Jabłecznik pod Chmurką

Tak dla odmiany mam dla Was coś co nie wymaga suplementów, tak żeby każdy mógł to zrobić. Zadowoleni będą szczególnie fani szarlotek, a zastępując żelatynę agarem przyjemność mogą sobie też sprawić weganie.

Jabłecznik bez pieczenia z delikatną chmurką i słodkim akcentem to moja propozycja na dzisiaj.

Potrzebujemy

  • około 500g obranych i pokrojonych jabłek
  • 40g żelatyny lub agaru
  • 100g mleczka kokosowego
  • daktyli minimum około garści
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1-2 łyzki ksylitolu/erytrolu

Jabłka wrzucamy do garnka, podlewamy sokiem z cytryny i prażymy do miękkości, można dodać do nich na tym etapie ksylitol, ale nie trzeba jeśli jabłka są słodkie.

Około 15g żelatyny rozpuszczamy w 2-3 łyżkach wrzątku, mieszamy z mlekiem kokosowym i łyżką ksylitolu, wylewamy na dno silikonowej foremki, czekamy aż wystygnie i chowamy do lodówki.

Jabłka blendujemy, jeśli puściły soki to sypiemy do nich po prostu żelatynę, jeśli nie to dodajemy kilka łyżek wrzątku. Jak podstygną, a masa z mleczka kokosowego delikatnie stężeje wylewamy masę jabłkową. Całość powinna trafić lo lodówki na kilka godzin.

Lekko zastygnięta masa wyglada tak…

2

 

Jak się zapewne domyślacie należy foremkę odwrócić.

 

20170326_101835

 

Całość posypać posiekanymi daktylami, od Was zależy jak bardzo słodki ma być deser, mi wystarczyła garść.

 

1

 

Ciasto jest delikatne i świeże w smaku, dobrze się kroi i jest banalnie proste do zrobienia.

 

3

 

Smacznego!

 

Dodano w: PrzepisyTagi: fit, fit przepis, jabłka, mleczko kokosowe, przepis

Marta Dojlida - parę słów o autorze:

Hej! Mam na imię Marta i postaram się zadbać, żeby Wam w kuchni nie było nudno. Zapraszam Was na mój instagram oh_marta gdzie jest więcej codzienych wpisów z apetycznym fit jedzonkiem;) Zobacz pozostałe posty tego autora

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *