Sernik Na Zimno Na Lekkim Spodzie

Sernik na zimno jest jednym z łatwiejszych do zrobienia jeśli chodzi o fit słodkości. Ten, który Wam dzisiaj zaproponuję wyróżnia się nietypowym spodem opartym na ekspandowanych ziarnach. Całość jest szybka do zrobienia i wygląda całkiem efektownie także sprawdzi się również na imprezy.

POTRZEBUJEMY

  • 100g gorzkiej czekolady
  • łyżeczka oleju kokosowego
  • 40g ekspandowanych ziarenek np. pszenicy
  • śmietana 36% 2 opakowania, ok. 400ml
  • jogurt grecki opakowanie, ok. 200ml
  • żelatyna 30g
  • ksylitol 1/2 szklanki
  • owoce do ozdoby np. nektarynki

Śmietanę można w całości zastąpić jogurtem, można również użyć 30%, trzeba ją będzie ubić.

PRZEPIS

Czekoladę i olej rozpuszczamy w kąpieli wodnej, mieszamy z ziarenkami i wykładamy na dnie tortownicy na papierze do pieczenia. Wkładamy do lodówki. Śmietanę mieszamy z jogurtem, żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki gorącej wody. Dodajemy do żelatyny łyżkę mieszanki śmietana-jogurt, mieszamy i dodajemy z powrotem do masy.

Wylewamy na spód, układamy owoce i znowu wkładamy do lodówki.

Możemy urozmaicić sernik jeszcze bardziej na górze galaretką. Tylko pamiętajcie o tym, żeby dobrze ją wystudzić. Najlepiej, żeby zgęstniała delikatnie, wtedy macie pewność, że się Wam nie wyleje bokami.

SMACZNEGO!

Marta Dojlida - parę słów o autorze:

Hej! Mam na imię Marta i postaram się zadbać, żeby Wam w kuchni nie było nudno. Zapraszam Was na mój instagram oh_marta gdzie jest więcej codzienych wpisów z apetycznym fit jedzonkiem;) Zobacz pozostałe posty tego autora

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *