Dzisiaj będzie przepis na bardzo wilgotne i aromatyczne ciacho cytrynowe. Można jeść je samo, posmarować masłem orzechowym, dżemem, opcji jest dużo. Samo ciasto możemy wykorzystać jako podstawę do kolejenych słodkości. Ja dzisiaj swoje przedstawię Wam je w formie ciacha przełożonego brzoskwiniami, mascarpone i do tego oblanego czekoladą.
Potrzebujemy
ciasto
- 2 duże cytryny
- 3 jajka
- 200g płatków owsianych zblendowanych na mąkę lub inna mąka byle nie kokosowa
- 80g oleju kokosowego
- 80g ksylitolu
- łyżeczkę sody
przełożenie/dekoracja
- opakowanie mascarpone
- 1/2 brzoskwini
- 2 gorzkie czekolady
- orzeszki ziemne
Przepis
Cytryny myjemy, a następnie w całości gotujemy do miękkości. Białka oddzielamy od żółtek. Kiedy cytryny wystygną blendujemy je z pozostałymi składnikami i delikatnie dojdajemy ubite białka. Pieczemy w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia około 30-40 min w 160stopniach.
I tu mamy wersję podstawową naszego ciasta, ale ja poszłam o krok dalej i kiedy wystygło postanowiłam je przekroić i przełożyć mascarpone, brzoskwinią pokrojona w piórka, oblać rozpuszczoną czekoladą i posypać orzeszkami.
Dajcie znać jak wypróbujecie i z czym połączyliście to ciacho;)
Smacznego!