Kolejny przepis z Bolero, tym razem wybrałam smak cynamonowy. Przy tym przepisie chcę Wam przypomnieć, że rabarbar idealnie się sprawdzi w przepisie na kruche gdzie zastąpi maliny. Ze względu na strukturę po upieczeniu i słodko-kwaśny smak idealnie zastępuje też jabłka i wlasnie to dzisiaj wykorzystamy.
POTRZEBUJEMY:
- szklankę mąki- ja użyłam na pół żytniej i przennej,
- 1/4 szklanki mleka,
- 1 żółtko,
- 1/2 łyżeczki suchych drożdży,
- Bolero cynamonowe,
- Przyprawę do szarlotki bez cukru- 1 łyżeczka,
- Gałązka rabarbaru.
PRZEPIS
Mieszamy składniki bez Bolero i przyprawy, wyrabiamy i zostawiamy, żeby odpoczęło.
Rozwałkowujemy, posypujemy Bolero zmieszanym z przyprawą, układamy posiekany rabarbar i zawijamy.
Kroimy tak powstałą roladę w plasterki, układamy na blaszce i pieczemy 30 min w 180°.
Trochę słabo mi tym razem ciasto wyrosło, ale nic to było smacznie także nie zrażajcie się jak Wam też nie wyrośnie.
Możecie zrobić te ciastka tylko z przyprawą i słodzidłem zamiast Bolero.
SMACZNEGO!