Dzisiaj będzie idealny przepis dla wielbicieli maseł orzechowych. Ciasto nie wymaga pieczenia, jest low carb, ma też dużo białka. W dodatku wygląda jak smakuje-bombowo!
SKŁADNIKI
BLATY
- 4 jajka
- 1 budyń bez cukru np. śmietankowy
- 3 czubate łyżki odżywki białkowej, ja użyłam tej klik!
- 1 czubata łyżka kakao
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 szklanki mleka
- szczypta soli
PRZEŁOŻENIE
- 2 czubate łyżki masła orzechowego, ja wybrałam migdałowe, o to tu klik!
- 1 opakowanie serka mascarpone
- 1 łyżka ksylitolu
- kwaśny dżem z wodą do nasączenia blatów
- ciasteczka Oreo dla dekoracji
PRZEPIS
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z dodatkiem szczypty soli. Jak piana będzie sztywna, dorzucamy żółtka i ubijamy razem. Dodajemy resztę składników i mieszamy dokładnie. Rozgrzewamy patelnie i będziemy nasze blaty smażyć jak omlety. Ja swoje smażę bez tłuszczu na patelni granitowej. Wyszło mi 5 blatów, nie przejmujcie się jeśli wyjdzie więcej lub mniej;)
Żeby zrobić krem wystarczy zblendować mascarpone z masłem orzechowym i słodzidłem.
Kładziemy blat, nasączamy delikatnie pączem, smarujemy kremem i kładziemy następny blat. Resztę kremu rozsmarowujemy na wierzch i boki. Dla dekoracji kruszymy ciasteczkai wkładamy ciasto do lodówki. Dobrze, żeby zostało tam chociaż kilka godzin;)
SMACZNEGO!
Zuza
31 marca 2018 o 06:56A budyń ma być ugotowany czy sam proszek??
Marta Dojlida
31 marca 2018 o 07:28Proszek:)
Zuza
31 marca 2018 o 11:35Dziękuje