Tłumienie mikroRNA w trakcie ćwiczeń aerobowych, a wzrost syntezy białka

Od wielu lat, sportowcy poszukują form, które usprawniłyby proces starania się o ich wymarzoną sylwetkę. Miałoby to wspomóc regenerację, czy zapewnić wzrost siły. Popularne odżywki węglowodanowe, a dla licznej grupy również białko serwatkowe, to absolutny must have na każdym prawdziwym treningu aerobowym. Według wielu opinii, ich spożycie, bezpośrednio przyczyni się do znacznie skuteczniejszych treningów, sprawniejszej regeneracji powysiłkowej, bądź syntezy białek mięśniowych. Czy połączenie węglowodanów i białka, na przykład w postaci napoju składającego się z substancji o szybkiej przyswajalności, może spowodować widoczny wzrost syntezy białek? Serdecznie zapraszamy do lektury!

Co na to badania?

Zdania co do słuszności spożywania węglowodanów i białka podczas treningów aerobowych są od lat podzielone. Niemniej jednak, najnowsze badania, jednoznacznie stwierdzają, że tego rodzaju praktyka, pomaga w zahamowaniu ekspresji niezwykle specyficznego mikroRNA. Jest on spotykany głównie w mięśniach i wpływa bezpośrednio na poziom syntezy białek. Przeprowadzone badania, jednoznacznie zobrazowały wpływ spożywania węglowodanów wraz z białkami na syntezę białek szkieletowych. Najnowsze informacje, gwarantują, że połączenie białek i węglowodanów w trakcie ćwiczeń, znacznie zwiększa prawdopodobieństwo, prawidłowego zachodzenia mechanizmu związanego z pracą mikroRNA. Spożywanie tych makroskładników, znacząco ułatwia adaptację mięśni szkieletowych w trakcie ćwiczeń. Działanie to, wpływa na hamowanie markerów proteolizy.

Za co odpowiada mikroRNA

Zadaniem mikroRNA, jest kontrolowanie procesów biologicznych. Aby tego dokonać, następuje hamowanie translacji białek w etapie po transkrypcji. Niestety, obecnie wciąż dysponujemy małą ilością danych odnośnie wpływu białka i węglowodanów na tworzenie
i funkcjonowanie odpowiedzi mikroRNA w związku z aktywnością fizyczną. Wówczas, znacznie ułatwionym procesem okazałoby się dokonywanie odpowiednich manipulacji na płaszczyźnie przyjmowania makroskładników, które sprzyjają wzrostowi masy mięśniowej, ich porze, a także proporcji.

Niezbędne aminokwasy w owocowym wydaniu od Testosterone.pl

Kluczowym aspektem, okazuje się również spożywanie odpowiedniego posiłku po zakończonym treningu. Niemniej jednak, co do tej kwestii, wciąż pojawiają się liczne kontrowersje. Mitem pozostaje praktyka mówiąca o konieczności spożycia posiłku w trakcie złotej godziny. Ponadto, jeśli posiłek przedtreningowy, spożywaliśmy około dwie godziny przed treningiem, nasz organizm wciąż wydatkować będzie przyjęte w jego trakcie makroskładniki.

 

Podsumowując

Przede wszystkim jednak, spożywanie białka i węglowodanów podczas wykonywania ćwiczeń aerobowych to kwestia bardzo indywidualna. Jeśli czujesz się pełny i ewidentnie nie sprzyja Ci stosowanie tychże praktyk, nie zmuszaj się do tej metody. Przede wszystkim, czerp z wykonywanych treningów radość, a efekty, pod warunkiem wytrwałości, z pewnością się pojawią.

W przypadku zainteresowania badaniem, zachęcam do lektury – https://physoc.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.14814/phy2.13931

Wsparcie pracy mózgu dzięki Alpha GPC

Natalia Galus - parę słów o autorze:

Studentka I roku, z ogromną dawką pozytywnej energii i rozmaitymi zainteresowaniami. Na co dzień copywriterka i trenerka personalna, dla której nie ma rzeczy niemożliwych. Zobacz pozostałe posty tego autora

2 komentarzy: “Tłumienie mikroRNA w trakcie ćwiczeń aerobowych, a wzrost syntezy białka

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *