Lactobacillus plantarum – kompan w walce z IBS i nie tylko…

WSTĘP

Lactobacillus plantarum to bardzo popularne bakterie z rodziny Lactobacillus. Powszechnie występują one w produktach spożywczych fermentowanych . Co ciekawe po raz pierwszy zostały wyizolowane z ludzkiej śliny. Jest to gatunek charakteryzujący się niezwykłą elastycznością i wszechstronnością – dzięki czemu może się rozwijać w temperaturze 14 – 45 stopni C oraz w bardzo szerokim zakresie pH. Te nieruchome Gram-dodatnie bakterie występują w różnych odcinkach układu pokarmowego oraz wydalniczego.  Przeprowadzają one proces fermentacji mlekowej w jelicie, gdzie konkurując z wieloma patogenami chronią nasz organizm przed niekorzystnymi grzybami, bakteriami czy wirusami.

Szczep L.plantarum wykorzystywany jest między innymi do procesu powstawania kiszonek. Bakteria ta zaczyna dominować i wytwarzać kwas mlekowy (izomery D i L)  jednocześnie ograniczając rozwój pozostałych mikroorganizmów – wykorzystując do tego nadtlenek wodoru. Reasumując  – spotykamy się z nimi na co dzień wcinając kiszoną kapustę, kiszone ogórki ,kimchi czy oliwki.

Innym rodzajem wykorzystania tych korzystnych dla nas mikroorganizmów jest zastosowanie w medycynie.  Dzięki temu, że bakterie te mają zdolność do przywierania do ludzkiej śluzówki jelitowej  oraz powierzchni innych komórek nabłonkowych mogą być stosowane do wyparcia innych – powodujących problemy naszego układu pokarmowego. Pomagają redukować przeciwciała odpowiedzialne za reakcje alergiczne typu natychmiastowego IgE. Posiadając właściwości silnie bakteriostatyczne blokując powstawanie i rozwój mikroorganizmów patogennych. Sprawdzają się więc świetnie w leczeniu takich dolegliwości jak zespół jelita drażliwego, choroba Crohna, zapalenie jelita grubego a także  w różnego rodzaju problemach na tle trawiennym jak np. biegunki. Okazują się też skuteczne w walce z niepokojem czy stresem.

Probiotic-10 25 Billion

 JEDEN Z PRODUKTÓW ZAWIERAJĄCYCH    OPTYMALNĄ ILOŚĆ BAKTERII L.PLANTARUM

WYKORZYSTANIE L.PLANTARUM

 

ZESPÓŁ JELITA DRAŻLIWEGO – IBS

Zespół jelita drażliwego czyli irritable bowel syndrome to idiopatyczna przewlekła choroba układu pokarmowego dająca nieprzyjemne objawy w postaci częstych skurczowych bólów brzucha, biegunek, zaparć, zgagi, gazów czy bólu głowy i ogólnego zmęczenia. Jest to najczęstsze schorzenie gastroenterologiczne występujące w Polsce (u dorosłej populacji) w około 14%. Jednocześnie zaobserwowano, że bardzo mała liczba osób dotkniętych dolegliwością udaje się do lekarza czy szuka rozwiązania problemu.  Przyczyny takiego stanu mogą być różne. Zaczynając od przebytej infekcji jelitowej kończąc na nadmiernym rozroście flory bakteryjnej (SIBO).

Pomocnym w walce z IBS okazuje się właśnie omawiany dziś szczep L.plantarum.  Według najnowszego randomizowanego, kontrolowanego placebo badania któremu poddało się aż 214 osób mających syndromy zespołu jelita drażliwego efekty są znaczne już po 4 tygodniach kuracji probiotykiem. Pacjentom podawano placebo lub 10 miliardów jednostek CFU L.plantarum 299v raz dziennie i sprawdzano objawy IBS. Wykazano, że L.plantarum wpływa znacząco na zmniejszenie objawów w porównaniu do grupy placebo.

W badaniu przeprowadzanym przez Krzysztofa Niedzielina i jego zespół w 2001r. 40 pacjentów podzielono  na 2 grupy (po 20) gdzie u jednych zastosowano omawiany dziś szczep bakterii natomiast u drugich – placebo. Byli to ludzie z dolegliwościami IBS. W rezultacie przeprowadzonego badania wszyscy pacjenci, którym podawany był L.plantarum stwierdzili ustąpienie bólu brzucha.W grupie placebo polepszenie stwierdziła jedynie połowa. Suplementowani probiotykiem doznali również normalizacji częstotliwości oddawania stolców oraz innych objawów IBS (zespołu jelita drażliwego).

 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3419998/

https://journals.lww.com/eurojgh/Abstract/2001/10000/A_controlled,_double_blind,_randomized_study_on.4.aspx

 

POMOC W BUDOWNIE MASY MIĘSNIOWEJ I WYTRZYMAŁOŚCI

Jak już wiemy L.plantarum może przynieść nam spore benefity w kontekście zmniejszania stanów zapalnych, łagodzenia bólów brzucha czy biegunek. Jednak całkiem nowy obraz na potencjalne działanie tych mikroorganizmów rzuca nam badania przeprowadzone przez Yy-Mig Chen z zespołem innych naukowców. Eksperyment został co prawda przeprowadzony na myszach aczkolwiek może napawać sporą nadzieją i dozą ciekawości w kontekście ludzi.

Badanie polegało na podawaniu jednej grupie bakterii lactobacillus plantarum. Po sześciu tygodniach  zbadano gryzonie i okazało się, że nastąpiła rekompozycja – masa mięśniowa zwiększyła się a tkanka tłuszczowa spadła. Dokonano też ważenia mięśni i jak się okazało u myszy poddawanych działaniu probiotyku zaobserwowano większy przyrost włókien mięśniowych. Co ciekawe myszy z probiotykiem mogły także znacznie dłużej pływać w wodzie w porównaniu do tych z grupy kontrolnej. Badania krwi wykazały u nich mniejszą ilość kwasu mlekowego, amoniaku i kinazy kreatynowej.

Powiedzieć, że bakterie sprawią szybszą budowę masy mięśniowej i lepszą wytrzymałość u ludzi po tak skonstruowanym jednym badaniu na myszach było by sporą nadinterpretacją. Jednakże myślę, że jest to swego rodzaju ciekawostka, którą w najbliższym czasie ktoś będzie chciał sprawdzić w kontekście ludzi. Badanie może dawać pewne przesłanki, że pośrednio bakterie mogą spowodować te 2 efekty.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4848674/

 

IMMUNOMODULACJA

Wpływ na modulacje układu immunologicznego przez L.plantarum został zbadany na szczurach. Gryzonie podzielono na 2 grupy. Obie zarażono bakteriami E.coli natomiast jednej z nich podawano dodatkowo bakterie lactobacillus plantarum. Po 6 tygodniach określono liczbę bakterii jaka znajdywała się w węzłach chłonnych oraz jelicie cienkim.

Grupa szczurów z probiotykiem miała znacznie mniejsze ilości E.coli w jelicie cienkim oraz węzłach chłonnych, znacząco wyższe poziomy przeciwciał IgA, oraz wyższe poziomy CD25 (receptorów limfocytów T). Wnioski badania wskazują, że L.plantarum konkurują z bakteriami E.coli przez co wpływają pozytywnie na odporność jelitową i ogólnoustrojową.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1905288/

 

STRES I NIEPOKÓJ

Zaburzenia wynikające ze stresu czy lęku to bardzo częsta diagnoza psychiatryczna i stosunkowo powszechny problem. Symptomu tego typu zaburzeń wpływają negatywnie nie tylko na kwestie zachowania czy kwestie neurologiczne ale także na zaburzenia przewodu pokarmowego czy działania naszych narządów. Często następują dysregulacje takich systemów jak glutaminergiczny, GABAnergiczny, serotoninergiczny czy cholinergiczny. Jest wiele przesłanek, że miedzy mikroflorą jelit a układem nerwowym istnieją różne interakcje. Jak okazuje się z badania przeprowadzonego na terenie USA Lactobacillus Plantarum mogą wpływać na symptomy związane z lękiem i stresem. Badanie zostało przeprowadzone na rybach, których zachowania skorelowano z ludzkimi odpowiednikami. Podzielono ryby na grupę kontrolną i suplementowaną L.plantarum. Miarą badania miały być wcześniej określone zachowania sygnalizujące niepokój i lęk oraz spokój. Wyniki pokazały, że ryby suplementowane probiotykiem wykazywały znacząco mniejszy niepokój i lęk niż grupa kontrolna. Naukowcy doszli do wniosków, że suplementacja L.plantarum wiąże się z wpływem na szlak GABAergiczny i serotoninergiczny po zbadaniu fragmentów mózgów ryb.  Potwierdzono także jednoczesny pozytywny wpływ na stan mikroflory jelitowej ryb.

https://www.nature.com/articles/srep33726

 

Lactobacillus Plantarum

10 miliardów cfu L.plantarum w 1 kapsułce! 

 

JAK BRAĆ?

Rekomendowaną ilością dla większości osób będzie 10 miliardów cfu L.plantarum. Należy pamiętać aby nie przyjmować probiotyku wraz z gorącym pokarmem lub płynami. Najlepiej brać po posiłku 1-2 razy dziennie. W celu zmaksymalizowania efektu terapeutycznego warto połączyć z innym preparatem wieloszczepowym przyjmowanym osobno.

Lactobacillus plantarum to szczep bakterii probiotycznych o udowodnionym przez badania działaniu. Szczególnie efektywny przy zespole jelita drażliwego i innych problemach układu pokarmowego może mieć także wpływ na działanie naszego układu immunologicznego czy ograniczanie lęku i niepokoju. Oprócz występowania w naturalnej żywności korzystne ze względu na ilość bakterii wydaje się być użycie go w formie suplementu, co może przynieść dużo szybsze i lepsze rezultaty w wyżej wspomnianych dolegliwościach.

 

 

Mikołaj Żegliński - parę słów o autorze:

Nazywam się Mikołaj i od wielu lat interesuje się dietetyką, suplementacją i tematem treningu siłowego. Dla wszystkich z tych trzech tematów zawsze staram się znaleźć złoty środek i nie opierać przekazu o skrajne ideologie a racjonalne przedstawienie naukowych faktów. Sam trenuje od ponad 4 lat natomiast wiem, że zalecenia dla ogółu nie można wysuwać na podstawie tylko własnego empirycznego doświadczenia. Od roku prowadzę instagrama (instagram.com/gainzdesire) gdzie dziele się swoją przygodą z naturalną kulturystyką i wszystkimi aspektami z nią zawiązanymi Zobacz pozostałe posty tego autora

Jeden komentarz: “Lactobacillus plantarum – kompan w walce z IBS i nie tylko…

  1. Używam Plantarum przy problemach jelitowych , normalnie rodzinny kazał i rewelacja! dziękuje za artykuł dużo wiedzy! Joanna

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *