Szybki Czekoladowy Sernik - Testosterone Wiedza

Kategorie

Najczęściej czytane

Szybki Czekoladowy Sernik

Był sernik jaglany, teraz czas na prawie tradycyjny. Prawie, bo piec będziemy tylko spód dzięki czemu w jakąś godzinę już będziemy mogli  go zajadać.

 

 

Potrzebujemy

spód

  • 50g daktyli
  • 50g wrzątku
  • 50g orzeszków ziemnych
  • 100g płatków owsianych
  • 2 jajka

masa

  • 750g chudego twarogu
  • 2 gorzkie czekolady
  • łyżkę oleju kokosowego
  • miarkę odżywki o czekoladowym/orzechowym smaku
  • wiórki lub owoce do dekoracji

Czekolady można zastąpić olejem kokosowym i kakao lub większą ilością odżywki. Użyłam twarogu chudego, bo sernikowy jest zazwyczaj tłusty, a tu i tak wejdzie sporo tłuszczu. Z sernikowym serniczek będzie za to mega kremowy. Jeśli nie używacie odżywek to dosłodźcie masę np. ksylitolem.

Przepis

Daktyle zalewamy wrzątkiem, blendujemy, następnie dodajemy resztą składników- znowu blendujemy i dodajemy jajka żeby wszystko zblendowało się na gładko.

Masę rozprowadzamy na papierze do pieczenia , jest dość gęsta więc warto pomóc sobie mokrą łyżką. Pieczemy 15-20 min w 180•.

Żeby przygotować naszą masę serową musimy rozpuścić czekoladę i olej. Najlepiej na garnek z gotującą się wodą postawić metalową miseczkę i w ten sposób roztapiać czekoladę. Dzięki olejowi nie zacznie się ona przypalać.

Rozpuszczoną dodajemy powoli do twarogu blendując, następnie dodajemy odżywkę i mieszamy.

Masę wykładamy na upieczony spód i wkładamy na minimum godzinę do lodówki.

 

 

Ja sernik posypałam wiórkami, ale możecie posypać go startą czekoladą, położyć maliny czy brzoskwinie i zrobić szybko coś wow;)

Smacznego!

Hej! Mam na imię Marta i postaram się zadbać, żeby Wam w kuchni nie było nudno. Zapraszam Was na mój instagram oh_marta gdzie jest więcej codzienych wpisów z apetycznym fit jedzonkiem;)

  • Anita
    13 września 2017 o 15:24

    Ciekawy pomysł na urozmaicenie swojej słodyczowej diety. Jestem łasuchem więc zawsze bardzo trudno mi się oprzeć wszystkim batonom i czekoladkom, a tu takie inspirujące przepisy. Dzięki:)

    Odpowiedz
    • Marta Dojlida
      25 września 2017 o 10:25

      to ja dziękuję za tak sympatyczny komentarz;)

      Odpowiedz

Dodaj swój komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.*