Tarta z Kremem z Nerkowców

Dzisiaj banalny przepis na tartę, która jest prawie wegańska (to prawie możemy łatwo skreślić jeśli zastąpimy gorzką czekoladę, kakao z olejem kokosowym). Wracając do przepisu – jak zwykle nie jest on wymagający, a efekt finalny jest bardzo smaczny.

CO POTRZEBUJEMY

Ciasto:

  • 200 g mąki ryżowej,
  • 100 g gorzkiej czekolady,
  • 100 – 150 ml wody,
  • łyżka ksylitolu.

Krem:

  • 150 g nerkowców,
  • 50 g daktyli.

PRZEPIS

Daktyle i nerkowce zalewamy gorącą wodą, tak żeby pokryła je ona w całości i zostawiamy, aby zmiękły.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i łączymy z mąką oraz ksylitolem. Wodę dodajemy stopniowo, aż ciasto będzie się dało się uformować w kulkę. Wykładamy w foremce do tarty lub tortownicy robiąc podwyższone brzegi i pieczemy 30 min w 180 stopniach.

Daktyle i nerkowce blendujemy i wykładamy na wystygnięte ciasto.

Polewą jest kakao z masłem wedle proporcji łyżeczka:łyżeczka,  plus orzechy laskowe.

Smacznego!

 

Marta Dojlida - parę słów o autorze:

Hej! Mam na imię Marta i postaram się zadbać, żeby Wam w kuchni nie było nudno. Zapraszam Was na mój instagram oh_marta gdzie jest więcej codzienych wpisów z apetycznym fit jedzonkiem;) Zobacz pozostałe posty tego autora

4 komentarzy: “Tarta z Kremem z Nerkowców

  1. Pytanie. Z innymi orzechami też myślisz, że wyjdzie masa o odpowiedniej strukturze? Wolę orzechy laskowe, stąd moje pytanie.
    Pozdrawiam :).

    1. Jeśli masz dobry blender albo thermomixa to praktycznie każde orzechy da się w ten sposób zblendować. Zawsze też można użyć gotowego masła😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *