Jakiś czas temu zapytałam na swoim instagramie jakie słodycze mielibyście ochotę zjeść w zdrowszej wersji. I tak dostałam wyzwanie na stworzenie Schoko Bonsów.
Ich stworzenie okazało się bardzo proste, a smak i konsystencja naprawdę są blisko tych popularnych czekoladek.
Potrzebujemy
masa
- 100g mascarpone
- 20g odżywki np.BiotechUSA orzechowy
- 20g orzechów
- 20g oleju kokosowego
polewa
- gorzka czekolada lub po 15g oleju kokosowego, kakao i odżywki
Przepis
Olej rozpuszczamy, mieszamy z mascarpone, i odżywką. Orzeszki kruszymy no w woreczku, albo szmatce i dosypujemy do masy.
Przekładamy do foremki na czekoladki lub lód, wkładamy do zamrażarki. Po około godzinie wyjmujemy z zamrażarki i foremek.
Czas na polewę, rozpuszczamy czekoladę lub olej i jeśli używamy tego drugiego dodajemy kakako i odżywkę.
Ja oblałam swoje schoko bonsy deliktnie z góry, a potem z dołu. Oczywiście można je pozanużać i wyłożyć na silikonową matę lub papier do pieczenia. Można też czekoladową polewę odpuścić, bo i bez niej są smaczne.
Czekoladki po oblaniu czekoladą trzymamy w lodówce;)
Smacznego!