Jak poprawić wrażliwość na insulinę? - Testosterone Wiedza

Kategorie

Najczęściej czytane

Jak poprawić wrażliwość na insulinę?

Na pewno każdy z Was słyszał to słowo: “insulina”. Ale co ona właściwie robi? Jaką rolę pełni w naszym organizmie? Spożywając pokarm zamieniamy jedzenie w energię, aby mieć siłę do życia czy treningów. Kiedy ktoś cierpi na cukrzycę to jego organizm ma problemy z jej wydzielaniem. Funkcja insuliny jest wyłączona, Jeśli organizm nie wytwarza insuliny lub nie wytwarza jej wystarczająco dużo, w końcu zdiagnozowana zostanie cukrzyca typu 1. Kiedyś nazywano ją cukrzycą młodzieńczą, ale nowe badania pokazują, że aż połowa osób z cukrzycą typu 1 jest diagnozowana dopiero w wieku dorosłym.Z drugiej strony, jeśli organizm nie wykorzystuje prawidłowo insuliny to prawdopodobnie pojawia się problem z cukrzycą typu 2.

Czym jest insulina?

Insulina to hormon wydzielany przez trzustkę. Jego głównym zadaniem jest regulacja ilości składników odżywczych krążących w krwiobiegu. Chociaż insulina jest głównie zaangażowana w zarządzanie poziomem cukru we krwi, wpływa również na metabolizm tłuszczów i białek. Kiedy jemy posiłek zawierający węglowodany, zwiększa się ilość cukru we krwi. Komórki trzustki wyczuwają ten wzrost i uwalniają insulinę do krwi. Insulina przemieszcza się następnie po krwiobiegu, dając sygnał komórkom, aby pobierały cukier z krwi. Ten proces powoduje obniżenie poziomu cukru we krwi. Szczególnie wysoki poziom cukru we krwi może mieć tragiczne skutki, powodując poważne szkody i potencjalnie prowadząc do śmierci. Jednak czasami komórki przestają prawidłowo reagować na insulinę, o czym poniżej.

Chrom od Testosterone.pl – wspomaganie wrażliwości insulinowej

Oporność na insulinę

Oporność na insulinę to stan patologiczny, w którym komórki nie reagują normalnie na hormon, który nazywa się właśnie insulina.

Insulina to hormon, który umożliwia glukozie wnikanie do komórek, co sprawia obniżenie poziomu cukru we krwi. Insulina jest uwalniana przez trzustkę w odpowiedzi na węglowodany spożywane w diecie. W stanach insulinooporności ta sama ilość insuliny nie ma takiego samego wpływu na transport glukozy i poziom cukru we krwi. Istnieje wiele przyczyn insulinooporności, a leżący u jej podstaw proces nadal nie jest do końca poznany. Czynniki ryzyka insulinooporności obejmują: otyłość, siedzący tryb życia, różne schorzenia i niektóre leki. Uważa się, że insulinooporność jest składową zespołu metabolicznego. Istnieje wiele sposobów pomiaru insulinooporności, takich jak mierzenie poziomu insuliny na czczo lub testy tolerancji glukozy, ale nie są one często stosowane w praktyce. Oporność na insulinę można poprawić dzięki podejściu do stylu życia, takim jak ćwiczenia i zmiany diety.

Skutki

Cukrzycowa kwasica ketonowa to nagły stan, który pojawia się, kiedy w organizmie nie ma wystarczającej ilości insuliny, aby regulować poziom cukru we krwi. Powoduje to, że organizm rozkłada tłuszcz na energię w przypadku braku insuliny. Prowadzi to do niebezpiecznego gromadzenia się we krwi kwasów zwanych ketonami, które mogą powodować wstrząs.

Objawy cukrzycowej kwasicy ketonowej obejmują:

– pragnienie lub bardzo suchość w ustach,

-częste oddawanie moczu,

-wysoki poziom cukru we krwi

-wysoki poziom ketonów w moczu

-zmęczenie

-sucha lub zaczerwieniona skóra

-nudności, wymioty lub ból brzucha

-trudności w oddychaniu

– brzydki oddech,

– “brainfogi”.

Inną sprawą dla diabetyków stosujących insulinę jest możliwość wystąpienia hiperglikemii, znanej również jako „szok insulinowy”, który wiąże się ze stosowaniem zbyt dużej ilości insuliny i bardzo niskim spadkiem poziomu cukru we krwi. Może to spowodować nawet śpiączkę, drgawki czy zawał serca. Jednak można szybko ustabilizować oba stany chorobowe dzięki pomocy lekarza. Należy traktować je poważnie i nie lekceważyć żadnych objawów.

Insulinomimetyk – berberyna HCL

 

Rodzaje terapii

Wszystkie rodzaje insuliny dają taki sam efekt. Skład różnych rodzajów insuliny wpływa na to, jak szybko i jak długo działają.

  • insulina szybko działająca – ten rodzaj insuliny zaczyna działać około 15 minut po wstrzyknięciu. Jego efekty mogą trwać od trzech do czterech godzin. Często stosuje się przed posiłkiem.
  • insulina krótko działająca – insulinę wstrzykuje się przed posiłkiem. Zaczyna działać od 30 do 60 minut po wstrzyknięciu i trwa od pięciu do ośmiu godzin.
  • insulina o pośrednim czasie działania – ten rodzaj insuliny zaczyna działać w ciągu jednej do dwóch godzin po wstrzyknięciu, a jej działanie może trwać od 14 do 16 godzin.
  • insulina długo działająca: – insulina może zacząć działać dopiero po około dwóch godzinach od wstrzyknięcia. Jego efekty mogą utrzymywać się do 24 godzin lub dłużej.

Strzykawka, Pigułka, Kapsułka, Morfina, Igła, Ciecz

https://pixabay.com/pl/illustrations/strzykawka-pigu%C5%82ka-kapsu%C5%82ka-morfina-1884784/

Jak poprawić wrażliwość na insulinę?

1. Odpowiednia ilość snu – jak już wiadomo sen odgrywa bardzo ważną rolę w naszym życiu. Natomiast brak snu może być szkodliwy i zwiększać ryzyko infekcji, chorób serca i cukrzycy typu 2. Kilka badań powiązało również zły sen ze zmniejszoną wrażliwością na insulinę. Jedno badanie z udziałem dziewięciu zdrowych ochotników wykazało, że zaledwie cztery godziny snu w ciągu jednej nocy zmniejszają wrażliwość na insulinę i zdolność regulowania poziomu cukru we krwi w porównaniu do ośmiu i pół godziny snu. Warto więc zadbać o odpowiednią jakość oraz długość snu.

2. Więcej ćwiczeń – regularne ćwiczenia to jeden z najlepszych sposobów na zwiększenie wrażliwości na insulinę. Pomaga przenieść cukier do mięśni w celu magazynowania i sprzyja natychmiastowemu zwiększeniu wrażliwości na insulinę, która trwa od 2 do 48 godzin, w zależności od wysiłku. Trening oporowy pomaga również zwiększyć wrażliwość na insulinę. Wiele badań wykazało zwiększoną wrażliwość na insulinę u mężczyzn i kobiet z cukrzycą ale i zdrowych. Podczas gdy zarówno trening aerobowy, jak i trening oporowy zwiększają wrażliwość na insulinę, najbardziej efektywne wydaje się połączenie obu treningów.

3. Odpowiednia dieta – w dietach zwykle brakuje pewnych mikroelementów, takich jak magnez, wapń, błonnik czy potas. Te składniki odżywcze są niezbędne do utrzymania odpowiedniego poziomu cukru we krwi. Osoby z insulinoopornością powinny szukać pokarmów zawierających dużo składników odżywczych.Warto wprowadzić do swojej diety warzywa, takie jak brokuły, sałatę czy paprykę oraz pomidory, które są doskonałym źródłem witamin C i E. Oczywiście owoce, a najlepiej owoce cytrusowe, takie jak cytryny, pomarańcze i limonki. Owoce jagodowe, które są źródłem przeciwutleniaczy również będą świetnym wyborem. Jak już wspomniałam – żywność bogata w błonnik jest tu bardzo pomocna, w tym fasola i soczewica. Warto dodać, że bataty mają niższy indeks glikemiczny niż zwykłe ziemniaki. Spożywać należy również produkty pełnoziarniste, takie jak owies czy jęczmień. Nie można zapomnieć o pokarmach bogatych w białko, w tym chude mięso, ryby, soja, rośliny strączkowe i orzechy. Dużo osób zapominia o spożywaniu ryb, które są źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, takie jak łosoś czy sardynki. Najlepiej odstawić słodzone produkty, pić wodę oraz herbatę. Regularne spożywanie pokarmów o wysokiej zawartości cukru może obniżyć zdolność organizmu do wytwarzania wystarczającej ilości insuliny. Może również ograniczać zdolność komórek do wchłaniania cukru. Jeśli komórki zostaną nasycone zbyt dużą ilością cukru we krwi lub glukozy, będą stopniowo coraz mniej reagować na insulinę. Należy uważać i zachować zdrowy rozsądek jeśli chodzi o napoje słodzone, w tym soki owocowe czy napoje gazowane, alkohol, słodycze oraz fast-foody, które są źródłem tłuszczy trans.

 

4. Zmniejszenie poziomu stresu – kiedy się zbyt długo denerwujemy nasz organizm wydziela hormon stresu – czyli kortyzol oraz glukagon. Wpływa to negatywnie na każdy aspekt w naszym życiu. Hormony te rozkładają glikogen, formę magazynowanego cukru, na glukozę, która dostaje się do krwiobiegu, aby organizm mógł ją wykorzystać jako szybkie źródło energii. Niestety, ciągły stres utrzymuje wysoki poziom hormonów stresu, stymulując rozkład składników odżywczych i zwiększając poziom cukru we krwi. Hormony stresu powodują również, że organizm jest bardziej odporny na insulinę. Zapobiega to przechowywaniu składników odżywczych i sprawia, że są one bardziej dostępne we krwi w celu wykorzystania ich jako energii. Najlepiej podjąć takie działania takie jak medytacja, słuchanie spokojnej muzyki czy spacer. Każdy powinien znaleźć coś dla siebie.

5. Zioła i przyprawy – cynamon może pomóc zwiększyć wrażliwość na insulinę poprzez zwiększenie transportu glukozy do komórek, a nawet może „naśladować” insulinę, aby zwiększyć wychwyt cukru z krwiobiegu. Nasiona kozieradki są bogate w rozpuszczalny błonnik, który pomaga zwiększyć skuteczność insuliny. Spożywanie ich może pomóc zwiększyć kontrolę poziomu cukru we krwi i wrażliwość na insulinę. Kurkuma zawiera aktywny składnik zwany kurkuminą, która ma silne właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne. Może zwiększać wrażliwość na insulinę poprzez redukcję wolnych kwasów tłuszczowych i cukru we krwi. Czosnek może poprawiać wydzielanie insuliny i ma właściwości przeciwutleniające, które zwiększają wrażliwość na insulinę. Te odkrycia dotyczące ziół i przypraw potrzebują więcej badań na ludziach, aby sprawdzić czy rzeczywiście pomagają.

6. Suplementy – takie jak berberyna- jest to cząsteczka roślinna z różnych ziół, w tym z rośliny Berberys. Jego wpływ na insulinę nie jest dokładnie znany, ale niektóre badania wykazały, że zwiększa wrażliwość na insulinę i obniża poziom cukru we krwi. Również resweratrol, czyli polifenol znajdujący się w skórce czerwonych winogron i innych jagód. Może zwiększać wrażliwość na insulinę, zwłaszcza u chorych na cukrzycę typu 2, ale jej funkcja jest słabo poznana.

Podobnie jak w przypadku wszystkich suplementów, istnieje ryzyko, że mogą one wchodzić w interakcje z obecnymi lekami. Najlepiej skonsultować się z lekarzem przed rozpoczęciem ich przyjmowania.

7. Zmniejszenie masy ciała – jak się okazuje – nadwaga zwiększa szanse na insulinooporność. W szczególności osoby z nadmiarem tłuszczu w okolicach talii i brzucha są bardziej narażone na rozwój insulinooporności. Dzieje się tak, ponieważ komórki tłuszczowe wydzielają hormony i inne substancje, które mogą zakłócać działanie insuliny.

Omega-3 wpływające na prawidłową glikemię i wrażliwość insulinową

Podsumowanie

Wrażliwość na insulinę jest bardzo ważna. Insulinooporność może być jednym z głównych czynników wywołujących wiele – jeśli nie większość – współczesnych chorób przewlekłych.Możemy jednak poprawić wrażliwość na insulinę poprzez kilka kroków, które zostały podane powyżej. Zapobieganie insulinooporności może być jednym ze sposobów na dłuższe i zdrowsze życie.

Źródła:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3256323/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2845795/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10898125/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20371664/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10683091/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17635103/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24730354/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK209038/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/1605044/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2410097/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3722087/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24695890/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22579946/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19857068/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19665995/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22828920/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4469375/

https://prescriptionhope.com/blog-the-best-ways-to-increase-insulin-sensitivity/

https://pl.wikipedia.org/wiki/Insulina

https://www.diabetes.co.uk/body/insulin.html

https://www.webmd.com/diabetes/guide/overview

https://pixabay.com/pl/photos/bia%C5%82y-cukier-s%C5%82odki-kostki-cukru-5040127/

Studentka drugiego roku Akademii Wychowania Fizycznego i Sportu w Gdańsku, trener personalny, miłośniczka zdrowego stylu życia i treningów, szczególnie siłowni, która pomogła mi wyjść z zaburzeń odżywiania. Stawiam na zdrowy rozsądek i balans.

    Dodaj swój komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.*