Jak tam brzuszki po świętach? Treningi pewnie na serniczkach i reszcie smakołyków weszły jak złoto;)
Tak dla równowagi proponuję Wam dzisiaj ciasteczka bez węgli, słodzone erytrolem do których wykorzystałam olej kokosowy i makę kokosową marki Soncone, które dostaniecie na naszej stronie.
Od siebie i to całkiem obiektywnie musze oba te produkty pochwalić, szczególnie mąke za to, że jest jak na mąkę kokosową miałka przez co zdecydowanie przyjemniej się jej używa.
Składniki na ciasteczka:
- jajko
- 50g mąki kokosowej
- 15g oleju kokosowego
- 15g erytrolu lub innego słodzidła
- 20g orzechów
Potrzebna nam też będzie tez odrobina mąki do podsypania, papier do pieczenia, wałek i coś do wycinania ciasteczek np. mała szklanka
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, z papieru do pieczenia wycinamy 3 kawałki po około 20-30cm. Jeden kawałek wykładamy na blaszkę, 2 pozostałe posłużą nam jako ułatwienie do rozwałkowywania ciasta. Podsypujemy papier mąką, wykładamy ciasto, przykrywamy drugim kawałkiem i wałkujemy przez papier na około 0,5cm długości. Wycinamy ciasteczka, zbieramy resztę ciasta ugniatamy i tak powtarzamy aż nie ma z czego wycinać;) układamy na blaszce z papierem i na jakieś 15min wkładamy do piekarnika (powinny zarumienić się na krawędziach). Tricku z wałkowaniem przez papier wypróbujcie też np. podczas wałkowania ciasta na pizzę czy makaron, znacznie mniej się klei;)
Gotowe ciasteczka odstawiamy na chwilę i bierzemy się za polewę.
Potrzebujemy:
- łyżki oleju kokosowego
- łyżki kakako
- wiórek do posypania
Olej roztapiamy i mieszany z kakako, smarujemy ciasteczka pędzelkiem lub chlapiemy polewą na ciastka za pomocą łyżeczki, sypiemy wiórki.
Kiedy polewa zastygnie możemy je schować do słoiczka, tzrymać do kawki, podarować, albo nigdzie nie chować tylko zjeśc wszystkie od razu;)
Smacznego!