Dzisiaj szybki i mocno czekoladowy deser. Idealny sam w sobie, jak i dodatek do lodów. W środku jest banan (musicie uwierzyć mi na słowo i wybaczyć brak zdjęcia?), ale może tam być również czekolada czy inne owoce.
POTRZEBUJEMY
- 1 jajko,
- 1 budyń bez cukru (proszek),
- 15 g nutelli bez cukru lub rozpuszczonej czekolady do masy i 15 g do polewy,
- szczyptę sody,
- 1/2 banana,
- 15 g masła klarowanego do polewy,
- orzeszki (opcjonalnie) do posypania.
PRZEPIS
Składniki mieszamy ze sobą, wkładamy do foremek, idealnie by było do półokrągłych. W ciasto wkładamy kawałeczek banana lub czekolady. Pieczemy 8-10 min w 150°C. Jeśli ciasto wycieknie, to możemy wyrównać je z dołu nożem.
Polewę robimy z nutelli i masła rozpuszczonych razem w mikrofali (ok. 30 sekund). Na wierzch posypujemy orzeszkami i gotowe! Smacznego!
Ilona
13 listopada 2018 o 21:19Marta, dziś spróbowałam i są genialne! Uwielbiam Twoje przepisy!