Sernik na zimno jest jednym z łatwiejszych do zrobienia jeśli chodzi o fit słodkości. Ten, który Wam dzisiaj zaproponuję wyróżnia się nietypowym spodem opartym na ekspandowanych ziarnach. Całość jest szybka do zrobienia i wygląda całkiem efektownie także sprawdzi się również na imprezy.
POTRZEBUJEMY
- 100g gorzkiej czekolady
- łyżeczka oleju kokosowego
- 40g ekspandowanych ziarenek np. pszenicy
- śmietana 36% 2 opakowania, ok. 400ml
- jogurt grecki opakowanie, ok. 200ml
- żelatyna 30g
- ksylitol 1/2 szklanki
- owoce do ozdoby np. nektarynki
Śmietanę można w całości zastąpić jogurtem, można również użyć 30%, trzeba ją będzie ubić.
PRZEPIS
Czekoladę i olej rozpuszczamy w kąpieli wodnej, mieszamy z ziarenkami i wykładamy na dnie tortownicy na papierze do pieczenia. Wkładamy do lodówki. Śmietanę mieszamy z jogurtem, żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki gorącej wody. Dodajemy do żelatyny łyżkę mieszanki śmietana-jogurt, mieszamy i dodajemy z powrotem do masy.
Wylewamy na spód, układamy owoce i znowu wkładamy do lodówki.
Możemy urozmaicić sernik jeszcze bardziej na górze galaretką. Tylko pamiętajcie o tym, żeby dobrze ją wystudzić. Najlepiej, żeby zgęstniała delikatnie, wtedy macie pewność, że się Wam nie wyleje bokami.
SMACZNEGO!