Lekka alternatywa dla wszelkich serniczków i kremowych ciast, szybka w robieniu, przyjemna w jedzeniu;)
Potrzebujemy
warstwa budyniowa
- 1 waniliowy budyń bez cukru
- słodzidło
- mleko około 300ml
- 2 łyzki masła klarowanego
warstwa kokosowa
- puszka mleka kokosowego
- słodzidło
- 20g żelatyny
- migdały do dekoracji
spód
- 150g daktyli
- 100ml wrzącej wody
- 100g płatków owsianych
- 30g oleju koko
Ja jako słodzidła użyłam ksylitolu od Sante, może być białko kokosowe albo czekoladowe, każde które fajnie łączy się z kokosowym smakiem.
Przepis
Daktyle zalewamy wrząca wodą i odstawiamy, żeby zmiękły, nastepnie je blendujemy mieszamy z płatkami i rozpuszczonym olejem kokosowym. Masę rozprowadzamy na papierze do pieczenia, ja użyłam małej prostokątnej blaszki. Pieczemy w 160 stopniach 15 minut.
Gotujemy budyń wg przepisu na opakowaniu, uywając mniejszej ilości mleka, kiedy wystygnie blendujemy go z masłem, wylewamy na nasz upieczony i podstudzony spód, wkładamy do lodówki.
Mleko ubijamy, z żelatyną rozpuszczoną w około 3-4 łyżkach wrzątku, najpierw żelatynę hartujemy dodając trochę mleczka do gorącej mieszanki, następnie wlewamy do niego i ubijamy ponownie. Wylewamy na stężałą masę budyniową, układamy migdały tak, aby przy krojeniu były one od razu ozdobą. Moje się troszkę podtopiły;)
Ciacho trzymamy kilka godzin w lodówce, jak stężeje można kroić i jeść;)
Smacznego!