Dieta o zmniejszonej ilości kalorii, zwykle wiąże się z wieloma wyrzeczeniami. Potrawy muszą być przygotowywane bez dodatku tłuszczu, co pogarsza ich smak. Smażenie staje się problemem, ponieważ potrawy przywierają do patelni i nie smakują tak samo dobrze, jak smażone na tłuszczu. Rozwiązaniem tego problemu, jest smażenie na olejach typu 0%.
Czym są oleje 0%?
Oleje tego typu, pozwalają na smażenie potraw, na minimalnej ilości tłuszczu. Zwykle w ich skład wchodzi zwykły olej, który zawiera naturalne dodatki, zapobiegające przywieraniu potraw i poprawiające ich smak.
Kaloryczność takich produktów jest praktycznie taka sama jak zwykłego oleju.
Jedna dawka oleju 0% jest jednak tak mała, że jej kaloryczność można pominąć. Porcja zwykłego oleju to około 10 gramów, co oznacza, że podczas smażenia dostarczamy sobie około 90 kalorii. Porcja oleju w spraju, to jedynie 1 gram (czasem mniej), co daje około 9 kalorii.
Oleje 0%, są dostępne w formie spraju – jedno przyciśnięcie przycisku, uwalnia dawkę oleju, która pokrywa dużą powierzchnię patelni. Dzięki temu, jej zawartość nie przywiera. Olej 0% pozwala także uzyskać chrupiącą skorupkę na powierzchni mięsa i warzyw, która znacznie poprawia ich smak.
Co więcej, stosowanie oleju w spraju, umożliwia łatwiejsze wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.
Można je stosować z patelniami teflonowymi, by zmniejszyć ryzyko uszkodzenia ich powłoki.
Co wchodzi w skład olejów 0%?
Oleje tego typu, zawierają różne odmiany olejów, które stosuje się przy tradycyjnym przygotowywaniu potraw, na przykład, oliwę, olej rzepakowy czy kokosowy. Mogą one zawierać także aromaty, które nadają jedzeniu maślany smak. Oprócz tego, w skład oleju wchodzi niewielka dawka etanolu, który błyskawicznie wyparowuje z patelni, oraz lecytyna. Te dodatki, jeszcze bardziej zmniejszają kaloryczność oleju oraz pozwalają na bardzo dokładne rozbicie jego cząsteczek.
Jak widać, skład olejów 0% jest w pełni naturalny i nie musimy się go obawiać.
Oleje 0%, są droższe od standardowych, jednak stosuje się je w znacznie mniejszych dawkach i jedno opakowanie, wystarcza na długi czas.
Jedne z najlepszych olejów w sprayu od XXL Nutrition – kokosowy, z oliwy lub rzepakowy (canola)
Kiedy warto skorzystać z zalet olejów 0%?
Są one niezastąpione w przypadku, gdy zależy nam na maksymalnym zmniejszeniu kaloryczności naszej diety lub tymczasowym wyeliminowaniu tłuszczów. Sprawdzają się na przykład w diecie Dukana. Naszym zdaniem, będą one dobrym wyborem także wtedy, gdy zależy nam na schudnięciu bez wyrzeczeń – wystarczy prosta zmiana zwykłego oleju na olej 0%, by znacznie zmniejszyć ilość kalorii przyjmowanych w trakcie dnia.
Oczywiście, pewna ilość tłuszczu jest potrzebna do prawidłowego przebiegu wielu procesów metabolicznych w organizmie, jednak współczesny człowiek, zmaga się raczej z nadmiarem, niż z niedoborem tłuszczu. Zamienniki niezdrowych produktów, takie, jak oleje 0%, zmieniają ten stan rzeczy.
Oleje tego typu, nie zawierają szkodliwych dodatków i są stosunkowo tanie, co skłania do ich wypróbowania w gospodarstwie domowym. Podsumowując – dzięki nim, można gotować smacznie i zdrowo.