Wiosna już się u nas rozgościła, przyszedł czas sałateczek, owocowych koktajli i lekkich deserów.
Dzisiejsza moja propozycja zadowoli również wegan, warunkiem jest zamiana białka na białko roślinne lub słodzik.
Będą nam potrzebne
- 1 puszka mleka kokosowego
 - 1 dojrzałe awokado
 - 1 łyżka odżywki białkowej
 - 1 łyżka masła migdałowego
 - 1 płaska łyżka kakao
 - 1 łyżka ksylitolu
 - 2 łyżeczki żelatyny
 - 50ml wrzątku
 - trochę orzechów i bakalii do dekoracji
 
Do warstwy kokosowej możecie dodać malin, wtedy będzie ona delikatnie różowa jak u mnie;)
Przepis
Awokado blendujemy z ksylitolem, masłem orzechowym i kakao, dodając jeszczcze po jednej łyżce stałej i płynnej części mleka kokosowego. Gładki krem wykładamy na dno pucharków.
Resztę mleka kokosowego blendujemy z odżywką. Dodajemy 2 łyżki do rozpuszczonej we wrzątku żelatyny, mieszamy dokładnie, dolewamy z powrotem do mleczka i mieszamy. Wylewamy na warstwę czekoladową, ozdabiamy bakaliami i wkładamy na kilka godzin do lodówki.
SMACZNEGO!


				





