Sezon letni ma to do siebie, że po za domem spędzamy więcej czasu niż zwykle, warto mieć wtedy ze sobą coś pożywnego, wartościowego i sycącego. Przepis na ciasteczka owsiane być może jest Wam znany, ale czy z burakiem?;)
Potrzebujemy
- 100g płatków owsianych
- 100g potarkowanego ugotowanego buraka
- 100g potarkowanego jabłka
- 1 jajko
- po około 30g rodzynek, żurawiny (mogą być daktyle)
- 10g wiórek
- 1/2 łyzeczki sody
- opcjonalnie słodzidło(ja dodałam 3 krople Stevia Drops XXL-a, ale i bez tego były by słodkie dzięki rodzynkom)
- około 30-50ml gorącej wody
Przepis
Mieszamy wszystkie składniki oprócz jajka, dolewamy wodę 30-50ml, żeby płatki i bakalie delikatnie napuchły, odstawiamy na 10-15 minut, piekarnik nagrzewamy do 160 stopni, wbijamy jajko, formujemy ciasteczka i wkładamy do piekarnika na papierze do pieczenia.
Po 15 minutach jak ciasteczka z wierzchu się upieką, zmniejszamy temperaturę do około 120stopni i trzymamy je w piekarniku kolejne 15minut
Smacznego!