Lato się kończy… zbliża się jesień… czas na szarlotkę… ? gdyby znudziło Was ciasto w tradycyjnej formie zapraszam do wypróbowania przepisu na chrupiące rurki z szarlotkowym nadzieniem.
POTRZEBUJEMY
- 200g mąki np. Z amarantusa
- 100-150ml ciepłej wody
- 30-50ml oleju kokosowego
- 2-3 łyżki ksylitolu
- łyżeczkę cynamonu
- łyżeczkę żelatyny
- 2 średnie jabłka
*ilość wody i oleju zależy od chłonności mąki, ciasto musi być elastyczne, nie powinno kleić się do rąk. Kokosowa się nie nadaje
PRZEPIS
Do mąki dosypujemy 2 łyżki ksylitolu i pół łyżeczki cynamonu. Następnie powoli dodajemy ciepłą wodę i olej kontrolując konsystencję ciasta. Do uzyskania rurek potrzebujemy rurek cukierniczych, ale możecie wyłożyć ciastem foremki na muffinki i zrobić mini tartaletki. Jeśli mamy rurki bierzy kulkę ciasta, rozpłaszczamy i owijamy w okół rurki. Pieczemy 15 min w 180•, zostawiamy w piekarniku do wyschnięcia.
Teraz nasze nadzienie, jabłka pokrojone w drobną kostę w rzucamy do garnuszka z żelatyną, pozostałym ksylitolem, cynamonem i 2 łyżkami wody. Podduszamy to kilka minut. Po nadzianiu rurek, wkładamy je do lodówki.
Smacznego!
Marika
3 września 2018 o 08:52Wyglądają naprawdę smacznie. Wykorzystam przepis u siebie w domu. Jak wiadomo cynamon ma właściwości odchudzające. Głównie działa na metabolizm. W trakcie odchudzania często z niego korzystałam, stosowałam iqgreen oraz codziennie ćwiczyłam, żeby pozbyć się nadmiernej tkanki tłuszczowej.
T-BLOG
14 września 2018 o 22:18daj znac jak wyjdzie 🙂