Zaawansowane produkty glikacji - wpływ na zdrowie (AGEs) - Testosterone Wiedza

Kategorie

Najczęściej czytane

Zaawansowane produkty glikacji – wpływ na zdrowie (AGEs)

Jak prawidłowo zbilansowana dieta wpływa na organizm – powinien wiedzieć każdy. W żywieniu takim staramy się unikać lub minimalizować dostarczanie niektórych substancji. Jedną z nich są zaawansowane produkty glikacji. Jaki wpływ mogą mieć na organizm? Sprawdźmy!

Czym są?

AGEs – Zaawansowane (końcowe) produkty glikacji białek, są związkami powstającymi na skutek wieloetapowego procesu zachodzącego spontanicznie bez udziału enzymów. Głównie wytwarzane są w procesie przetwarzania żywności. W odniesieniu do produktów powstających w żywności często używa się także określenia MRP od reakcji Maillarda (ang. Maillard Reaction Products).

Kurkumina z dodatkiem piperyny – silny antyoksydant

Metabolizm AGEs

W zdrowym, dobrze funkcjonującym organizmie, większość związków z tej grupy ulega rozpadowi oraz eliminacji  – wczesne produkty glikacji [zasada Schiffa (aldimina) w ciągu kilku godzin; produkty Amadori (ARP) w ciągu 28 dni]. W przypadku białek o długim okresie półtrwania, w organizmie dochodzi do kolejnych reakcji mogących trwać do kilku miesięcy lub nawet kilku lat. Reakcja Maillarda zachodząca w obecności tlenu prowadzi do przemian ARP z wytworzeniem o wiele bardziej reaktywnych od początkowych cukrów – związków 1- i 3-deoksydikarbonylowych.

Zachodzące w ich trakcie reakcje dehydratacji, utleniania i liczne przemiany są początkiem uwalniania reaktywnych form tlenu (RFT), będących organicznymi rodnikami, a także związków dikarbonylowych: glioksal, metylogliksal, 3-deoksyglukozon, o których kilka słów poniżej. 

Niezbędne EPA i DHA o działaniu antyzapalnym

Nadmierna ekspozycja – zagrożenia

Poprzez możliwość gromadzenia się ich w tkankach, zostajemy narażeni na nadmierną ekspozycję działania stanów zapalnych, co w późniejszych latach życia, może zwiększyć ryzyko rozwoju chorób cywilizacyjnych.

W badaniach na temat AGEs znaczną uwagę przyciągnęły interakcje AGE z receptorami RAGE, gdzie poprzez interakcję z białkami organizmu i ich wysoce reaktywne produkty pośrednie, takie jak metyloglioksal (MG), glioksal i 3-deoksyglukozon, miały wpływ na DNA i inne cząsteczki organizmu zakłócając ich struktury oraz funkcje. Jak wspomniałem powyżej, prowadzi to do różnych chorób, takich jak powikłania naczyniowe cukrzycy, miażdżyca tętnic, nadciśnienie, niewydolność nerek, choroby o podłożu autoimmunologicznym, choroby zapalne jelit, choroba Alzheimera, a także przedwczesne starzenie się.

Wspomóż pracę organizmu z silnie antyoksydacyjnym związkiem – Resveratrol

Jak więc unikać nadmiernego dostarczania AGEs do organizmu?

Wszystko sprowadza się do podstaw, o których mowa non stop! Nie żadne wymyślne sposoby, a zwykła prostota jaką jest:

  • Bazowanie na produktach o niskim stopniu przetworzenia, które bogate są w witaminy i składniki mineralne wspierające walkę z RFT – tj. świeże warzywa, owoce, pełnoziarniste zboża, JNKT, WNKT.
  • Ograniczenie/eliminacja produktów z nadmierną ilością cukru DODANEGO (cukier ten może stanowić do 10% kaloryczności diety), przetworzone mięso, kwasy tłuszczowe trans oraz nasycone długołańcuchowe (trans absolutnie do minimum, nasycone maks do 10% kaloryczności, ale najlepiej do minimum),
  • Stosowanie odpowiednich technik obróbki termicznej tj. unikanie/ograniczanie: smażenia na głębokim oleju, smażenia, grillowania (sporo mogą pomóc tacki), pieczenia. Bazować głównie na gotowaniu na parze, gotowaniu produktów od wrzącej już wody, duszeniu.
  • Stosowanie dodatków do żywności w postaci marynat opartych na cytrusach bogatych w przeciwutleniacze,
  • Stosowanie dodatków do żywności w postaci świeżych lub suszonych ziół.
  • Do tego ważnym elementem układanki jest odpowiednia higiena życia: sen (ilość oraz jakość), aktywność fizyczna, a także unikanie nadmiernej ekspozycji na bodźce stresowe.

Podsumowanie

Jak widać, AGEs należą do grupy związków, które należy unikać w codziennej diecie, gdyż mogą w bardzo negatywny sposób wpłynąć na prawidłowe funkcjonowanie organizmu, a co za tym idzie – zdrowie. Oczywiście ilość i całokształt diety ma znaczenie, ale produkty obfitujące w zaawansowane końcowe produkty glikacji powinny stanowić bardzo mały odsetek zdrowego rodzaju żywienia.

Jestem certyfikowanym dietetykiem po studiach wyższych z wieloma ukończonymi kursami.

Zagłębiam się głownie w tematykę odżywiania sportowców, ale nie tylko. Prowadzę osoby także pod kątem dietoterapii przewodu pokarmowego (SIBO, IMO, SIFO, IBS, H.pylori, NChZJ) oraz układu hormonalnego.

Promuję zdroworozsądkowe podejście do sposobu żywienia, sportu, ale także zdrowia publicznego starając się przekazać wiedzę w sposób zrozumiały dla każdego.

Oprócz dietetyki kocham aktywność fizyczną i prowadzę podopiecznych pod kątem treningu ukierunkowanego na kształtowanie sylwetki.

Uwielbiam gotowanie i cenię sobie dobre jedzenie.

  • Gabi
    11 maja 2020 o 05:35

    Czy glikacja białek zachodzi intensywniej jak zje się jednorazowo wysokoprzetworzoną żywność, np. słodycze ze ze sklepu, ciasta lub pizzę itd., niż jak się je codziennie makaron al dente, i pije dużo wyciskanych soków ? Ciekawi mnie czy liczy się „pula” zgromadzonych AGE, czy wystarczy raz na jakiś czas porządnie zgrzeszyć, żeby kolagen i elastyna zaczęły się sypać.

    Odpowiedz
    • Oskar Hejmowski
      23 czerwca 2020 o 16:54

      Liczy się to co jemy na co dzień. Takie pojedyncze spożycie żywności wysokoprzetworzonej co jakiś czas nie będzie wpływało od razu negatywnie na zdrowie

      Odpowiedz

Dodaj swój komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.*