są obiecującym naturalnym związkiem o wielu różnych właściwościach terapeutycznych, w szczególności biologicznych celach i interakcjach, powiązanych z licznymi chorobami. Niestety, kliniczne zastosowania kurkuminoidów są ograniczone ze względu na ich słabą rozpuszczalność, niską absorpcję i biodostępność, wysokie tempo metabolizmu. W celu zwiększenia absorpcji kurkuminy (nawet do 2000%), zwykle dodaje się do niej piperynę w stosunku 1:100 (20 mg na każde 2 gr.).

 

Ekstrakt z kurkumy standaryzowany na 95% kurkuminy z dodatkiem piperyny poprawiającej biodostępność

 

EGCG

Galusan epigallokatechiny (EGCG) to dobrze znany związek polifenolowy skoncentrowany w zielonej herbacie. Oferuje imponujące korzyści zdrowotne, w tym zmniejszone ryzyko niektórych nowotworów i chorób serca. Ponadto związek ten może promować długowieczność i chronić przed chorobami związanymi z wiekiem. EGCG może działać poprzez przywracanie funkcji mitochondriów w komórkach i oddziaływanie na szlaki związane ze starzeniem się. Wywołuje również autofagię, proces, w którym organizm usuwa uszkodzony materiał komórkowy [6]. Ponadto istnieje związek między spożyciem zielonej herbaty a ochroną przed starzeniem się skóry, a także zmniejszonymi przebarwieniami spowodowanymi światłem ultrafioletowym (UV) [7]. Dodatkowo, jeden przegląd sugeruje, że codzienne spożywanie zielonej herbaty może hamować starzenie się mózgu poprzez aktywację komórek nerwowych i zmniejszenie stresu. EGCG z diety najłatwiej uzupełniać pijąc zieloną herbatę lub przyjmując skoncentrowane suplementy z ekstraktem z zielonej herbaty. Zalecana dzienna dawka EGCG wynosi od 50 do 500 mg.

 

EGCG od Apollo’s Hegemony standaryzowane aż na 50% substancji aktywnej

 

Kolagen

Kolagen stanowi około 30% składu białkowego organizmu człowieka i jest dominującym białkiem w tkankach łącznych, tj. skórze, naczyniach krwionośnych i chrząstce. Kolagen typu I i III uczestniczy w około 95% konstytucji skóry i odpowiada za sprężystość, wytrzymałość, trwałość i elastyczność właściwości skóry. Wraz z upływem czasu starzenie powoduje zmniejszenie zawartości kolagenu o 1% rocznie.

Do starzenia chronologicznego przyczynia się głównie osłabienie syntezy kolagenu i elastyny, podczas gdy starzenie zewnętrzne wiąże się z dezorganizacją włókien kolagenowych i akumulacją przypadkowej fragmentacji elastyny [11].

Niektóre badania sugerują, że suplementacja kolagenem może zmniejszyć oznaki starzenia, w tym zmarszczki i suchość skóry. Na przykład 12-tygodniowe badanie na 72 kobietach wykazało, że przyjmowanie suplementu zawierającego 2,5 grama kolagenu — wraz z kilkoma innymi składnikami, w tym biotyną — dziennie znacznie poprawia nawilżenie, szorstkość i elastyczność skóry.

Inne badania na ludziach pokazują, że suplementy kolagenowe mogą poprawiać elastyczność skóry, zmniejszać zmarszczki, zwiększać nawilżenie skóry i poprawiać wzrost paznokci [12].

Istnieje mnóstwo form kolagenu przedstawionych na rynku oraz zaleconych dawkowań. Najbardziej rozsądną wydaję się być sproszkowana forma kolagenu rybiego ze względu na podobną strukturę do ludzkiego. Optymalna dawka wynosi około 10 gr dziennie.

Patentowany kolagen rybi NatiCol – najbardziej zbliżony do ludzkiego kolagen dostępny na rynku z dodatkiem biotyny i k.hialuronowego

 

NAC

NAC, czyli N-acetylocysteina jest prekursorem substancji znanej jako L-glutation. Związek ten bierze udział w wielu ważnych procesach fizycznych. Jest również silnym przeciwutleniaczem, pomagającym w walce z wolnymi rodnikami. Dostarczając organizmowi gotowego zapasu NAC, można mieć pewność, że L-glutation jest produkowany w dużych ilościach.

NAC, potężny detoksykant, pomaga wychwytywać szkodliwe związki, dzięki czemu można je wypłukać z organizmu. Korzyści NAC obejmują wsparcie funkcji wątroby, dzięki czemu może ona pełnić swoją naturalną rolę w oczyszczaniu organizmu z toksyn.

W jednym badaniu muchy karmione NAC żyły o 26,6% dłużej w porównaniu z muchami, które nie były leczone NAC [13]. Inne badanie wykazało, że suplementacja NAC wydłużyła żywotność robaków nawet o 30,5% [14]. Związek między NAC a długowiecznością może również obejmować wpływ NAC na ekspresję określonych genów mRNA [13].

Nie ma specjalnych zaleceń dietetycznych dotyczących cysteiny, ponieważ organizm może wytwarzać jej niewielkie ilości. Aby organizm mógł wytworzyć aminokwas cysteinę, potrzebujesz odpowiedniej ilości kwasu foliowego, witaminy B6 i witaminy B12. Te składniki odżywcze można znaleźć w fasoli, soczewicy, szpinaku, bananach, łososiu i tuńczyku. Podczas gdy większość pokarmów bogatych w białko – takich jak kurczak, indyk, jogurt, ser, jajka, nasiona słonecznika i rośliny strączkowe – zawiera cysteinę, niektórzy ludzie decydują się na suplementację NAC, aby zwiększyć spożycie cysteiny. NAC ma niską biodostępność jako suplement doustny, co oznacza, że organizm nie wchłania go dobrze. Przyjęta dzienna rekomendacja suplementacji to 600-1800 mg NAC.

NAC od Apollo’s Hegemony

Spermidyna

Spermidyna to naturalna poliamina obecna we wszystkich żywych organizmach, która jest krytycznie zaangażowana w utrzymanie homeostazy komórkowej. Ta substancja chemiczna wpływa na wiele procesów biologicznych, w tym, między innymi, na wzrost i proliferację komórek, regenerację tkanek, stabilizację DNA i RNA, modulację enzymatyczną [1]. Ponadto spermidyna wykazuje właściwości przeciwzapalne i antyoksydacyjne, poprawia funkcje metaboliczne i oddychanie mitochondriów oraz poprawia proteostazę (równowagę białek) [2]. Co ciekawe suplementacja spermidyną wywiera różnorodny korzystny wpływ na starzenie się i choroby związane z wiekiem u różnych organizmów [3]. Na przykład spożywanie spermidyny wydłużało życie u różnych gatunków [3], wspomaga kardio- i neuroprotekcję, stymuluje przeciwnowotworową odpowiedź immunologiczną i może zapobiegać immunostarzeniu.

Ogólnie poziomy poliamin w poszczególnych organizmach są bardzo zróżnicowane. Niemniej jednak, jedną wspólną cechą jest to, że stężenie spermidyny w tkankach zmniejsza się w sposób zależny od wieku zarówno w organizmach modelowych, jak i u ludzi [4].

Zastosowanie diety bogatej w spermidynę w celu podniesienia ogólnoustrojowego poziomu spermidyny w narządach ludzkich [39] może stanowić obiecującą strategię promowania zdrowego starzenia się. Spermidyna nie wykazuje żadnych działań niepożądanych podczas podawania myszom przez całe życie [5]. Niedawno, po raz pierwszy, badanie epidemiologiczne wykazało pozytywny związek między spożyciem spermidyny w pokarmach a poziomem zdrowia i długością życia człowieka [5]. W sumie 829 uczestników w wieku 45-84 lat przebadano w okresie 15 lat, podczas których 341 zmarło. Spożycie spermidyny przez każdego uczestnika obliczono na podstawie kwestionariuszy z uwzględniłem diety. Osoby z wysokim całkowitym spożyciem spermidyny z pożywienia wykazywały zmniejszoną częstość występowania raka i chorób układu krążenia, co koreluje z ogólną poprawą długości życia. Miało to miejsce nawet po korekcie ze względu na potencjalnie zakłócające czynniki, takie jak wiek, płeć, wskaźnik masy ciała, spożycie alkoholu i aspiryny, jakość diety, choroby metaboliczne, aktywność fizyczna i status społeczno-ekonomiczny.

Co ważne, związek między wysokim spożyciem spermidyny w diecie a zmniejszoną śmiertelnością został podsumowany w drugim, niezależnej kohorcie 1770 zdrowych uczestników w wieku 39–67 lat ze średnim okresem obserwacji wynoszącym 13 lat [5]. Jednak jedno ograniczenie wyżej wymienionych badań epidemiologicznych wynika z braku laboratoryjnych ocen stężeń spermidyny. Ważne będzie przeprowadzenie podobnych badań obserwacyjnych przy jednoczesnym korelowaniu poziomów spermidyny w osoczu każdego pacjenta z wzorcami żywieniowymi (i innymi czynnikami stylu życia).

Najwyższe stężenia spermidyny znajdziemy w warzywach (zielona papryka, kalafior, brokuł i grzyby) różnorodnych serach, kiełkach pszenicy oraz produktach sojowych. Można również rozważyć suplementacji spermidyną, jej dawka powinna wynosić 5-10 mg. Dziennie.

 

Bibliografia

  1. Pegg AE. Functions of Polyamines in Mammals. J Biol Chem. 2016;291:14904–14912
  2. Madeo F, Eisenberg T, Pietrocola F, et al. Spermidine in health and disease. Science. 2018;359(6374):eaan2788
  3. Eisenberg T, Abdellatif M, Schroeder S, et al. Cardioprotection and lifespan extension by the natural polyamine spermidine. Nat Med. 2016;22:1428–1438.
  4. Eisenberg T, Knauer H, Schauer A, et al. Induction of autophagy by spermidine promotes longevity. Nat Cell Biol. 2009;11:1305– 1314
  5. Kiechl S, Pechlaner R, Willeit P, et al. Higher spermidine intake is linked to lower mortality: a prospective population-based study. Am J Clin Nutr. 2018.
  6. Zhang, Shuangshuang et al. “The Role of Epigallocatechin-3-Gallate in Autophagy and Endoplasmic Reticulum Stress (ERS)-Induced Apoptosis of Human Diseases.” Medical science monitor : international medical journal of experimental and clinical research vol. 26 e924558. 10 Sep. 2020, doi:10.12659/MSM.924558
  7. Fukushima, Yoichi et al. “Consumption of Polyphenols in Coffee and Green Tea Alleviates Skin Photoaging in Healthy Japanese Women.” Clinical, cosmetic and investigational dermatology vol. 13 165-172. 10 Feb. 2020
  8. P. Chaturvedi. Uses of turmeric in dentistry: an update Indian J Dent Res, 20 (2009), pp. 107-109
  9. Mukerjee, J.K. Vishwanatha. Formulation, characterization and evaluation ofcurcumin-loaded PLGA nanospheres for cancer therapy. Anticancer Res, 29 (2009), pp. 3867-3875
  10. Perko, M. Ravber, Z. Knez, M. Skerget Isolation, characterization and formulation of curcuminoidsand in vitro release study of the encapsulated particles. J Supercrit Fluids, 103 (2015), pp. 48-54
  11. J. Fisher, Z. Q. Wang, S. C. Datta, J. Varani, S. Kangt, and J. J. Voorhees, “Pathophysiology of premature skin aging induced by ultraviolet light,” The New England Journal of Medicine, vol. 337, no. 20, pp. 1419–1428, 1997.
  12. Lupu, Mihaela-Adi et al. “Beneficial effects of food supplements based on hydrolyzed collagen for skin care (Review).” Experimental and therapeutic medicine vol. 20,1 (2020): 12-17.
  13. Brack C, Bechter-Thüring E, Labuhn M. N-acetylcysteine slows down ageing and increases the life span of Drosophila melanogaster. Cell Mol Life Sci. 1997 Dec;53(11-12):960-6
  14. Oh, Seung-Il et al. “Lifespan extension and increased resistance to environmental stressors by N-acetyl-L-cysteine in Caenorhabditis elegans.” Clinics (Sao Paulo, Brazil) vol. 70,5 (2015): 380-6.
  15. Pervaiz, S., Resveratrol: from grapevines to mammalian biol-ogy.FASEB J.2003,17, 1975–1985.
  16. Renaud, S. C., De Lorgeril, M., Wine, alcohol, platelets andthe French paradox for coronary heart disease.Lancet1992,339, 1523–1526.
  17. Ignatowicz, E., Baer-Dubowska, W., Resveratrol, a naturalchemopreventive agent against degenerative diseases.Pol. J.Pharmacol.2001,53, 557–569.
  18. Zielińska A, Alves H, Marques V et al (2020) Properties, extraction methods, and delivery systems for curcumin as a natural source of beneficial health effects. Medicina 56:336
  19. Hansen SN, Ipsen DH, Schou-Pedersen AM, Lykkesfeldt J, Tveden-Nyborg P (2018) Long term westernized diet leads to region-specific changes in brain signaling mechanisms. Neurosci Lett 676:85–91

 

Nazywam się Artur i jestem pasjonatem aktywności fizycznej i rozwoju osobistego. Jestem doktorantem AWF i głęboko interesuje się przygotowaniem motorycznym, biohakcingiem oraz zagadnieniami z zakresu "sport science". Istotnym dla mnie jest łączenie teorii z praktyką i przedstawienie, na pierwszy rzut oka, złożonych rzeczy w prostym języku.

    Dodaj swój komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.*