Dzisiaj mam przepis dla fanów lodów, szczególnie tych o wyrazistych smakach. Być może część z Was już słyszała o takich jakich podstawą jest mrożony banan, jeśli nie koniecznie musicie poznać tę fantastyczną dla tradycyjnych lodów alternatywę.
Składniki:
- 1 zamrożony pocięty wcześniej w kawałki banan
- około 100-120ml mleka
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- łyżeczka kakao
- miarka odżywki białkowej o smaku waniliowym, kakaowym, kawowym lub tiramisu
- dowolne orzechy
Wszystko oprócz kakao i orzechów wkładamy do blendera z ostrzami (zamykanego), dodajemy na poczatek ok 1/2 mleka, stopniowo dolewamy do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Połowę masy mieszamy z kakao, przekładamy warstwowo do naczynia, posypujemy obficie orzechami.
Odżywkę można pominąć;)
Smacznego!