Ciasto Budyniowo-Kokosowe

Lekka alternatywa dla wszelkich serniczków i kremowych ciast, szybka w robieniu, przyjemna w jedzeniu;)

Potrzebujemy

warstwa budyniowa

  • 1 waniliowy budyń bez cukru
  • słodzidło
  • mleko około 300ml
  • 2 łyzki masła klarowanego

warstwa kokosowa

  • puszka mleka kokosowego
  • słodzidło
  • 20g żelatyny
  • migdały do dekoracji

spód

  • 150g daktyli
  • 100ml wrzącej wody
  • 100g płatków owsianych
  • 30g oleju koko

Ja jako słodzidła użyłam ksylitolu od Sante, może być białko kokosowe albo czekoladowe, każde które fajnie łączy się z kokosowym smakiem.

Przepis

Daktyle zalewamy wrząca wodą i odstawiamy, żeby zmiękły, nastepnie je blendujemy mieszamy z płatkami i rozpuszczonym olejem kokosowym. Masę rozprowadzamy na papierze do pieczenia, ja użyłam małej prostokątnej blaszki. Pieczemy w 160 stopniach 15 minut.

Gotujemy budyń wg przepisu na opakowaniu, uywając mniejszej ilości mleka, kiedy wystygnie blendujemy go z masłem, wylewamy na nasz upieczony i podstudzony spód, wkładamy do lodówki.

Mleko ubijamy, z żelatyną rozpuszczoną w około 3-4 łyżkach wrzątku, najpierw żelatynę hartujemy dodając trochę mleczka do gorącej mieszanki, następnie wlewamy do niego i ubijamy ponownie. Wylewamy na stężałą masę budyniową, układamy migdały tak, aby przy krojeniu były one od razu ozdobą. Moje się troszkę podtopiły;)

 

19451756_1496416050419953_602713712_o

 

Ciacho trzymamy kilka godzin w lodówce, jak stężeje można kroić i jeść;)

 

19451569_1496415950419963_1452489765_o

 

Smacznego!

 

Dodano w: PrzepisyTagi: fit przepis, ksylitol, mleczko kokosowe, olej kokosowy

Marta Dojlida - parę słów o autorze:

Hej! Mam na imię Marta i postaram się zadbać, żeby Wam w kuchni nie było nudno. Zapraszam Was na mój instagram oh_marta gdzie jest więcej codzienych wpisów z apetycznym fit jedzonkiem;) Zobacz pozostałe posty tego autora

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *